Čerstvá zelenina, domácí koláče, produkty ze dřeva nebo třeba vlastnoručně vyrobená kosmetika. Nejen ty mohou lidé najít na čtvrtečních trzích na náměstí Ostrava-Jih.
Radek Sivák, prodejce dřevěných výrobků: „Prodáváme výrobky dřevěné. Máme taky výrobky, které děláme sami jakože ruční práci z topolu a lípy a vařečky z tvrdého dřeva, z bukového dřeva.“
anketa: „Raději nakupuju tady na trzích, než někde v obchodě, protože tady je to od těch farmářů fakt asi lepší.“
Únorový Slezský rynek byl prvním v letošním roce. Rynek nabízí klasicky nejen stánky s produkty regionálních farmářů a řemeslníků ale také doprovodný moderovaný program.
Roman Štěpaník, prodejce ovocných vín: „Dneska je to první trh, takže ten zájem je trochu menší, protože o tom asi ještě nevěděli, ale ono to bude vzrůstat.“
František Něměc, prodejce ořechů: „Samozřejmě ta vůně je jeden z aspektů, co přitáhne zákazníky. - Moje specialita jsou pekanové a makadamové ořechy“
Na náměstí Ostrava-Jih bude rynek letos třetím rokem.
Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-jih: „Zde probíhala rekonstrukce náměstí, právě proto, abychom tady různé akce mohli celoročně se pořádat.“
Po těchto prvních trzích bude na náměstí měsíční pauza. Od 14. března už ale odstartuje pravidelný cyklus, kdy lidé budou moct rynek navštívit klasicky co 14 dní.