Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Skvělá atmosféra, koncerty, besedy, dobré jídlo. Opavu ovládl tradiční multižánrový festival Slunovrat

Opava |  | Opavský expres

Tisíce lidí se v Opavě každým rokem baví na letním multižánrovém festivalu Slunovrat. Nabízí nejen kvalitní hudbu, ale i kulturu a gastronomii. Na své si tak v historickém centru města přijdou jak dospělí, tak i děti.

Koncerty různých žánrů, besedy, přednášky, kreativní dílny, dobré jídlo a pití. To vše nabízí multižánrový festival Slunovrat, který probíhá na několika scénách v centru Opavy.

anketa: návštěvníci Slunovratu: “Jako každý rok je atmosféra skvělá a chodím pravidelně, protože jsem jejich oficiální fotograf. Užívám si to i jako fotograf i jako hudební fajnšmekr. Líbí se mi to. Celý tým umí vybrat perfektní kapely, chodí tady skvělí lidé, kteří sounáleží spolu, mají nějaké souznění a to, co se už tady dneska začíná dít, tak to je tady každoročním pravidlem. Pohoda, paráda.”
“Atmosféra je bezvadná, chodím skoro každý rok, akorát to počasí, jestli vyjde nebo ne, jsem zvědavá, po včerejšku je to takové napínavé. Těším se zítra na koncerty, ale uvidíme no. Jo, je to fajn.”
“Atmosféra je výborná, odpočíváme, relaxujeme, snažíme se naladit na festival v pohodě.”
“My tu jezdíme každým rokem, takže fakt je to dobré. Prima. Na co jste se nejvíc těšili? Na Karin Lednickou a na Markétu Irglovou.”

Na festivalu bylo připraveno hned několik zón a stagí. Například na Ptačím vrchu a sadech Svobody to byla gastro zóna a zóna charitní inspirace.

anketa: spolky a organizace v zóně charitní inspirace: “Dále se tady nacházíme v knižní zóně, kde můžete najít knihy autorů těch , kteří tady ne letním Slunovratu vystupují a máme tady i vinylové desky. My tady máme totiž i soutěže pro děti i dospělé s máme. Dále tady jako výzdobu máme origami ptáky, které jsme skládali a vidí tady knihy.”
“Za Infocentrum nabízíme v letošním roce velmi oblíbený merčendaizings k 800 letům Opavy, který se, myslím si, velmi povedl, je po něm velká poptávka, ale kromě toho nabízíme i tradiční předměty s logem Opavy, takže si opravdu každý přijde na své. Lidé se ptají, když něco chybí, tak se když tak zastaví v kamenném TIC, které máme otevřeno i o víkendu.”
“My hledáme dárce krve. Potřebujeme pořád pro naši nemocnici nové, mladé dárce krve a budeme rádi, kdyby tady někdo z účastníků Slunovratu se přišel k nám podívat. Je trošku problém, že v létě máme některých skupin nedostatek, loni to bylo 0 RH negativní, ale dva roky předtím chyběly všechny krevní skupiny přes léto, tak budeme rádi, když přijdou ještě teď do konce školního roku.”
“Naše organizace se jmenuje Gulag.cz a my tady prezentujeme několik našich projektů a jeden z hlavních projektů, které v současné době děláme, se jmenuje gulag Xar a to je takový interaktivní projekt, který žákům středních škol vypráví o tom, co je Gulag, sovětský systém totalitních represí a učí žáky, aby s tím tématem pracovali různými způsoby, badatelsky, interaktivně.”
“My jsme Koridor UA, humanitární organizace, která dováží humanitární pomoc na Ukrajinu a přišli jsme tady s tričkama s tradičními ukrajinskými vyšívánkama a taky moje mamka upekla tradiční pelíšky, tak tady máme i nějaké ukrajinské jídlo se snažíme prodávat.”

V sadech Svobody nechyběla ani Welcome stage, kde vystupují interpreti, kteří se každoročně ve velkém počtu účastní výběrového konkurzu.

Matěj Štrunc, kapela Matěj M. Štrunc - Ateliér: “Určitě jsme rádi, že jsme se sem dostali, tady jsme ještě nehráli a tento festival je mezi muzikanty velmi známý, nebo respektive renomovaný, takže jsme moc rádi, že jsme si tu mohli zahrát a co se týká naší hudby, já se primárně asi inspiruju různými cestami. Hodně rád cestuji na sever a do těchto destinací, nebo na východ do hor, tam mám takový klid na to, abych načerpal nějakou inspiraci, na texty a na hudbu a tak obecně. Publikum bylo super, my jsme si to užili, Bylo hodně naplněné tady to náměstí, takže jsme samozřejmě moc rádi.”

Hlavní program probíhal na náměstí Osvoboditelů, kde vystoupily známé kapely a zpěváci jako Zrní, Aneta Langerová, Dhol Foundation, Vladimír Javorský nebo Markéta Irglová.

Nahlásit chybu


K tématu

Opava zavede nové parkovací zóny. Vyjde vstříc rezidentům

12. října 2023 11:21 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Vedení Opavy dlouhodobě hledá řešení, jak zlepšit situaci s parkováním ve městě. To totiž v minulosti nebylo koncipováno pro tolik aut jako je dnes, kdy má každá rodina minimálně dvě auta. Prvním krokem je rozšíření tzv. parkovacích zón mimo historické jádro města.

Skleněné zastávky MHD v Opavě mají nové polepy. Lépe chrání ptáky

10. října 2023 11:23 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Vybrané skleněné zastávky městské hromadné dopravy v Opavě mají nové polepy. Byly totiž nebezpečné zejména pro ptáky, kteří do skel naráželi. Polepy se realizovaly díky Nápadům pro Opavu.

Nové semafory měly zlepšit průjezd Opavou. Zatím ale naopak komplikují život řidičům i dopravnímu podniku

6. října 2023 7:58 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Vybrané křižovatky v Opavě prošly výměnou semaforů. Ty už byly hodně zastaralé a hrozil tak blackout. Výměna se ale o více než rok protáhla a město tak přišlo o dotaci, kterou na projekt s názvem Telematika získalo. Navíc nedopadla podle očekávání.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Spousta dětí z Opavy se učí v náhradních prostorách. Povodeň nejvíce zasáhla ZŠ Edvarda Beneše

1. října 2024 10:02 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Povodeň v Opavě zatopila celkem 5 základních a 6 mateřských škol. Do většiny z nich už se vrátily děti. Další musely do náhradních prostor. V provizoriu budou muset zůstat i několik měsíců

Opava finančně pomůže lidem postiženým povodní. Každé domácnosti poskytne 20 tisíc korun

29. září 2024 19:14 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Radní Opavy schválili okamžitou finanční pomoc ve výši 20 tisíc korun pro každou domácnost, kterou ve městě postihla ničivá povodeň.

V Opavě vznikla nová odpočinková místa. Vytvořili je studenti studentům

29. září 2024 19:02 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má dvě nové odpočinkové zóny. Vytvořili je studenti architektury ČVUT v Praze na Bezručově náměstí a u Arkád. Jde o místa, která si zasloužila oživení.

Projekt Opava podniká letos probíhá s mnoha změnami. Projde jím daleko více lidí

28. září 2024 18:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě probíhá už druhý ročník projektu Opava podniká. Oproti minulému ročníku došlo k mnoha změnám, díky kterým jím projde daleko větší počet lidí. Veškeré besedy jsou pro účastníky zdarma.

V Opavě vznikly dvě nové odpočinkové zóny. Vytvořili je studenti studentům

27. září 2024 11:06 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opava má dvě nové odpočinkové zóny. Vytvořili je studenti architektury ČVUT v Praze na Bezručově náměstí a u Arkád. Jde o místa, která si zasloužila oživení.

Opavská porodnice nabízí nadstandardní péči

26. září 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Gynekologicko-porodnické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je mezi maminkami velmi oblíbeným místem. Nabízí totiž veškerý komfort. Moderní pokoje i nejrozmanitější způsoby vedení porodu. Vybavení porodních pokojů navíc odpovídá nejnáročnějším požadavkům na zajištění kvalitní péče.

Skvělá atmosféra, koncerty, besedy, dobré jídlo. Opavu ovládl tradiční multižánrový festival Slunovrat
Vydáno 22. června 2024 20:01, Opava, Yvona Fajtová
Tisíce lidí se v Opavě každým rokem baví na letním multižánrovém festivalu Slunovrat. Nabízí nejen kvalitní hudbu, ale i kulturu a gastronomii. Na své si tak v historickém centru města přijdou jak dospělí, tak i děti.

Koncerty různých žánrů, besedy, přednášky, kreativní dílny, dobré jídlo a pití. To vše nabízí multižánrový festival Slunovrat, který probíhá na několika scénách v centru Opavy.

anketa: návštěvníci Slunovratu: “Jako každý rok je atmosféra skvělá a chodím pravidelně, protože jsem jejich oficiální fotograf. Užívám si to i jako fotograf i jako hudební fajnšmekr. Líbí se mi to. Celý tým umí vybrat perfektní kapely, chodí tady skvělí lidé, kteří sounáleží spolu, mají nějaké souznění a to, co se už tady dneska začíná dít, tak to je tady každoročním pravidlem. Pohoda, paráda.”
“Atmosféra je bezvadná, chodím skoro každý rok, akorát to počasí, jestli vyjde nebo ne, jsem zvědavá, po včerejšku je to takové napínavé. Těším se zítra na koncerty, ale uvidíme no. Jo, je to fajn.”
“Atmosféra je výborná, odpočíváme, relaxujeme, snažíme se naladit na festival v pohodě.”
“My tu jezdíme každým rokem, takže fakt je to dobré. Prima. Na co jste se nejvíc těšili? Na Karin Lednickou a na Markétu Irglovou.”

Na festivalu bylo připraveno hned několik zón a stagí. Například na Ptačím vrchu a sadech Svobody to byla gastro zóna a zóna charitní inspirace.

anketa: spolky a organizace v zóně charitní inspirace: “Dále se tady nacházíme v knižní zóně, kde můžete najít knihy autorů těch , kteří tady ne letním Slunovratu vystupují a máme tady i vinylové desky. My tady máme totiž i soutěže pro děti i dospělé s máme. Dále tady jako výzdobu máme origami ptáky, které jsme skládali a vidí tady knihy.”
“Za Infocentrum nabízíme v letošním roce velmi oblíbený merčendaizings k 800 letům Opavy, který se, myslím si, velmi povedl, je po něm velká poptávka, ale kromě toho nabízíme i tradiční předměty s logem Opavy, takže si opravdu každý přijde na své. Lidé se ptají, když něco chybí, tak se když tak zastaví v kamenném TIC, které máme otevřeno i o víkendu.”
“My hledáme dárce krve. Potřebujeme pořád pro naši nemocnici nové, mladé dárce krve a budeme rádi, kdyby tady někdo z účastníků Slunovratu se přišel k nám podívat. Je trošku problém, že v létě máme některých skupin nedostatek, loni to bylo 0 RH negativní, ale dva roky předtím chyběly všechny krevní skupiny přes léto, tak budeme rádi, když přijdou ještě teď do konce školního roku.”
“Naše organizace se jmenuje Gulag.cz a my tady prezentujeme několik našich projektů a jeden z hlavních projektů, které v současné době děláme, se jmenuje gulag Xar a to je takový interaktivní projekt, který žákům středních škol vypráví o tom, co je Gulag, sovětský systém totalitních represí a učí žáky, aby s tím tématem pracovali různými způsoby, badatelsky, interaktivně.”
“My jsme Koridor UA, humanitární organizace, která dováží humanitární pomoc na Ukrajinu a přišli jsme tady s tričkama s tradičními ukrajinskými vyšívánkama a taky moje mamka upekla tradiční pelíšky, tak tady máme i nějaké ukrajinské jídlo se snažíme prodávat.”

V sadech Svobody nechyběla ani Welcome stage, kde vystupují interpreti, kteří se každoročně ve velkém počtu účastní výběrového konkurzu.

Matěj Štrunc, kapela Matěj M. Štrunc - Ateliér: “Určitě jsme rádi, že jsme se sem dostali, tady jsme ještě nehráli a tento festival je mezi muzikanty velmi známý, nebo respektive renomovaný, takže jsme moc rádi, že jsme si tu mohli zahrát a co se týká naší hudby, já se primárně asi inspiruju různými cestami. Hodně rád cestuji na sever a do těchto destinací, nebo na východ do hor, tam mám takový klid na to, abych načerpal nějakou inspiraci, na texty a na hudbu a tak obecně. Publikum bylo super, my jsme si to užili, Bylo hodně naplněné tady to náměstí, takže jsme samozřejmě moc rádi.”

Hlavní program probíhal na náměstí Osvoboditelů, kde vystoupily známé kapely a zpěváci jako Zrní, Aneta Langerová, Dhol Foundation, Vladimír Javorský nebo Markéta Irglová.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000043688/skvela-atmosfera-koncerty-besedy-dobre-jidlo-opavu-ovladl-tradicni-multizanrovy-festival-slunovrat