Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál. Představily se na něm školy i firmy

Opava |  | Opavský expres

Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Už od roku 2019 v Opavě probíhá Veletrh povolání, který je určen žákům základních škol z Opavska. Jeho výhodou je, že spolu se středními školami a odbornými učilišti se na něm ne jednom místě prezentují i zaměstnavatelé.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Děti, které končí na ZŠ, tak ještě nemají přehled, znalosti a vůbec si nedovedou představit co některé obory znamenají a tady je jedinečná příležitost si to vyzkoušet. Vlastně se můžou podívat, co je pro ně zajímavé, co by je bavilo a mají i tu návaznost. To znamená, mohou se tady podívat na firmu, kde třeba mohou skončit, která se jim líbí.”
Petra Ballová, ředitelka, Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Opava: “Je vlastně ideální, aby dítě samo nahlédlo, co který obor obnáší, zda má pro něj ty správné předpoklady a vedle vystavujících středních škol jsou zde i zaměstnavatelé, kde tu vystudovanou profesi potom může uplatnit v reálu a může se s těmi firmami domluvit co to obnáší, co ten člověk dělá, za jakých platových podmínek.”

Děti z Vítkovska a Hlučínska na veletrh vozily sběrné autobusy.

Petra Ballová, ředitelka, Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Opava: “Návštěvnost je obrovská a zvyšuje se, protože minulý rok se nám podařilo hodně zacílit i na rodiče, takže odpoledne tady chodili rodiče se svými dětmi.”
Lukáš Pavelek, předseda, OHK Opava: “Je důležité, že ty firmy postupně opravdu přechází na ten model, který jsme nastavili a to je to, že se prezentuje hlavně ten obor a to zaměstnání, které firmy požadují. Zpětných ohlasů je celá řada, hlavně od škol, kde se nám daří momentálně plnit odborné obory a vzdělávání a samozřejmě i od firem, kde už se postupně po těch letech dostávají ti první studenti, kteří už navštívili náš veletrh, vybrali si skutečně to své povolání.”
anketa: vystavovatelé: “My tady máme tři obory. Máme tady praktickou sestru, předškolní a mimoškolní pedagogiku, pedagogické lyceum. Na škole máme hodné učitele, máme hodného ředitele, který nás pouští na hodně akcí, většinou se snažíme být všude, jezdíme po různých soutěžích, jsem tam spokojená.”
“Žáky zaujímáme hlavně tady našimi ukázkami, třeba resuscitace nebo odběry krve, tedy jen na panně a snažíme se ať to je zajímavé ať si zkusí i něco z praxe a říkáme jim hlavně naše zážitky.”
“U nás na Slezském gymnáziu jsme velmi akční a srdečné prostředí. Třešničkou na dortu je určitě spoustu projektů, které najdete na našich webových stránkách. Kromě projektů máme spoustu erasmu, ale i dalších aktivit, také přípravné kurzy, které jsou potom třeba na medicínské obory, certifikáty jazykové a další věci, takže u nás si studenti určitě vyberou.”
“Městská policie je zástupce zaměstnavatelů, patříme pod město Opava a seznamujeme budoucí uchazeče o zaměstnání s prací strážníka. Říkáme jim, že není důležitý obor, který vystudují, ale základ je maturitní zkouška. V letošním roce máme pro ně připravené bannery, můžou se vyfotit s nějakou cedulkou, třeba uniforma je sexy a podobně a máme tady na ukázku měřič rychlosti radaru a měřič alkoholu v dechu.”
anketa: žáci ZŠ: “Já bych šel asi na Kolofík, protože mě zajímá víc technika a tak. Taťka má vlastně i rodinnou firmu, takže bych tam mohl pokračovat.”
“Já asi půjdu na zdravotní školu jako ošetřovatel a pak půjdu pracovat na záchrannou službu jako řidič. Jako už jsem k tomu vedený od malička, taťka je hasič, takže my to máme v genech to zachraňování.”
“Já bych chtěla jít na obchodní akademii v Opavě nebo na soukromou podnikatelku taky v Opavě. Tam je něco co mě baví. mě tak baví podnikání nebo něco o co se zajímám, takže asi to.”

Veletrh povolání pořádá Okresní hospodářská komora společně s Úřadem práce pod záštitou města Opavy.

Nahlásit chybu


K tématu

Víceúčelovou halu v Opavě zaplnili žáci ZŠ. Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál

15. října 2024 16:00 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Mistři z Opavy poprvé v historii hostili All-Star Game. Utkání basketbalových hvězd nabídlo skvělou show

27. března 2024 9:20 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Víceúčelová hala v Opavě v sobotu praskala ve švech. Vůbec poprvé se tady hrálo basketbalové utkání hvězd. V týmu Východu nechyběli opavští hráči Šimon Puršl, Jakub Šiřina a Jakub Mokráň.

Liga zažila velkou premiéru. Poprvé v historii se hrálo utkání hvězd v Opavě

27. března 2024 21:10 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Víceúčelová hala v Opavě v sobotu praskala ve švech. Vůbec poprvé se tady hrálo basketbalové utkání hvězd. V týmu Východu nechyběli opavští hráči Šimon Puršl, Jakub Šiřina a Jakub Mokráň.


Ministři jednali se zástupci povodní zasažených obcí v Moravskoslezském kraji

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci měst a obcí Moravskoslezského kraje.

V Pustkovci začne rekonstrukce sportovní haly. Po opravě se do ní vrátí děti přilehlé ZŠ

V Ostravě-Pustkovci začne po letech příprav rekonstrukce sportovní haly. Objekt je v tak špatném stavu, že už do něj několik let nemohou chodit děti z přilehlé základní školy a energetická náročnost je extrémně vysoká. O náklady na opravu se dělí město a Národní sportovní agentura.

Imobilní muž zemřel po požáru rodinného domu na Opavsku

Včera 11:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Všechny záchranné složky zasahovaly v pondělí večer u požáru rodinného domu v Pusté Polomi na Opavsku. Dům opustilo pět lidí, uvnitř ale zůstal imobilní muž. Toho vynesli až hasiči a museli ho oživovat. Záchranáři ho v kritickém stavu přepravili do nemocnice, kde bohužel zemřel. Zraněna byla i mladá žena. Oheň způsobil škodu 1,5 milionu korun. Příčina požáru je v šetření.

Miniveletrh sociálních služeb nabídl lidem poradenství i výrobky klientů

Centrální tržnice v Karviné patřila poskytovatelům sociálních a návazných služeb a to v rámci miniveletrhu, kde se všichni společně prezentovali. Návštěvníci tak mohli získat na jednom místě potřebné informace a měli možnost zakoupit si výrobky uživatelů.

Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Fajne školní bistro je velmi oblíbené. Jídelny se učí i inspirují

V Ostravě je velmi oblíbený projekt Fajne školní bistro, jehož cílem je učit i motivovat školní jídelny k vaření nejen zdravých, ale i chutných jídel. Letos pokračuje už pátou sezónu.

V Ostravě se konalo ustavující zastupitelstvo MS kraje. Hejtmanem byl zvolen Josef Bělica

Hejtmanem MS kraje se stal podle očekávání Josef Bělica z Hnutí ANO. Dosavadní hejtman získal na ustavujícím krajském zastupitelstvu 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. Hnutí ANO tak povede náš kraj už třetí volební období.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

21. října 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Někteří houbaři ignorují zákaz vstupu do beskydských lesů poškozených povodněmi

Letošní houbařská sezona v Beskydech je velmi dobrá a lidé nosí plné koše hřibů. Někteří však riskují své zdraví a životy, když vstupují do míst, kde je to po povodních zakázáno.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál. Představily se na něm školy i firmy
Vydáno 16. října 2024 17:21, Opava, Yvona Fajtová
Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Už od roku 2019 v Opavě probíhá Veletrh povolání, který je určen žákům základních škol z Opavska. Jeho výhodou je, že spolu se středními školami a odbornými učilišti se na něm ne jednom místě prezentují i zaměstnavatelé.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Děti, které končí na ZŠ, tak ještě nemají přehled, znalosti a vůbec si nedovedou představit co některé obory znamenají a tady je jedinečná příležitost si to vyzkoušet. Vlastně se můžou podívat, co je pro ně zajímavé, co by je bavilo a mají i tu návaznost. To znamená, mohou se tady podívat na firmu, kde třeba mohou skončit, která se jim líbí.”
Petra Ballová, ředitelka, Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Opava: “Je vlastně ideální, aby dítě samo nahlédlo, co který obor obnáší, zda má pro něj ty správné předpoklady a vedle vystavujících středních škol jsou zde i zaměstnavatelé, kde tu vystudovanou profesi potom může uplatnit v reálu a může se s těmi firmami domluvit co to obnáší, co ten člověk dělá, za jakých platových podmínek.”

Děti z Vítkovska a Hlučínska na veletrh vozily sběrné autobusy.

Petra Ballová, ředitelka, Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Opava: “Návštěvnost je obrovská a zvyšuje se, protože minulý rok se nám podařilo hodně zacílit i na rodiče, takže odpoledne tady chodili rodiče se svými dětmi.”
Lukáš Pavelek, předseda, OHK Opava: “Je důležité, že ty firmy postupně opravdu přechází na ten model, který jsme nastavili a to je to, že se prezentuje hlavně ten obor a to zaměstnání, které firmy požadují. Zpětných ohlasů je celá řada, hlavně od škol, kde se nám daří momentálně plnit odborné obory a vzdělávání a samozřejmě i od firem, kde už se postupně po těch letech dostávají ti první studenti, kteří už navštívili náš veletrh, vybrali si skutečně to své povolání.”
anketa: vystavovatelé: “My tady máme tři obory. Máme tady praktickou sestru, předškolní a mimoškolní pedagogiku, pedagogické lyceum. Na škole máme hodné učitele, máme hodného ředitele, který nás pouští na hodně akcí, většinou se snažíme být všude, jezdíme po různých soutěžích, jsem tam spokojená.”
“Žáky zaujímáme hlavně tady našimi ukázkami, třeba resuscitace nebo odběry krve, tedy jen na panně a snažíme se ať to je zajímavé ať si zkusí i něco z praxe a říkáme jim hlavně naše zážitky.”
“U nás na Slezském gymnáziu jsme velmi akční a srdečné prostředí. Třešničkou na dortu je určitě spoustu projektů, které najdete na našich webových stránkách. Kromě projektů máme spoustu erasmu, ale i dalších aktivit, také přípravné kurzy, které jsou potom třeba na medicínské obory, certifikáty jazykové a další věci, takže u nás si studenti určitě vyberou.”
“Městská policie je zástupce zaměstnavatelů, patříme pod město Opava a seznamujeme budoucí uchazeče o zaměstnání s prací strážníka. Říkáme jim, že není důležitý obor, který vystudují, ale základ je maturitní zkouška. V letošním roce máme pro ně připravené bannery, můžou se vyfotit s nějakou cedulkou, třeba uniforma je sexy a podobně a máme tady na ukázku měřič rychlosti radaru a měřič alkoholu v dechu.”
anketa: žáci ZŠ: “Já bych šel asi na Kolofík, protože mě zajímá víc technika a tak. Taťka má vlastně i rodinnou firmu, takže bych tam mohl pokračovat.”
“Já asi půjdu na zdravotní školu jako ošetřovatel a pak půjdu pracovat na záchrannou službu jako řidič. Jako už jsem k tomu vedený od malička, taťka je hasič, takže my to máme v genech to zachraňování.”
“Já bych chtěla jít na obchodní akademii v Opavě nebo na soukromou podnikatelku taky v Opavě. Tam je něco co mě baví. mě tak baví podnikání nebo něco o co se zajímám, takže asi to.”

Veletrh povolání pořádá Okresní hospodářská komora společně s Úřadem práce pod záštitou města Opavy.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000045500/veletrh-povolani-pomaha-skolakum-rozhodnout-se-kam-dal-predstavily-se-na-nem-skoly-i-firmy