Celkem 15 soutěžících ze středních škol v Moravskoslezském kraji si přišlo vyzkoušet, zda zvládnou připravit před čtyřčlennou porotou a publikem dobrý a také na pohled lákavý moučník. Podmínkou bylo použití medu. Toto přírodní sladidlo pak nejčastěji doplňovaly oříšky, mandle, griliáš nebo čokoláda.
Eliška Dernerová, členka poroty, Asociace kuchařů a cukrářů ČR:
„Je dovoleno přinést si s sebou korpusy i krémy namíchaný, protože některé krémy jsou složitější, tak aby to opravdu mělo to, co potřebuje a jde taky o to, aby se rozvinula chuť.“
Soutěžící měli na přípravu 40 minut. Mnohé jim ulehčil fakt, že se mohli přípravě věnovat den předem, ovšem dokončení zákusku už probíhalo na pódiu kde je ostřížím zrakem všichni sledovali. Cukráři si museli hlídat čas, soustředit se na práci a k tomu ještě zvládnout odpovídat na otázky.
Martin Ruský, ředitel Střední hotelové školy a VOŠ Opava:
„Je to velmi důležité, když se mezi sebou žáci utkávají v rámci škol, protože zjiťují, jak jsou na tom ostatní školy, jaké jsou schopnosti a dovednosti ostatních žáků."
Každý recept musel být originální. Chlapci i dívky na něm pracovali několik týdnů předem a chuť moučníku stále pilovali. Každý si vybral jiný druh povinné přísady – někdo med lesní někdo luční.
Marie Ferraccio, mistrová odb. výcviku, Střední hotelová škola a VOŠ Opava:
„Řekla bych, že je určitě na vzestupu, protože cukry už se trochu odbourávají a nahrazují se právě tím medem."
Porota byla nakonec nejvíce spokojená s moučníkem, který připravila Aneta Hráčková z ostravské hotelové školy. Monika Štechová z Opavy byla druhá a Lucie Halamíková z Frenštátu pod Radhoštěm skončila na 3. místě.