Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

Ostrava-Jih |

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

S konceptem dlouhých prostřených stolů přišel zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza, který v roce 2020 uspořádal hostinu na Karlově mostě.

Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici: "Stůl je odvěkým symbolem spojení. U stolů lidé podepisovali smlouvy, žádali o ruku, u stolu se schází rodina a přátelé. Chceme, aby stůl spojoval i sousedy a obyvatele se svým městem."

Nápad na uspořádání prostřeného stolu zaujal i zástupce radnice obvodu Ostrava-Jih.

Radim Ivan (ODS/SPOLU), místostarosta Ostravy-Jihu: "Víme, že na sídlišti je anonymita ten největší problém pro rozvoj dobrých sousedských vztahů. Kde se lidé znají, tam se lépe žije. A to si slibujeme od této akce. Věříme, že dojde k seznámení obyvatel Dubiny mezi sebou."

Upéct bábovku a nabídnout sousedovi

Stůl ozdobený květinami se na sídlišti Dubina rozprostře v pátek 13. září, a to v místě od podchodu Antonína Poledníka směrem do zeleného prostranství. První lidé mohou usednout ke stolu v 17 hodin, konec akce je naplánován na 22. hodinu. Žádné oficiální pohoštění připraveno není.

Radim Ivan (ODS/SPOLU), místostarosta Ostravy-Jihu: "O hostinu jde v tom smyslu, že každý by měl doma něco přinést a nabídnout sousedovi. Někdo může upéct bábovku, jiný zase připravit domácí pomazánku. Do piknikového koše stačí jen přidat láhev vína a na záda hodit kytaru nebo housle. Jde o to potkat se u jednoho stolu. Pobavit se, pohovořit, zazpívat si. Prostě proměnit prostor na sídlišti ve slavnost."

Sídliště jako místo setkávání

Podle Ondřeje Kobzy je symbolický i výběr místa konání akce.

Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici: "V minulosti jsme podobné sousedské stoly organizovali například na Karlově mostě či v historickém centru Brna. Chceme však ukázat, že i sídliště je vlastně unikátní prostor, který lze přeznačit. Vnímat jinak. Třeba jako prostor pro setkávání a pro společnou večeři."

K sousedskému stolu na sídlišti Dubina lze přijít i v průběhu konání akce.

Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici: "Přesně ve 21 hodin pak vytvoříme malý rituál. Rozdáme všem prskavky a společně si s nimi zamáváme."

Stůl na Dubině naváže na Prostřený Karlův most, Stůl na Míru v Pardubicích a další sousedské slavnosti, které spolek Piána na ulici uspořádal v různých místech České republiky.

Nahlásit chybu


K tématu

V Bělském lese vyrostlo vánoční městečko. Světelné 3D instalace uchvátí každého

20. listopadu 2023 8:11 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V areálu Lesní školy v Bělském lese vyrostlo vánoční městečko. Jde o světelné 3D vánoční instalace, které potěší jak děti tak dospělé. Vánoční městečko je novinkou tradičních Vánoc na Jihu.

Obyvatelé Ostravy-Jihu si veškeré informace o dění v obvodu zjistí i na elektronických úředních deskách

19. září 2023 16:27 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Radnice Ostravy-Jihu jde veřejnosti naproti. Pro lepší informovanost pro ně zřídila dvě elektronické desky. Jednu před nedávnem v přízemí úřadu, druhou v těchto dnech před Obchodním centrem Kotva.

V Ostravě-Jihu jsou na zimu připraveni. Technické služby mají v zásobě 50 tun soli

28. listopadu 2023 16:52 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu se naplno rozjela zimní údržba. Ta potrvá až do konce března. V obvodu se udržuje sjízdných a schůdných přes 300 km silnic a chodníků.


Zaplavený Bohumín přečkal nejhorší noc, od větší katastrofy ho uchránily přehrady

Nejhorší noc od roku 1997 má za sebou město Bohumín. Vybřežená řeka Odra zaplavila téměř celé město a lidé si navíc museli poradit s výpadkem v dodávce elektrické energie. Od větší katastrofy město zachránily přehrady.

Povodňová vlna je pryč, voda si v kraji vyžádala dva mrtvé

Dnes 10:11, vydáno dnes 6:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

To nejhorší z povodní roku 2024 má Moravskoslezský kraj za sebou. Největší povodňová vlna napájená vydatnými dešti v povodí Jeseníků a Beskyd v noci na pondělí opustila území Česka v Bohumíně. Voda poměrně rychle ustoupí z ulic, ale minimálně několik týdnů se ještě bude držet v nejrůznějších lagunách.

V Branticích na Krnovsku zachraňovali ženu pomocí vrtulníku

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tým leteckých záchranářů z Ostravy absolvoval během neděle 15. září celkem osm misí. Všechny souvisely s akutní povodňovou situací na Krnovsku. Předposledním zásahem byla záchrana pacientky v zaplavené obci Brantice, k níž vrtulník startoval před půl sedmou večer.

Dobrovolným hasičům se při záchraně lidí převrátila cisterna

Včera 17:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova zachraňovala obyvatele z postižených oblastí. Na jednom z míst se pod jejich cisternou utrhla krajnice a stroj se převrátil. Evakuovat je musel vrtulník.

ON-LINE: Zatopené domy, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí. Situace je kritická, déšť neustává a hladiny stále stoupají.

Z novojičínských Bludovic bylo evakuováno 25 lidí, Žilině pomohla protipovodňová zídka

Extrémní deště zvedly včera na třetí stupeň povodňové aktivity toky také v Novém Jičíně. I když tady nebyl situace tak kritická jako na severu regionu, muselo tu být ze zaplavených domů evakuováno více než dvacet osob.

Rozbouřená Ostravice v centru Ostravy

Včera 16:20 | Ostrava-město | Bohdan Koch

Pohled na řeku Ostravici ze Sýkorova mostu v neděli dopoledne.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih se uklidnila, vítr ale strhl střechu MŠ Předškolní

Včera 21:14 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

O víkendu zažila Ostrava-Jih, stejně jako zbytek republiky, extrémní srážky, které trvaly od čtvrtku až do nedělního rána, a přinesly vážné škody.

Situace s povodněmi se v Havířově uklidňuje, práci ztížili městu vandalové

Včera 14:34 | Havířov | Bára Kelnerová

Neděle konečně přinesla do Havířova pozitivní zprávy. Zatopené ulice se daří zprůjezdnit. Nebyla nutná žádná evakuace lidí. Město však zaznamenalo nepochopitelný případ vandalismu.

Porubka v Ostravě-Porubě pomalu klesá. Evakuovaní lidé ale domů zatím nemohou

V Ostravě-Porubě už velká voda pomalu opadává. Nejhorší situace tam nastala v sobotu odpoledne a hlavně v noci, kdy se Porubka vylila z břehů a zatopila domy kolem a křižovatku Vřesinská.

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká rekonstrukce zahrady

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká kompletní rekonstrukce zahrady. Školka dostane nové herní prvky i venkovní učebnu. Její zahrada se také o něco zvětší. Práce mají vyjít na 7,4 milionu korun.

Slezskoostravský korfbalový tým slaví bronz z mistrovství světa a čeká ho česká extraliga

Nové členy lákají v nové sezóně nejen florbalisté, ale i slezskoostravský korfbalový klub. Ten má v obvodu silnou základnu a patří mezi jeden z nejúspěšnějších klubů v Česku. To dokládá i zakončení předešlé sezóny, kdy pomohli slezskoostravští korfbalisté českému týmu k bronzové medaili z mistrovství světa.

MexikoFest lákal děti k florbalu a přivítal ve slezskoostravském klubu i nové finské posily

Už po čtvrté uspořádal slezskoostravský florbalový klub u své domácí arény rodinný festival MexikoFest. Jako vždy nechyběla kapela ani atrakce pro děti. V rámci letošního ročníku navíc FBC Ostrava představil své nové finské posily.

Svatováclavský hudební festival poprvé i mimo kostely, 21. ročník potrvá do konce září

13. září 2024 11:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Poslední srpnový den odstartoval už 21. Svatováclavský hudební festival. Letošní ročník nabízí několik novinek a zahájen byl pod otevřenou oblohou hned na dvou místech, v ostravských Komenského sadech a na hradě Hukvaldy. Jeho cílem zůstává přinášet posluchačům duchovní hudbu a zážitek.

Prvňáčci ze Slezské mají za sebou první týden školy, na první školní den se těšili

Stejně jako v celé republice byl i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu zahájen nový školní rok. Slezskoostravské základní školy zároveň slavnostně přivítaly nové prvňáčky, kteří tak mají za sebou první týden školy. V reportáži vám ukážeme jejich premiérový den.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů
Vydáno 5. září 2024 15:05, Ostrava-Jih, Jiří Cileček
Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

ilustrační snímek z podobné akce; zdroj: spolek Piána na ulici

S konceptem dlouhých prostřených stolů přišel zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza, který v roce 2020 uspořádal hostinu na Karlově mostě.

Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici: "Stůl je odvěkým symbolem spojení. U stolů lidé podepisovali smlouvy, žádali o ruku, u stolu se schází rodina a přátelé. Chceme, aby stůl spojoval i sousedy a obyvatele se svým městem."

Nápad na uspořádání prostřeného stolu zaujal i zástupce radnice obvodu Ostrava-Jih.

Radim Ivan (ODS/SPOLU), místostarosta Ostravy-Jihu: "Víme, že na sídlišti je anonymita ten největší problém pro rozvoj dobrých sousedských vztahů. Kde se lidé znají, tam se lépe žije. A to si slibujeme od této akce. Věříme, že dojde k seznámení obyvatel Dubiny mezi sebou."

Upéct bábovku a nabídnout sousedovi

Stůl ozdobený květinami se na sídlišti Dubina rozprostře v pátek 13. září, a to v místě od podchodu Antonína Poledníka směrem do zeleného prostranství. První lidé mohou usednout ke stolu v 17 hodin, konec akce je naplánován na 22. hodinu. Žádné oficiální pohoštění připraveno není.

Radim Ivan (ODS/SPOLU), místostarosta Ostravy-Jihu: "O hostinu jde v tom smyslu, že každý by měl doma něco přinést a nabídnout sousedovi. Někdo může upéct bábovku, jiný zase připravit domácí pomazánku. Do piknikového koše stačí jen přidat láhev vína a na záda hodit kytaru nebo housle. Jde o to potkat se u jednoho stolu. Pobavit se, pohovořit, zazpívat si. Prostě proměnit prostor na sídlišti ve slavnost."

Sídliště jako místo setkávání

Podle Ondřeje Kobzy je symbolický i výběr místa konání akce.

Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici: "V minulosti jsme podobné sousedské stoly organizovali například na Karlově mostě či v historickém centru Brna. Chceme však ukázat, že i sídliště je vlastně unikátní prostor, který lze přeznačit. Vnímat jinak. Třeba jako prostor pro setkávání a pro společnou večeři."

K sousedskému stolu na sídlišti Dubina lze přijít i v průběhu konání akce.

Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici: "Přesně ve 21 hodin pak vytvoříme malý rituál. Rozdáme všem prskavky a společně si s nimi zamáváme."

Stůl na Dubině naváže na Prostřený Karlův most, Stůl na Míru v Pardubicích a další sousedské slavnosti, které spolek Piána na ulici uspořádal v různých místech České republiky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000044739/ostravujih-ceka-unikatni-sousedska-vecere-prostreny-stul-bude-mit-pres-100-metru