Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda

Opava |  | Opavský expres

Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

Dubajská čokoláda. Tak znělo zadání letošního ročníku Marlenka cupu. O nejlepší dezert ala dubajská čokoláda se utkalo 14 budoucích cukrářů ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Soutěž tradičně pořádala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Soutěží celkem 14 žáků, z každé školy dvojice. Je přípravná část, kdy se žáci připravují na vlastní pódiové vystoupení, to je právě v prostorách, ve kterých se nalézáme a přivezou si sebou polotovary, které si vyhotoví, protože cukrařina je obor náročný a dlouhý, nestihli by jsme to v jednom dni a potom nahoře je čeká pódiové vystoupení, kde mají čas a kde si dokonce při svém vystoupení mohou zvolit hudbu, aby se jim lépe pracovalo.”

Na pódiové vystoupení měli soutěžící 40 minut. Všichni to v daném čase zvládli. Důležité bylo, aby dubajská čokoláda obsahovala vše, co do ní patří. Za každou chybějící surovinu se jim strhávaly body.

anketa: soutěžící žáci: “Já jsem udělal dubajskou perlu, je v něm co je v dubajské čokoládě, pistáciový vklad a pražská šlehaná šlehačka, Já jsem nebyl nervózní, takže jenom teď jsem nervózní. Já jsem s tím spokojený.”
“Mohlo to být lepší vzhledem k tomu, že jsem měla problém s troubou na crumble, která mi nepekla, takže to mohlo být lepší a moc nejsem spokojená s čokolácou, že jsem ji mohla udělat líp a hezčí a dělala jsem kakaové sable s pistáciovou křupavou vrstvou a sezamovým krémem.”
“Dubajská čokoláda je o tom, že tam jsou ty nudle, takže aby to křuplo, takže jsem tady osmažila nudle a pak jsem to zamíchala s pistáciovou pastou a sezamovou pastou. To jsem nakombinovala s čokoládovým sladem, aby to bylo i s tou čokoládou a dala do tartaletky, aby mi to udělalo takovou pěknou misku. Mám radost, myslela jsem si, že to nestihnu, ale stihla jsem to.”
Eliška Dernerová, předsedkyně odborné poroty: “Máme v zadání á la dubajská čokoláda dezert, aby z toho byl, takže celá ta škála co už můžete vidět je poměrně zajímavě zpracovaná. Každý máme 100 bodů, 50 bodů je na chuť, zbytek je příprava, práce, inovace, čistota pracoviště a odborná prezentace.”
Nšan Avetisjan, generální ředitel, Marlenka: “Tento ročník je zajímavé téma, je to asi celosvětový trend, dubajská čokoláda. Je to fajn, že se snaží držet trošku těch i moderních trendů, takže každý se na to může podívat na youtube živě, ale je to v dobrém duchu, nevidím žádnou rivalitu mezi soupeři a to mi dělá radost.”
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Cukrář, myslím si, že je přece jenom obor pro nás důležitý, protože cukrářů ubývá a těch kvalitních cukrářů také, čili jsme rádi, že tato soutěž je a že opravdu už má dlouholeou tradici- Máme opravdu síť škol, které v MSK jsou a dá se říct, že v každém okrese máme minimálně jednu školu, která se zabývá gastro obory.”

Tato prestižní soutěž je pro žáky nejen motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Knihovnice z Frýdku-Místku získala čestné uznání v soutěži Knihovnická K2

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou oceňoval nejlepší knihovníky. Jedna z cen putovala i do Frýdku-Místku. Čestné uznání získala vedoucí místecké pobočky Irena Liberdová.

Moravskoslezští policisté soutěžili ve střelbě ze služební zbraně

22. června 2024 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté pořádali na třinecké střelnici dvoudenní moravskoslezský přebor ve střelbě z krátké služební zbraně. Ti nejlepší postoupili na republikové mistrovství.


Vila Grossmann v Ostravě vrací návštěvníky do 20. let minulého století

Památkově chráněná, architektonická perla v centru Ostravy. Vila Františka Grossmanna přitahuje pozornost přepychovým provedením i neobvyklým stavebním řešením. V roce 2021 byla vila po rozsáhlé rekonstrukci zachráněna a znovu otevřena veřejnosti v její původní podobě před sto lety.

Nový Jičín lanaří zubaře, studenty podpoří stipendiem. Zájemci mohou být z Česka nebo Slovenska

Nový Jičín vyhlásil dotační programy na příští rok. Mezi nimi je i novinka, kterou chce přilákat stomatology. Studenti tohoto oboru mohou získat stipendium ve výši čtvrt milionu korun.

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice trhaly rekordy, řeku letos splul i nepotopitelný Titanic

K červnu patří ve Slezské Ostravě už tradičně oblíbené Rozmarné slavnosti řeky Ostravice, bavící soutěžící i návštěvníky hlavně sjezdem netradičních plavidel. Počet jejich posádek letos opět trhl rekord. Mezi plavidly pak tentokrát nejvíce vyniknul Titanic.

Tvořivé dílny, tradiční řemesla, soutěže, vystoupení. Zámek v Kuníně patřil akci Zámek plný pohádek

17. června 2025 13:31 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Kulturní okénko

Zámek v Kuníně patřil zábavné akci Zámek plný pohádek. Představily se na ní všechny příspěvkové organizace MSK, které se zabývají kulturou.

Lávku z Dolní oblasti Vítkovic na Slezskou Ostravu pokřtili po Janu Balabánovi

Lávka pro pěší i cyklisty propojující Slezskou Ostravu s Dolní oblastí Vítkovic byla slavnostně pokřtěna. Od poloviny června tak už oficiálně nese jméno ostravského spisovatele Jana Balabána, stejně jako odkazy na jeho dílo.

V Ostravě někdo pálil po tramvajích a autobusech, rozbil 10 skel

17. června 2025 15:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Zatím neupřesněným způsobem, vyloučena není střelba ze zbraně nebo praku, poškodil neznámý pachatel několik tramvají a autobusů křižujících ostravské ulice.

Divadelní komedie Letní byt v podání herců Těšínského divadla baví děti i dospělé

17. června 2025 13:24 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Kulturní okénko

Do Nové scény Vlast ve Frýdku-Místku zavítali Herci Těšínského divadla s komedií Carla Goldoniho Letní byt. Ta s vtipem a jízlivostí zobrazuje dobové šílenství, se kterým lidé v 18. století napodobovali zámožné panstvo a okázale se vypravovali na bombastické dovolené i když na to neměli. Je ro komedie o tom, co všechno jsme ochotni udělat pro dojem.

V Ostravě se uskutečnil už 4. ročník prestižní multioborové konference Porod. Nabídl přednášky i workshopy

V Ostravě se uskutečnil už 4. ročník prestižní multioborové konference Porod. Určena je každému, koho zajímá těhotenství, porod a poporodní období v komplexních souvislostech a jejím cílem je zlepšit péči pro těhotné ženy.

Slezskoostravští senioři si užili Květinovou slavnost, čekaly je i originální míchané nápoje

Slavnost plnou květin, tance a taky netradičních míchaných nápojů přichystal městský obvod pro své seniory v kulturním domě v Muglinově. Účast byla jako vždy hojná a hudba zvedala seniory ze židlí až do večerních hodin.

Děti se mohly v Havířově seznámit se složkami IZS, akci připravila městská police

17. června 2025 9:45 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Městská policie v Havířově připravila spolu s ostatními složkami Den integrovaného záchranného systému. Smyslem akce bylo, přiblížit dětem práci všech složek. Celkem se do areálu přišlo podívat více než 1200 školáků a předškoláků.

Zemědělka v Opavě uspořádala už 3. ročník rodinného festivalu (Do)sečný věnec

Včera 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Masarykova střední škola zemědělská a přírodovědná v Opavě uspořádala už 3. ročník rodinného festivalu (Do)sečný věnec. Původně se měl uskutečnit už v září loňského roku, tento termín ale překazila ničivá povodeň.

Centrum Opavy oživí festival Slunovrat. Zahájí ho Highline na Horním náměstí

Včera 18:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Historické centrum Opavy oživí tradiční festival Slunovrat. Vypukne už tento čtvrtek a nabídne kulturu všech žánrů pro všechny generace.

V Opavě začala stavba nového mostu. Ten původní nenávratně poškodila loňská povodeň

Včera 17:29 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě-Kateřinkách začala stavba nového mostu na Ratibořské ulici. Ten původní nenávratně poškodila zářijová povodeň a musel být stržen. V současnosti řidičům a chodcům slouží mostní provizorium.

V opavské věznici proběhl historicky první Den s mámou

Opavská věznice vůbec poprvé ve své historii uspořádala Den s mámou. Pro odsouzené maminky připravila zábavné odpoledne s jejich dětmi.

Městský dopravní podnik v Opavě oslavil 120 let Spanilou jízdou a Dnem otevřených dveří

16. června 2025 8:17 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Městský dopravní podnik Opava oslavil 120 let od svého založení. Při této příležitosti uspořádal spanilou jízdu vozidel a Den otevřených dveří pro širokou veřejnost s pestrým doprovodným programem.

Opavská ZŠ Edvarda Beneše pokračuje v rekonstrukci po povodních. To nejhorší má za sebou

14. června 2025 16:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Základní škola Edvarda Beneše má za sebou náročnou rekonstrukci. Ničivá povodeň tam loni v září zatopila celý suterén i přízemí a zničila šatny, třídy a obě tělocvičny.

Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda
Vydáno 16. dubna 2025 14:50, Opava, Yvona Fajtová
Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

Dubajská čokoláda. Tak znělo zadání letošního ročníku Marlenka cupu. O nejlepší dezert ala dubajská čokoláda se utkalo 14 budoucích cukrářů ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Soutěž tradičně pořádala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Soutěží celkem 14 žáků, z každé školy dvojice. Je přípravná část, kdy se žáci připravují na vlastní pódiové vystoupení, to je právě v prostorách, ve kterých se nalézáme a přivezou si sebou polotovary, které si vyhotoví, protože cukrařina je obor náročný a dlouhý, nestihli by jsme to v jednom dni a potom nahoře je čeká pódiové vystoupení, kde mají čas a kde si dokonce při svém vystoupení mohou zvolit hudbu, aby se jim lépe pracovalo.”

Na pódiové vystoupení měli soutěžící 40 minut. Všichni to v daném čase zvládli. Důležité bylo, aby dubajská čokoláda obsahovala vše, co do ní patří. Za každou chybějící surovinu se jim strhávaly body.

anketa: soutěžící žáci: “Já jsem udělal dubajskou perlu, je v něm co je v dubajské čokoládě, pistáciový vklad a pražská šlehaná šlehačka, Já jsem nebyl nervózní, takže jenom teď jsem nervózní. Já jsem s tím spokojený.”
“Mohlo to být lepší vzhledem k tomu, že jsem měla problém s troubou na crumble, která mi nepekla, takže to mohlo být lepší a moc nejsem spokojená s čokolácou, že jsem ji mohla udělat líp a hezčí a dělala jsem kakaové sable s pistáciovou křupavou vrstvou a sezamovým krémem.”
“Dubajská čokoláda je o tom, že tam jsou ty nudle, takže aby to křuplo, takže jsem tady osmažila nudle a pak jsem to zamíchala s pistáciovou pastou a sezamovou pastou. To jsem nakombinovala s čokoládovým sladem, aby to bylo i s tou čokoládou a dala do tartaletky, aby mi to udělalo takovou pěknou misku. Mám radost, myslela jsem si, že to nestihnu, ale stihla jsem to.”
Eliška Dernerová, předsedkyně odborné poroty: “Máme v zadání á la dubajská čokoláda dezert, aby z toho byl, takže celá ta škála co už můžete vidět je poměrně zajímavě zpracovaná. Každý máme 100 bodů, 50 bodů je na chuť, zbytek je příprava, práce, inovace, čistota pracoviště a odborná prezentace.”
Nšan Avetisjan, generální ředitel, Marlenka: “Tento ročník je zajímavé téma, je to asi celosvětový trend, dubajská čokoláda. Je to fajn, že se snaží držet trošku těch i moderních trendů, takže každý se na to může podívat na youtube živě, ale je to v dobrém duchu, nevidím žádnou rivalitu mezi soupeři a to mi dělá radost.”
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Cukrář, myslím si, že je přece jenom obor pro nás důležitý, protože cukrářů ubývá a těch kvalitních cukrářů také, čili jsme rádi, že tato soutěž je a že opravdu už má dlouholeou tradici- Máme opravdu síť škol, které v MSK jsou a dá se říct, že v každém okrese máme minimálně jednu školu, která se zabývá gastro obory.”

Tato prestižní soutěž je pro žáky nejen motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000048271/budouci-cukrari-z-celeho-msk-se-v-opave-utkali-v-soutezi-o-nejlepsi-dezert-a-la-dubajska-cokolada