Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

Opava |  | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Je tomu 79 let, co byla zahájena třetí a finální fáze ostravsko-opavské operace. Psalo se 15. dubna, kdy u Sudic na Opavsku jednotky čtvrtého ukrajinského frontu pronikly na území českého Slezska.

Ondřej Kolář, historik, kurátor Památníku II. světové války v Hrabyni: “Do bojů se zapojila i první československá samostatná tanková brigáda ze Sovětského svazu, která právě zde u Sudic poprvé překročila předválečnou hranici českých zemí, což především pro vojáky z Volyně a podkarpatské Rusi byl vůbec první moment v životě, kdy stanuli na historické půdě českých zemí.”

Boje pak trvaly do posledního dubna, kdy se českoslovenští tankisté podíleli i na osvobození Ostravy a dále pak v květnu na postupu směrem na severní Moravu.

Ondřej Kolář, historik, kurátor Památníku II. světové války v Hrabyni: “Samotné Sudice obsadila 60. armáda generála Pavla Kuročkina už na konci března 1945 a právě na to konto se sovětské velení rozhodlo ten úder na Ostravu, který původně měl být veden od východu přes Bohumín přesunout obchvatem západním směrem tady z tohoto prostoru, takže tady v tomto okolí probíhaly tuhé boje hlavně v těch dnech 15. ař 17. dubna, kdy v samotných Sudicích nebyly až tak intenzivní. Nejtěžší boje se pak odehrály v okolí Bolatic a Kravař.”
Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: “Byla to jedna z největších operací, která probíhala na území bývalého Československa, padlo při ní 24 tisíc vojáků a 89 tisíc jich bylo zraněných. Myslím si, že válka je nejhorší, co člověk člověku může udělat a měli bychom si to uvědomovat.”
Jaroslav Medek, ředitel Krajského vojenského velitelství, Armáda ČR: “Jsem moc rád, že tolik lidí přišlo, protože připomenout si to, že před 79 lety českoslovenští tankisté vstoupili na území Československa a zapojili se do ostravsko-opavské operace a přispěli k tomu, že bylo Německo poraženo a že my dneska si tady takhle žijeme. A myslím si, že je důležité v této dnešní době, složité době, připomínat si právě tyto lidi, kteří za nás bojovali.”

Uctít památku hrdinů přišli mimo jiné představitelé kraje, Armády, váleční veteráni, vojenská hudba, zástupci klubů vojenské historie a také děti tamní základní a mateřské školy.

Lenka Běláková, zástupkyně ředitelky, ZŠ Sudice: “Když byla doba covidová, tak ta oslava nebyla, ale letos jsme se dozvěděli, že oslava je, tak jsme přivedli 6. 7, třídu. Paní učitelky v hodinách dějepisu se s nimi bavily o tom, co se tady stalo, že je tady takové pohnuté území a ty osudy lidí jaké byly. Takže jsme se přišli podívat.”

Památník osvobození patří všem hrdinům, kteří nasadili vlastní životy za svobodu v těžkém vojenském střetu, jakým Ostravsko-opavská operace bezesporu byla.

Nahlásit chybu


K tématu

V Sudicích začaly oslavy 79. výročí osvobození. Vzpomínalo se u Památníku osvobození sovětskou armádou

16. dubna 2024 8:53 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Den válečných veteránů nabývá na významu. Ostrava si ho připomněl v Parku Čs. letců

13. listopadu 2023 9:28 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

11. listopadu zaplaví každý rok ulice vlčí máky připnuté na klopách kabátů a bund. Jde o datum konce první světové války a my ho dnes slavíme jako Den válečných veteránů. V Ostravě se vzpomínkový akt uskutečnil u nového památníku v Parku Čs. letců.

Den válečných veteránů nabývá na významu. Ostrava si ho připomněl v Parku Čs. letců

15. listopadu 2023 7:59 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

11. listopadu zaplaví každý rok ulice vlčí máky připnuté na klopách kabátů a bund. Jde o datum konce první světové války a my ho dnes slavíme jako Den válečných veteránů. V Ostravě se vzpomínkový akt uskutečnil u nového památníku v Parku Čs. letců.


Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Ministři jednali se zástupci povodní zasažených obcí v Moravskoslezském kraji

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci měst a obcí Moravskoslezského kraje.

V Pustkovci začne rekonstrukce sportovní haly. Po opravě se do ní vrátí děti přilehlé ZŠ

V Ostravě-Pustkovci začne po letech příprav rekonstrukce sportovní haly. Objekt je v tak špatném stavu, že už do něj několik let nemohou chodit děti z přilehlé základní školy a energetická náročnost je extrémně vysoká. O náklady na opravu se dělí město a Národní sportovní agentura.

Imobilní muž zemřel po požáru rodinného domu na Opavsku

Včera 11:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Všechny záchranné složky zasahovaly v pondělí večer u požáru rodinného domu v Pusté Polomi na Opavsku. Dům opustilo pět lidí, uvnitř ale zůstal imobilní muž. Toho vynesli až hasiči a museli ho oživovat. Záchranáři ho v kritickém stavu přepravili do nemocnice, kde bohužel zemřel. Zraněna byla i mladá žena. Oheň způsobil škodu 1,5 milionu korun. Příčina požáru je v šetření.

Miniveletrh sociálních služeb nabídl lidem poradenství i výrobky klientů

Centrální tržnice v Karviné patřila poskytovatelům sociálních a návazných služeb a to v rámci miniveletrhu, kde se všichni společně prezentovali. Návštěvníci tak mohli získat na jednom místě potřebné informace a měli možnost zakoupit si výrobky uživatelů.

Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Fajne školní bistro je velmi oblíbené. Jídelny se učí i inspirují

V Ostravě je velmi oblíbený projekt Fajne školní bistro, jehož cílem je učit i motivovat školní jídelny k vaření nejen zdravých, ale i chutných jídel. Letos pokračuje už pátou sezónu.

V Ostravě se konalo ustavující zastupitelstvo MS kraje. Hejtmanem byl zvolen Josef Bělica

Hejtmanem MS kraje se stal podle očekávání Josef Bělica z Hnutí ANO. Dosavadní hejtman získal na ustavujícím krajském zastupitelstvu 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. Hnutí ANO tak povede náš kraj už třetí volební období.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

21. října 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace
Vydáno 17. dubna 2024 18:16, Opava, Yvona Fajtová
Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Je tomu 79 let, co byla zahájena třetí a finální fáze ostravsko-opavské operace. Psalo se 15. dubna, kdy u Sudic na Opavsku jednotky čtvrtého ukrajinského frontu pronikly na území českého Slezska.

Ondřej Kolář, historik, kurátor Památníku II. světové války v Hrabyni: “Do bojů se zapojila i první československá samostatná tanková brigáda ze Sovětského svazu, která právě zde u Sudic poprvé překročila předválečnou hranici českých zemí, což především pro vojáky z Volyně a podkarpatské Rusi byl vůbec první moment v životě, kdy stanuli na historické půdě českých zemí.”

Boje pak trvaly do posledního dubna, kdy se českoslovenští tankisté podíleli i na osvobození Ostravy a dále pak v květnu na postupu směrem na severní Moravu.

Ondřej Kolář, historik, kurátor Památníku II. světové války v Hrabyni: “Samotné Sudice obsadila 60. armáda generála Pavla Kuročkina už na konci března 1945 a právě na to konto se sovětské velení rozhodlo ten úder na Ostravu, který původně měl být veden od východu přes Bohumín přesunout obchvatem západním směrem tady z tohoto prostoru, takže tady v tomto okolí probíhaly tuhé boje hlavně v těch dnech 15. ař 17. dubna, kdy v samotných Sudicích nebyly až tak intenzivní. Nejtěžší boje se pak odehrály v okolí Bolatic a Kravař.”
Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: “Byla to jedna z největších operací, která probíhala na území bývalého Československa, padlo při ní 24 tisíc vojáků a 89 tisíc jich bylo zraněných. Myslím si, že válka je nejhorší, co člověk člověku může udělat a měli bychom si to uvědomovat.”
Jaroslav Medek, ředitel Krajského vojenského velitelství, Armáda ČR: “Jsem moc rád, že tolik lidí přišlo, protože připomenout si to, že před 79 lety českoslovenští tankisté vstoupili na území Československa a zapojili se do ostravsko-opavské operace a přispěli k tomu, že bylo Německo poraženo a že my dneska si tady takhle žijeme. A myslím si, že je důležité v této dnešní době, složité době, připomínat si právě tyto lidi, kteří za nás bojovali.”

Uctít památku hrdinů přišli mimo jiné představitelé kraje, Armády, váleční veteráni, vojenská hudba, zástupci klubů vojenské historie a také děti tamní základní a mateřské školy.

Lenka Běláková, zástupkyně ředitelky, ZŠ Sudice: “Když byla doba covidová, tak ta oslava nebyla, ale letos jsme se dozvěděli, že oslava je, tak jsme přivedli 6. 7, třídu. Paní učitelky v hodinách dějepisu se s nimi bavily o tom, co se tady stalo, že je tady takové pohnuté území a ty osudy lidí jaké byly. Takže jsme se přišli podívat.”

Památník osvobození patří všem hrdinům, kteří nasadili vlastní životy za svobodu v těžkém vojenském střetu, jakým Ostravsko-opavská operace bezesporu byla.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000042629/v-sudicich-si-pripomneli-79-let-od-finalni-faze-ostravskoopavske-operace