Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda

Opava |  | Opavský expres

Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

Dubajská čokoláda. Tak znělo zadání letošního ročníku Marlenka cupu. O nejlepší dezert ala dubajská čokoláda se utkalo 14 budoucích cukrářů ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Soutěž tradičně pořádala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Soutěží celkem 14 žáků, z každé školy dvojice. Je přípravná část, kdy se žáci připravují na vlastní pódiové vystoupení, to je právě v prostorách, ve kterých se nalézáme a přivezou si sebou polotovary, které si vyhotoví, protože cukrařina je obor náročný a dlouhý, nestihli by jsme to v jednom dni a potom nahoře je čeká pódiové vystoupení, kde mají čas a kde si dokonce při svém vystoupení mohou zvolit hudbu, aby se jim lépe pracovalo.”

Na pódiové vystoupení měli soutěžící 40 minut. Všichni to v daném čase zvládli. Důležité bylo, aby dubajská čokoláda obsahovala vše, co do ní patří. Za každou chybějící surovinu se jim strhávaly body.

anketa: soutěžící žáci: “Já jsem udělal dubajskou perlu, je v něm co je v dubajské čokoládě, pistáciový vklad a pražská šlehaná šlehačka, Já jsem nebyl nervózní, takže jenom teď jsem nervózní. Já jsem s tím spokojený.”
“Mohlo to být lepší vzhledem k tomu, že jsem měla problém s troubou na crumble, která mi nepekla, takže to mohlo být lepší a moc nejsem spokojená s čokolácou, že jsem ji mohla udělat líp a hezčí a dělala jsem kakaové sable s pistáciovou křupavou vrstvou a sezamovým krémem.”
“Dubajská čokoláda je o tom, že tam jsou ty nudle, takže aby to křuplo, takže jsem tady osmažila nudle a pak jsem to zamíchala s pistáciovou pastou a sezamovou pastou. To jsem nakombinovala s čokoládovým sladem, aby to bylo i s tou čokoládou a dala do tartaletky, aby mi to udělalo takovou pěknou misku. Mám radost, myslela jsem si, že to nestihnu, ale stihla jsem to.”
Eliška Dernerová, předsedkyně odborné poroty: “Máme v zadání á la dubajská čokoláda dezert, aby z toho byl, takže celá ta škála co už můžete vidět je poměrně zajímavě zpracovaná. Každý máme 100 bodů, 50 bodů je na chuť, zbytek je příprava, práce, inovace, čistota pracoviště a odborná prezentace.”
Nšan Avetisjan, generální ředitel, Marlenka: “Tento ročník je zajímavé téma, je to asi celosvětový trend, dubajská čokoláda. Je to fajn, že se snaží držet trošku těch i moderních trendů, takže každý se na to může podívat na youtube živě, ale je to v dobrém duchu, nevidím žádnou rivalitu mezi soupeři a to mi dělá radost.”
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Cukrář, myslím si, že je přece jenom obor pro nás důležitý, protože cukrářů ubývá a těch kvalitních cukrářů také, čili jsme rádi, že tato soutěž je a že opravdu už má dlouholeou tradici- Máme opravdu síť škol, které v MSK jsou a dá se říct, že v každém okrese máme minimálně jednu školu, která se zabývá gastro obory.”

Tato prestižní soutěž je pro žáky nejen motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách.

Nahlásit chybu


K tématu

Okresní kolo T-PROFI, soutěže týmů z žáků, studentů a firem

19. ledna 2025 20:43 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Soutěžní týmy, složené z žáků, studentů a zástupců firem okresu se sešly na okresním kole náročné technické soutěže. Ta prověřila nejen jejich odborné znalosti, ale také dovednost a technickou zdatnost při práci s montážními plány.

Mladou generaci inspirovaly k řemeslu další “Šikovné ruce”

16. prosince 2024 7:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Soutěž "Šikovné ruce" je jedinečný projekt zaměřený na podporu řemeslných oborů u dětí základních škol. Její další ročník teď pořádala Střední škola technická a zemědělská.

Studénecká laťka prověřila sportovce čtyř škol

9. ledna 2025 9:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V tělocvičně Základní školy Butovická se uskutečnila sportovní soutěž ve skoku vysokém Studénecká laťka. Zúčastnili se jí žáci ze základních škol ze Studénky a Bílovce.


V noci a ráno pozor na náledí! Sněžit má i v nižších polohách

Dnes 18:05 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pravděpodobně první silnější záchvěv nadcházející zimy se blíží podle aktuální meteorologické předpovědi. Chodci i motoristé by si měli dát pozor na náledí.

Stonavští myslivci uctili patrona sv. Huberta a oslavili 70. výročí chaty

Ve Stonavě se v neděli sešli myslivci, aby uctili svého patrona svatého Huberta a zároveň si připomněli 70 let od postavení své lovecké chaty.

Podnikatelé z Frýdku-Místku mohli vedení města tlumočit své požadavky

Podnikatelé, zástupci velkých i malých firem, živnostníci i zakladatelé startupů se opět sešli s představiteli města. Diskutovali společně v Centru aktivních seniorů.

Ústřední knihovna ve Frýdku-Místku projde rekonstrukcí

Ústřední knihovna ve Frýdku-Místku se stěhuje. Historickou Fischerovu vilu v Jiráskově ulici, kde knihovna sídlí, totiž čeká rekonstrukce.

Odpadem kontaminované pozemky v Hošťálkovicích vykupuje město zpátky, s majiteli uzavřelo dohodu

Dnes 8:55 | Ostrava-město | Libor Běčák

Mimořádné zasedání zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Hošťálkovice přineslo ve čtvrtek 14. listopadu 2025 zásadní krok k vyřešení majetkových vztahů v lokalitě ulice Jařabové. Zastupitelé schválili dohody se všemi majiteli pozemků týkající se možných zatížení na daném území.

Slavnostní Svatohubertská mše v Bruntále k poctě patronů myslivosti

Počátek podzimu je každoročním svátkem myslivců a myslivosti. Pravidelné Svatohubertské mše se konají v každém větším městě. Neuctívají však lov zvěře, ale především starost o ni a jsou svátkem patrona všech myslivců, svatého Huberta.

Řidič ve Stonavě zajel s autem do rybníka a utekl, policie mu později volala zdravotníky k ošetření

Dnes 9:32, vydáno včera 21:15 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z Karvinska pátrají po řidiči, který v neděli večer nezvládl řízení a sjel ze silnice do rybníka ve Stonavě.

Svatomartinská vinná stezka zaplnila Opavu ochutnávkami

Včera 10:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Oslavy svátku sv. Martina v Opavě letos vyvrcholily Svatomartinskou vinnou stezkou. Desítky stanovišť po celém městě nabídly návštěvníkům možnost ochutnat širokou paletu Svatomartinských i mladých vín z jihomoravských vinařství.

Vytíženou křižovatku v Dobré nahradí kruhový objezd, hotový by měl být do roka

15. listopadu 2025 19:30 | Dobrá | Michal Slonina | Doberský miniexpres

Vytíženou křižovatku mezi Dobrou a Nošovicemi na Frýdeckomístecku už brzy nahradí kruhový objezd. Místní by se tak měli vyhnout dlouhému čekání v kolonách.

Lidé si opět nenechali ujít tradiční předvánoční jarmark v Hukvaldech-Horním Sklenově

15. listopadu 2025 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Jeden z prvních letošních předvánočních jarmarků v regionu se konal v sobotu v Horním Sklenově, který je místní částí Hukvald. U návštěvníků je oblíbený pro venkovské prostředí a rukodělný sortiment, který nabízí.

V Opavě-Vávrovicích po více než roce znovu otevřeli městský úřad poničený loňskými povodněmi

Včera 11:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Po více než roce od ničivých zářijových povodní z roku 2024 se obyvatelé Vávrovic dočkali. Městský úřad, jehož přízemí tehdy voda kompletně zdevastovala, byl slavnostně znovu otevřen. A tentokrát nabízí i novinku – přímo v budově nyní sídlí také pobočka Pošta Partner, která se sem přestěhovala z původního Domu služeb.

Ochutnávky, regionální speciality, pestrý program. Svatomartinské slavnosti v Opavě přilákaly stovky lidí

Včera 10:51 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava patřila tradičním svatomartinským slavnostem. Ty se odehrály ve znamení vína, regionálních specialit i pestrého doprovodného programu. Nechyběl ani svatý Martin na bílém koni a oblíbený průvod městem.

Opava si odnesla dvě prestižní ocenění za jedinečný systém povodňových aplikací

12. listopadu 2025 16:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava si odnesla dvě prestižní ocenění za jedinečný systém povodňových aplikací. Ten vznikl během loňské zářijové povodně a pomohl městu zvládnout krizovou situaci s nebývalou rychlostí a přehledem.

Evakuovali i zvířata. Požár bytu v Opavě se obešel bez zranění

12. listopadu 2025 13:00 | Opava | Anna Břenková

Hasiči vyjeli k požáru bytu v Opavě. Museli evakuovat celkem 23 osob. Nikdo nebyl zraněn. Hasičům se podařilo zachránit také dva psy a čtyři kočky. Škoda se odhaduje na 2,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje.

Mladý řidič narazil do stromu. U nehody zasahovaly tři týmy záchranářů

12. listopadu 2025 12:00 | Opava | Anna Břenková

Auto narazilo do stromu. Na místo vyjely tři týmy záchranářů. Spolujezdkyně uvízla v autě a k jejímu vyproštění hasiči použili speciální hydraulické zařízení. Mladý řidič i žena byli převezeni do Fakultní nemocnice v Ostravě. U řidiče byla provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem.

Týden Akademie věd přivedl středoškoláky na Slezskou univerzitu v Opavě

12. listopadu 2025 10:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Týden Akademie věd České republiky dorazil i na Slezskou univerzitu v Opavě. V budově filozoficko-přírodovědecké fakulty na Hauerově ulici si studenti středních škol vyzkoušeli, jak se tvoří film, rozhlas či televizní přenos. A nahlédli i do zákulisí skutečné produkce.

Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda
Vydáno 16. dubna 2025 14:50, Opava, Yvona Fajtová
Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

Dubajská čokoláda. Tak znělo zadání letošního ročníku Marlenka cupu. O nejlepší dezert ala dubajská čokoláda se utkalo 14 budoucích cukrářů ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Soutěž tradičně pořádala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Soutěží celkem 14 žáků, z každé školy dvojice. Je přípravná část, kdy se žáci připravují na vlastní pódiové vystoupení, to je právě v prostorách, ve kterých se nalézáme a přivezou si sebou polotovary, které si vyhotoví, protože cukrařina je obor náročný a dlouhý, nestihli by jsme to v jednom dni a potom nahoře je čeká pódiové vystoupení, kde mají čas a kde si dokonce při svém vystoupení mohou zvolit hudbu, aby se jim lépe pracovalo.”

Na pódiové vystoupení měli soutěžící 40 minut. Všichni to v daném čase zvládli. Důležité bylo, aby dubajská čokoláda obsahovala vše, co do ní patří. Za každou chybějící surovinu se jim strhávaly body.

anketa: soutěžící žáci: “Já jsem udělal dubajskou perlu, je v něm co je v dubajské čokoládě, pistáciový vklad a pražská šlehaná šlehačka, Já jsem nebyl nervózní, takže jenom teď jsem nervózní. Já jsem s tím spokojený.”
“Mohlo to být lepší vzhledem k tomu, že jsem měla problém s troubou na crumble, která mi nepekla, takže to mohlo být lepší a moc nejsem spokojená s čokolácou, že jsem ji mohla udělat líp a hezčí a dělala jsem kakaové sable s pistáciovou křupavou vrstvou a sezamovým krémem.”
“Dubajská čokoláda je o tom, že tam jsou ty nudle, takže aby to křuplo, takže jsem tady osmažila nudle a pak jsem to zamíchala s pistáciovou pastou a sezamovou pastou. To jsem nakombinovala s čokoládovým sladem, aby to bylo i s tou čokoládou a dala do tartaletky, aby mi to udělalo takovou pěknou misku. Mám radost, myslela jsem si, že to nestihnu, ale stihla jsem to.”
Eliška Dernerová, předsedkyně odborné poroty: “Máme v zadání á la dubajská čokoláda dezert, aby z toho byl, takže celá ta škála co už můžete vidět je poměrně zajímavě zpracovaná. Každý máme 100 bodů, 50 bodů je na chuť, zbytek je příprava, práce, inovace, čistota pracoviště a odborná prezentace.”
Nšan Avetisjan, generální ředitel, Marlenka: “Tento ročník je zajímavé téma, je to asi celosvětový trend, dubajská čokoláda. Je to fajn, že se snaží držet trošku těch i moderních trendů, takže každý se na to může podívat na youtube živě, ale je to v dobrém duchu, nevidím žádnou rivalitu mezi soupeři a to mi dělá radost.”
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Cukrář, myslím si, že je přece jenom obor pro nás důležitý, protože cukrářů ubývá a těch kvalitních cukrářů také, čili jsme rádi, že tato soutěž je a že opravdu už má dlouholeou tradici- Máme opravdu síť škol, které v MSK jsou a dá se říct, že v každém okrese máme minimálně jednu školu, která se zabývá gastro obory.”

Tato prestižní soutěž je pro žáky nejen motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000048271/budouci-cukrari-z-celeho-msk-se-v-opave-utkali-v-soutezi-o-nejlepsi-dezert-a-la-dubajska-cokolada