Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Model koncertního sálu dorazil do Ostravy, lidé si ho mohou prohlédnout v galerii PLATO

Ostrava-město |

Do Ostravy dorazil model budoucího koncertního sálu. Od 13. července je součástí výstavních prostor městské galerie PLATO. Lidé si jej mohou prohlédnout a vyzkoušet si také akustiku budoucího sálu.

Několik měsíců akustiku v modelu interiéru sálu testovali jen odborníci z japonské společnosti Nagata Acoustics, teď může do útrob modelu nahlédnout kdokoliv. V sálu v měřítku 1:10 jsou na malých čalouněných křeslech usazeny pouze figurky s vlasy a oblečky. Jedná se o dokonalou kopii interiéru budoucí haly, na které probíhala série akustických měření ve specializovaných dílnách v Mnichově Hradišti. 

Jan Antoš, výrobce modelu: „Pro vystavení modelu bylo po ukončení měření nutné provést několik podstatných úprav jeho interiéru tak, aby co nejlépe představoval budoucí podobu koncertního sálu. Nejkomplikovanějším bodem přípravy byl přesun tří tunového modelu z vysoké platformy na transportní trámy pro kamionovou přepravu. Postupné vyřezávaní podkonstrukce a opatrné spouštění modelu pomocí vysokozdvižných vozíků bylo pro všechny zúčastněné opravdu napínavé. Následně došlo k zesílení nosné obvodové konstrukce nebo instalaci doplňkových stropních trámu.“ 
Tomáš Macura (ANO), primátor města Ostravy: „Práce na projektu koncertního sálu a rekonstrukce domu kultury, který je za hranicí životnosti, pokračují podle plánu, a to nyní především co do zajišťování externího financování, bez kterého nemůže být projekt v plném rozsahu realizován. S Moravskoslezským krajem již byla před několika dny uzavřena smlouva o jejich finanční participaci ve výši 300 mil. Kč. V procesu je žádost o financování v rámci 3. pilíře Operačního programu Spravedlivá transformace (JTF) a také žádost o čerpání dotace z Operačního programu Životní prostředí. Dále probíhá jednání se státem, který stejně jako Moravskoslezský kraj přislíbil spoluúčast na financování na základě memoranda o spolupráci z roku 2018. Kromě toho město systematicky již od roku 2017 střádá vlastní finanční zdroje na tuto investici v účelově zřízeném Fondu pro výstavbu koncertního sálu."

Do sálu v reálném měřítku zavítají posluchači různých hudebních žánrů za pár let. Přístavba samotného koncertního sálu, dle návrhu newyorského architekta Stevena Holla, je součástí rekonstrukce stávajícího Domu kultury města Ostravy. Celý komplex pak nabídne multifunkční využití pro kulturní, edukační, ale i komerční účely.

MODEL INTERIÉRU KONCERTNÍHO SÁLU 
Měřítko 1:10
Váha modelu (bez podstavy): 3 t
Rozměry modelu (bez podstavy): 4,2 (š.) x 4, 63 (d.) x 2,52 (v.) m
Výrobce: Aveton s.r.o., 2021 Ve spolupráci s: Nagata Acoustics, Steven Holl Architects, Architecture Acts
Akustická měření prováděla: Nagata Acoustics, 2022
www.koncertnisal.cz/akusticky-model
Kde: PLATO Bauhaus, Janáčkova 22, Ostrava
Otevírací doba PLATO v červenci a srpnu: Po zavřeno, Út 10–18 h, St 10–20 h, Čt–Ne 10–18 h

KONCERTNÍ SÁL A REKONSTRUKCE DOMU KULTURY MĚSTA OSTRAVY

Autoři návrhu: Steven Holl Architects a Architecture Acts
Kde: stavba propojí Dům kultury města Ostravy na ul. 28. října s přilehlým parkem Milady Horákové
Realizace stavby: 2022–2026
Investor: statutární město Ostrava
Parametry: koncertní sál (1300 míst), komorní sál (515 míst), divadelní sál (490 míst), zázemí pro Janáčkovu filharmonii Ostrava (100 členů), edukační centrum (200 míst), nahrávací studio, restaurace, kavárna… 

www.koncertnisal.cz

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava vybrala firmu, která postaví koncertní halu. Jde o sdružení společností IMOS Brno a IPS Třinec

27. února 2024 13:40 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava vybrala firmu, která postaví koncertní halu. Hodnotící komise vybírala z pěti zájemců. Nejnižší cenu nabídlo Sdružení pro koncertní halu, které budovu postaví za 2 miliardy a 800 milionů korun.

Hlavní ostravská tepna je částečně uzavřena. Staví se vodovodní přípojky ke kulturnímu domu

30. října 2023 12:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Řidiči, kteří v pondělí chtěli jet z centra Ostravy směrem na Porubu, nemohli využít nejkratší cestu po ulici 28. října. V souvislosti se stavbou nové koncertní haly začaly práce na vodovodních přípojkách, což si vyžádalo uzávěru silnice v jednom směru.

O zakázku na koncertní halu se uchází 5 firem. Cena je prý velmi příznivá

2. listopadu 2023 8:54 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Vedení města Ostravy oznámilo dobrou zprávu. Všechno nasvědčuje tomu, že koncertní sál se skutečně bude stavět. O realizaci zakázky se uchází hned 5 firem a i nabídnutá cena je příznivá. Je totiž nižší, než se předpokládalo.


Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Model koncertního sálu dorazil do Ostravy, lidé si ho mohou prohlédnout v galerii PLATO
Vydáno 13. července 2022 14:47, Ostrava-město, Lukáš Zavadil
Do Ostravy dorazil model budoucího koncertního sálu. Od 13. července je součástí výstavních prostor městské galerie PLATO. Lidé si jej mohou prohlédnout a vyzkoušet si také akustiku budoucího sálu.

foto: Radim Kolibík

Několik měsíců akustiku v modelu interiéru sálu testovali jen odborníci z japonské společnosti Nagata Acoustics, teď může do útrob modelu nahlédnout kdokoliv. V sálu v měřítku 1:10 jsou na malých čalouněných křeslech usazeny pouze figurky s vlasy a oblečky. Jedná se o dokonalou kopii interiéru budoucí haly, na které probíhala série akustických měření ve specializovaných dílnách v Mnichově Hradišti. 

Jan Antoš, výrobce modelu: „Pro vystavení modelu bylo po ukončení měření nutné provést několik podstatných úprav jeho interiéru tak, aby co nejlépe představoval budoucí podobu koncertního sálu. Nejkomplikovanějším bodem přípravy byl přesun tří tunového modelu z vysoké platformy na transportní trámy pro kamionovou přepravu. Postupné vyřezávaní podkonstrukce a opatrné spouštění modelu pomocí vysokozdvižných vozíků bylo pro všechny zúčastněné opravdu napínavé. Následně došlo k zesílení nosné obvodové konstrukce nebo instalaci doplňkových stropních trámu.“ 
Tomáš Macura (ANO), primátor města Ostravy: „Práce na projektu koncertního sálu a rekonstrukce domu kultury, který je za hranicí životnosti, pokračují podle plánu, a to nyní především co do zajišťování externího financování, bez kterého nemůže být projekt v plném rozsahu realizován. S Moravskoslezským krajem již byla před několika dny uzavřena smlouva o jejich finanční participaci ve výši 300 mil. Kč. V procesu je žádost o financování v rámci 3. pilíře Operačního programu Spravedlivá transformace (JTF) a také žádost o čerpání dotace z Operačního programu Životní prostředí. Dále probíhá jednání se státem, který stejně jako Moravskoslezský kraj přislíbil spoluúčast na financování na základě memoranda o spolupráci z roku 2018. Kromě toho město systematicky již od roku 2017 střádá vlastní finanční zdroje na tuto investici v účelově zřízeném Fondu pro výstavbu koncertního sálu."

Do sálu v reálném měřítku zavítají posluchači různých hudebních žánrů za pár let. Přístavba samotného koncertního sálu, dle návrhu newyorského architekta Stevena Holla, je součástí rekonstrukce stávajícího Domu kultury města Ostravy. Celý komplex pak nabídne multifunkční využití pro kulturní, edukační, ale i komerční účely.

MODEL INTERIÉRU KONCERTNÍHO SÁLU 
Měřítko 1:10
Váha modelu (bez podstavy): 3 t
Rozměry modelu (bez podstavy): 4,2 (š.) x 4, 63 (d.) x 2,52 (v.) m
Výrobce: Aveton s.r.o., 2021 Ve spolupráci s: Nagata Acoustics, Steven Holl Architects, Architecture Acts
Akustická měření prováděla: Nagata Acoustics, 2022
www.koncertnisal.cz/akusticky-model
Kde: PLATO Bauhaus, Janáčkova 22, Ostrava
Otevírací doba PLATO v červenci a srpnu: Po zavřeno, Út 10–18 h, St 10–20 h, Čt–Ne 10–18 h

KONCERTNÍ SÁL A REKONSTRUKCE DOMU KULTURY MĚSTA OSTRAVY

Autoři návrhu: Steven Holl Architects a Architecture Acts
Kde: stavba propojí Dům kultury města Ostravy na ul. 28. října s přilehlým parkem Milady Horákové
Realizace stavby: 2022–2026
Investor: statutární město Ostrava
Parametry: koncertní sál (1300 míst), komorní sál (515 míst), divadelní sál (490 míst), zázemí pro Janáčkovu filharmonii Ostrava (100 členů), edukační centrum (200 míst), nahrávací studio, restaurace, kavárna… 

www.koncertnisal.cz

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000032410/model-koncertniho-salu-dorazil-do-ostravy-lide-si-ho-mohou-prohlednout-v-galerii-plato