Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava spustila další ročník participativního rozpočtu Nápady pro Opavu. Lidé tak mohou oživit veřejný prostor

Opava |

Opava spustila už 8. ročník participativního rozpočtu Nápady pro Opavu. Pokud tedy víte, co nového by mohlo ve městě vzniknout, nebo co by potřebovalo oživit, stačí vyplnit formulář.

Další ročník Nápadů pro Opavu je tu. Máte tak jedinečnou možnost změnit místo ve veřejném prostoru tak, aby bylo atraktivnější a dělalo radost i ostatním. Na vaše projekty město vyčlenilo jeden a půl milionů korun.

Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “Už i v rámci minulého roku jsme změnili, že hodnota jednoho nápadu může být v maximální výši 750 tisíc. To ovšem neznamená, že to musí být v této výši. Můžou to být samozřejmě nápady i za nižší částky.”

Své návrhy můžete podávat online formou webového formuláře, a to až do 1. března do 12 hodin, kdy bude podávání nápadů ukončeno.

Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “Po tu dobu můžou se lidi účastnit a dávat nápady s tím, že bych chtěl apelovat na to, aby si všichni důkladně přečetli výzvu včetně všech instrukcí včetně povinných příloh, protože se nám stává poměrně často, že docela velké množství nápadů musí být odmítnuto pro nedostatky. Nesplňují prostě podmínky té výzvy.”

Vaše nápady po vypršení lhůty, do které je můžete podávat, projdou technickou analýzoua ty, které splní veškeré požadavky, pošle odborná porota do hlasování. To bude spuštěno 3. června. O vítězných nápadech tak rozhodnou obyvatelé Opavy.

Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “Budou mít možnost vybrat, který z těch nápadů se jim líbí. Každý má v rámci jednoho nápadu jeden hlas, to znamená každý občan může dát jeden hlas jednomu vybranému nápadu. Uvažujeme o změně, která by se ovšem promítla asi až do příštího roku. Bavíme se, že bychom umožnili dát každému občanovi dva hlasy plusové a jeden takzvaně negativní pro nápady, které budou v příštím roce v rámci toho výběru.”
Roman Konečný, mluvčí opavského magistrátu: “V loňském roce získalo nejvíce hlasů rozšíření minigolfového hřiště, nebo jeho rekonstrukce. To hřiště je velmi populární, víme, že přes léto tam chodí řada opavských rodin, ale samozřejmě zub času už tady zapracoval a není už v takovém stavu, aby sloužilo dál. V letošním roce dojde k rekonstrukci minigolfového hřiště s tím, že počítáme, že tam budou vybudované i veřejné toalety a zázemí pro trávení volného času pro děti a rodiny.”
Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “V předchozích nápadech to, co bylo vybráno, byly například polepy na autobusové zastávky nebo integrované hřiště na Dostojevského, což je jedno ze zajímavých hřišť na území celé ČR, kde jsou opravdu integrováni zdravé děti a děti se zdravotním postižením.”

Nápady můžete podávat v případě, že je vám minimálně 15 let. Prostor pro jejich realizaci musí být veřejně přístupný a na pozemku města a nápad nesmí podporovat ekonomickou činnost. Podrobnosti k podmínkám najdete na webu radnice.

Nahlásit chybu


K tématu

Opava odměnila hlasující v Nápadech pro Opavu. Ceny si odneslo 6 vylosovaných štastlivců

7. srpna 2024 16:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě vznikne streetballové hřiště. Bude vůbec první ve městě, a to díky participativnímu rozpočtu Nápady pro Opavu, ve kterém skončilo na druhém místě.

V Opavě vyroste vůbec první streetballové hřiště. Jde o jeden z vítězných návrhů Nápadů pro Opavu

5. srpna 2024 10:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě vznikne streetballové hřiště. Bude vůbec první ve městě, a to díky participativnímu rozpočtu Nápady pro Opavu, ve kterém skončilo na druhém místě.

V červnu začne hlasování pro Nápady pro Opavu. Zpestří ho soutěž o ceny

20. května 2024 0:10 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V polovině ledna odstaroval už 8. ročník participativního rozpočtu Nápady pro Opavu. Lidé do něj poslali celkem 17 návrhů na to, jak vylepšit veřejný prostor. Do hlasování jich po různých fázích kontrol postoupilo 12.


ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Pěvecké sbory z Karviné a Nového Jičína vyhrály prestižní soutěž v Norsku

30. září 2024 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pěvecké sbory z Moravskoslezského kraje uspěly v prestižní norské soutěži Grieg International Choir Festival. Karvinský pěvecký sbor Permoník vyslal do soutěže tři soubory. Jeden vyhrál zlato a další dva stříbro. Mužský pěvecký sbor Sextet plus z Nového Jičína bral také v jedné kategorii zlato.

Spousta dětí z Opavy se učí v náhradních prostorách. Povodeň nejvíce zasáhla ZŠ Edvarda Beneše

Povodeň v Opavě zatopila celkem 5 základních a 6 mateřských škol. Do většiny z nich už se vrátily děti. Další musely do náhradních prostor. V provizoriu budou muset zůstat i několik měsíců

Opava finančně pomůže lidem postiženým povodní. Každé domácnosti poskytne 20 tisíc korun

29. září 2024 19:14 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Radní Opavy schválili okamžitou finanční pomoc ve výši 20 tisíc korun pro každou domácnost, kterou ve městě postihla ničivá povodeň.

V Opavě vznikla nová odpočinková místa. Vytvořili je studenti studentům

29. září 2024 19:02 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má dvě nové odpočinkové zóny. Vytvořili je studenti architektury ČVUT v Praze na Bezručově náměstí a u Arkád. Jde o místa, která si zasloužila oživení.

Projekt Opava podniká letos probíhá s mnoha změnami. Projde jím daleko více lidí

28. září 2024 18:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě probíhá už druhý ročník projektu Opava podniká. Oproti minulému ročníku došlo k mnoha změnám, díky kterým jím projde daleko větší počet lidí. Veškeré besedy jsou pro účastníky zdarma.

V Opavě vznikly dvě nové odpočinkové zóny. Vytvořili je studenti studentům

27. září 2024 11:06 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opava má dvě nové odpočinkové zóny. Vytvořili je studenti architektury ČVUT v Praze na Bezručově náměstí a u Arkád. Jde o místa, která si zasloužila oživení.

Opavská porodnice nabízí nadstandardní péči

26. září 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Gynekologicko-porodnické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je mezi maminkami velmi oblíbeným místem. Nabízí totiž veškerý komfort. Moderní pokoje i nejrozmanitější způsoby vedení porodu. Vybavení porodních pokojů navíc odpovídá nejnáročnějším požadavkům na zajištění kvalitní péče.

Opava spustila další ročník participativního rozpočtu Nápady pro Opavu. Lidé tak mohou oživit veřejný prostor
Vydáno 25. ledna 2024 20:55, Opava, Yvona Fajtová
Opava spustila už 8. ročník participativního rozpočtu Nápady pro Opavu. Pokud tedy víte, co nového by mohlo ve městě vzniknout, nebo co by potřebovalo oživit, stačí vyplnit formulář.

Další ročník Nápadů pro Opavu je tu. Máte tak jedinečnou možnost změnit místo ve veřejném prostoru tak, aby bylo atraktivnější a dělalo radost i ostatním. Na vaše projekty město vyčlenilo jeden a půl milionů korun.

Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “Už i v rámci minulého roku jsme změnili, že hodnota jednoho nápadu může být v maximální výši 750 tisíc. To ovšem neznamená, že to musí být v této výši. Můžou to být samozřejmě nápady i za nižší částky.”

Své návrhy můžete podávat online formou webového formuláře, a to až do 1. března do 12 hodin, kdy bude podávání nápadů ukončeno.

Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “Po tu dobu můžou se lidi účastnit a dávat nápady s tím, že bych chtěl apelovat na to, aby si všichni důkladně přečetli výzvu včetně všech instrukcí včetně povinných příloh, protože se nám stává poměrně často, že docela velké množství nápadů musí být odmítnuto pro nedostatky. Nesplňují prostě podmínky té výzvy.”

Vaše nápady po vypršení lhůty, do které je můžete podávat, projdou technickou analýzoua ty, které splní veškeré požadavky, pošle odborná porota do hlasování. To bude spuštěno 3. června. O vítězných nápadech tak rozhodnou obyvatelé Opavy.

Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “Budou mít možnost vybrat, který z těch nápadů se jim líbí. Každý má v rámci jednoho nápadu jeden hlas, to znamená každý občan může dát jeden hlas jednomu vybranému nápadu. Uvažujeme o změně, která by se ovšem promítla asi až do příštího roku. Bavíme se, že bychom umožnili dát každému občanovi dva hlasy plusové a jeden takzvaně negativní pro nápady, které budou v příštím roce v rámci toho výběru.”
Roman Konečný, mluvčí opavského magistrátu: “V loňském roce získalo nejvíce hlasů rozšíření minigolfového hřiště, nebo jeho rekonstrukce. To hřiště je velmi populární, víme, že přes léto tam chodí řada opavských rodin, ale samozřejmě zub času už tady zapracoval a není už v takovém stavu, aby sloužilo dál. V letošním roce dojde k rekonstrukci minigolfového hřiště s tím, že počítáme, že tam budou vybudované i veřejné toalety a zázemí pro trávení volného času pro děti a rodiny.”
Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “V předchozích nápadech to, co bylo vybráno, byly například polepy na autobusové zastávky nebo integrované hřiště na Dostojevského, což je jedno ze zajímavých hřišť na území celé ČR, kde jsou opravdu integrováni zdravé děti a děti se zdravotním postižením.”

Nápady můžete podávat v případě, že je vám minimálně 15 let. Prostor pro jejich realizaci musí být veřejně přístupný a na pozemku města a nápad nesmí podporovat ekonomickou činnost. Podrobnosti k podmínkám najdete na webu radnice.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000041210/opava-spustila-dalsi-rocnik-participativniho-rozpoctu-napady-pro-opavu-lide-tak-mohou-ozivit-verejny-prostor