Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Se stejnou recepturou se vyrábí už 136 let

Opava |

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Jeho výtečnou chuť letos ocenili na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích, v rámci které každoročně probíhá soutěž o nejlepší kysané zelí.

Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a toto krásné ocenění je důkazem naší pracovitosti, píle a úsilí při výrobě otického kysaného zelí a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře. Tímto bych chtěl poděkovat celému kolektivu ZP Otice, hlavně pracovníkům na zelárně, že se jim podařilo toto ocenění letos získat.”

Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”

Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.

Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jednu káď plníme cirka jeden až dva dny podle obsazenosti linky krouhání nahoře, kterou jsme viděli. Takže jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky zase podle toho kolik je lidí na té lince. Dá se tam potom fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”

Sklizeň probíhá nepřetržitě zhruba od půlky srpna až do konce listopadu.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem, protože krouhání doma je namáhavá práce. Takže lidé si to raději nechají u nás nakrouhat a doma si to už potom sami sešlapou.”

Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.

anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád, jsme patrioti, jezdíme si do Otic pro zelí.”
“Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitamíny. Doplňujeme vitamíny a minerály.”

V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Neduhy jsou hlavně při sázení, kdy je potřeba, aby zelí vzešlo, potom můžou přijít nějaké lokální záplavy, které nám to poškodí, kroupy, no a to jak se stalo v roce 2015, 18 a 19, kdy nám to poškodilo ve velkém sucho. Pro větší stabilitu úrody jsme před dvěma lety zprovoznili závlahy v Malých Hošticích a musím říct, že to má pozitivní efekt nejenom pro nárůst zelí, ale i pro zadržování vody v krajině.”

Letos počasí vyšlo na jedničku, takže zelí bude dostatek.

Nahlásit chybu


Žáci ZŠ Žákovská v Havířově se zapsali do České knihy rekordů za nepřetržitou resuscitaci

Žáci a studenti se na ZŠ Žákovská v Havířově zasadili o zápis do České knihy rekordů, a to za nepřetržitou resuscitaci. Akci, která měla celkově edukační podtext, pro ně připravila nezisková organizace Sportovní-klub.cz.

Policisté zadrželi recidivistu, který se vloupával do různých objektů v Ostravě

Dnes 9:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Spolupráce mezi kriminalisty z Ostravy-Poruby, Vítkovic a Hrabůvky vedla k úspěšnému zadržení podezřelého muže, který se dopustil série vloupání. V průběhu tří měsíců policie obdržela několik oznámení o vloupání do různých objektů, od sklepních prostor až po velkosklady a kanceláře.

Bubnovačka upozornila na ochranu dětí, které čelí násilí

Lekce muzikoterapie pořádá Mateřská škola Čeladenská Beruška šestkrát až osmkrát ročně, a to ve spolupráci se speciální pedagožkou Lenkou Břenkovou. Ta se Veselému muzicírování věnuje více než deset let.

Nový Jičín vybral architekta pro vizi kulturního domu, jeho majitelem se stane v prosinci

Rada města vybrala architekty, kteří zpracují studii využití budoucího kulturního domu Nové Slunce. V prosinci se také město stane majitelem tohoto objektu.

Listopadové Vánoce prožily děti v Dětském domově ve Vrbně pod Pradědem díky originálnímu projektu

Včera 21:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V dětském domově ve Vrbně pod Pradědem dostaly děti předčasnou vánoční nadílku. Listopadových Vánoc si užily díky originálnímu nápadu a projektu skupiny fotbalových a hokejových karet. Autor projektu získal potřebné finance z aukcí sportovních karet, které poslali lidé.

Hasiči bijí na poplach. Špatné parkování může být i za zmařeným životem

Neukáznění řidiči na sídlištích v Ostravě způsobují závažné problémy hasičům, kteří často bojují s nemožností projet úzkými ulicemi blokovanými vozidly. Zpoždění, která tak mohou vznikat, ohrožují lidské životy a mohou znamenat i větší materiální škody.

Obce získají od hejtmanství podporu na infrastrukturu a veřejné projekty

Včera 17:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj připravil v rozpočtu téměř 30 milionů korun na projekty menších obcí. Podpora se zaměří na rekonstrukce a výstavbu venkovské infrastruktury a na neinvestiční projekty, s cílem zlepšit život místních obyvatel. Výzva bude otevřena od 2. ledna 2025, rozhodovat o dotacích bude březnové zastupitelstvo.

Hasiči simulovali únik chlóru na bazénu v Havířově, došlo i na varování obyvatel

Profesionální hasiči měli specifické cvičení v areálu krytého bazénu na Šumbarku, kde hrozí potencionální únik nebezpečného chlóru. Součástí bylo i informování obyvatel v dané lokalitě.

Kraj postaví v Havířově nové budovy pro krizové Dětské centrum Pluto

Dětské krizové centrum Pluto se přestěhovalo do náhradních prostor na ulici Lipovou v Havířově, které mu poskytlo město. Původní budovu čeká demolice. Nové centrum plánuje kraj pro Pluto postavit do roku 2026.

Prožijte advent i na akcích MěDK, připraven je 3. ročník Cesty k vánoční harmonii

Městský dům kultury připravil pro obyvatele města i jeho návštěvníky pestrou nabídku předvánočních i vánočních akcí, tak aby si lidé tyto svátky zpříjemnili a naladili se do vánoční atmosféry.

Koncerty, filmové projekce, dobré jídlo i pití. Vánoční trhy v Opavě jsou velmi pestré

Dnes 17:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si můžete už teď vychutnat vánoční atmosféru na tradičních vánočních trzích. Probíhat budou na Horním a Dolním náměstí až do 23. prosince a jejich součástí je i bohatý kulturní program.

Knihovna v Opavě-Kylešovicích se zapojila do Dne pro dětskou knihu a oslavila rok v novém

Dnes 16:55 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna Petra Bezruče v Opavě-Kylešovicích se vůbec poprvé zapojila do celorepublikové akce Den pro dětskou knihu. Jde o tradiční akci, která se váže k sobotě před první adventní nedělí.

Lidé postižení povodněmi mohou žádat o další finanční pomoc

Dnes 16:44 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavští zastupitelé schválili formu, jakou mohou občané postižení zářijovými povodněmi žádat o finanční pomoc od státu. Žádosti budou moci podávat do konce ledna příštího roku.

Knihovna v Opavě-Kylešovicích oslavila rok v moderních prostorách Dnem pro dětskou knihu

Knihovna Petra Bezruče v Opavě-Kylešovicích se vůbec poprvé zapojila do celorepublikové akce Den pro dětskou knihu. Jde o tradiční akci, která se váže k sobotě před první adventní nedělí.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Staré odrůdy ovocných stromů sadily i děti

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Zdravotní sestry a pečovatelky terénních služeb opavské charity prošly školou smyku

25. listopadu 2024 11:33 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně na čas a za každého počasí. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Se stejnou recepturou se vyrábí už 136 let
Vydáno 4. října 2023 15:45, Opava, Yvona Fajtová
Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Jeho výtečnou chuť letos ocenili na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích, v rámci které každoročně probíhá soutěž o nejlepší kysané zelí.

Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a toto krásné ocenění je důkazem naší pracovitosti, píle a úsilí při výrobě otického kysaného zelí a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře. Tímto bych chtěl poděkovat celému kolektivu ZP Otice, hlavně pracovníkům na zelárně, že se jim podařilo toto ocenění letos získat.”

Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”

Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.

Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jednu káď plníme cirka jeden až dva dny podle obsazenosti linky krouhání nahoře, kterou jsme viděli. Takže jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky zase podle toho kolik je lidí na té lince. Dá se tam potom fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”

Sklizeň probíhá nepřetržitě zhruba od půlky srpna až do konce listopadu.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem, protože krouhání doma je namáhavá práce. Takže lidé si to raději nechají u nás nakrouhat a doma si to už potom sami sešlapou.”

Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.

anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád, jsme patrioti, jezdíme si do Otic pro zelí.”
“Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitamíny. Doplňujeme vitamíny a minerály.”

V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Neduhy jsou hlavně při sázení, kdy je potřeba, aby zelí vzešlo, potom můžou přijít nějaké lokální záplavy, které nám to poškodí, kroupy, no a to jak se stalo v roce 2015, 18 a 19, kdy nám to poškodilo ve velkém sucho. Pro větší stabilitu úrody jsme před dvěma lety zprovoznili závlahy v Malých Hošticích a musím říct, že to má pozitivní efekt nejenom pro nárůst zelí, ale i pro zadržování vody v krajině.”

Letos počasí vyšlo na jedničku, takže zelí bude dostatek.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000039440/kysane-zeli-z-otic-se-pysni-titulem-zeli-roku-2023-se-stejnou-recepturou-se-vyrabi-uz-136-let