Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava dofinancuje vzdělávání i v roce 2023, připraveno už je 45 milionů korun

Ostrava-město |

Ostrava schválila finanční podporu rozvoje kvality školství, programů vzdělávání a talentmanagementu pro rok 2023. Do progresu vzdělávání na území města investuje Ostrava v rámci schválených dotačních titulů každoročně téměř 45 milionů korun.

Ostrava podporuje školství dlouhodobě. Prostřednictvím dotačních programů Ostrava napomáhá vzdělávacím aktivitám, jež zvyšují kvalitu školství, už 18 let. Pro žadatele o finanční prostředky pro rok 2023 je připraven tradiční seminář dne 7. září 2022, kde budou zájemci seznámeni s detailními informacemi.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora: "Ostrava je leadrem v celé řadě aktivit a programů, jež významným způsobem rozvíjejí možnosti vzdělávání. Intenzivně se věnujeme podpoře talentovaných dětí, napomáháme rozvoji škol a zajištění ideálních podmínek pro vzdělávání žáků. Peníze investované do kvalitního vzdělávání nejmladší generace mají nezastupitelný význam. A je to zase otázka kvalitního školství, která často rozhoduje na pomyslných vahách při volbě místa k životu mnoha mladých rodin."

V září 2022 budou moci zájemci žádat o podporu v rámci dvou programů. První je zaměřen zejména na finanční podporu vzdělanosti dětí na území statutárního města. Celkový objem financí pro tento program je předpokládán v částce 7,6 milionů korun.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Peníze jsou určeny k financování celoročních i jednorázových vzdělávacích aktivit, významných akcí celoměstského charakteru, mezinárodní spolupráce pro děti škol mateřských až středních. Dotaci lze žádat též na vzdělávací aktivity zaměřené na doučování žáků základních škol a vzdělávací aktivity knihoven, zajišťované základními školami a příspěvkovými organizacemi města."

V rámci druhého programu lze žádat finance k podpoře talentmanagementu a rozvoje zejména přírodovědné, funkční, technické gramotnosti, kreativity dětí i další vzdělávání pedagogů. Finance bude možné využít k práci s nadanými dětmi, rozvoj talentovaných dětí, stejně jako ke vzniku nových a rozvoji stávajících studijní programů, zajištění rozličných soutěží i středoškolských odborných činností, dalšího vzdělávání pedagogů. Celková částka programu určená pro oblast vzdělávání a talentmanagementu je 37,203 milionů korun.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Více informací ke zmíněným dotačním titulům vyhlašovaným statutárním městem Ostrava naleznou zájemci na webu města Ostravy ke vzdělávání talentova.cz a dozví se je také na semináři, který bude zahájen v 10 hodin dne 7. září 2022 v zasedací místnosti č. 306 Magistrátu města Ostravy. Sběr elektronických žádostí se bude konat v termínu od 19. do 30. září 2022. Inspiraci pro své projekty a práci s talentovanými dětmi a žáky mohou načerpat také na mezinárodní konferenci pořádané městem 15.září s názvem „Talent City 2022.“"

Pátým rokem je podporována preventivní akce Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava s názvem „Den zdraví.“ V roli školitelů jsou studenti a vyučující, budovy školy se promění v nemocniční zařízení plné improvizovaných ambulancí. Základní myšlenkou je především prevence úrazů, popálenin, stejně jako poskytnutí první pomoci či ošetření zraněného.

Jana Foltýnová, ředitelka školy: "Projekt byl zahájen v roce 2016 a téměř okamžitě se setkal s obrovským ohlasem, kapacita akce je obsazena již rok dopředu. Zájem zúčastněných mateřských a základních škol je mimořádný a každoročně převyšuje kapacitu. Příprava Dne zdraví je několikaměsíční prací celé školy."

Pro nadané děti mateřských škol je již od roku 2017 připravena série projektů „Talentík“ Mateřské školy Ostrava, Varenská 2. Do jednoho z projektů s názvem „Numeráčci“ se každoročně zapojuje na 14 mateřských škol a 450 dětí soutěží v matematicko-logických úkolech. Nadané děti mohou svůj talent rozvíjet také v rámci Klubu Talentík, pedagogové mateřské školy spolupracují nejen s rodinami těchto dětí, ale také s odborníky, aby nadání dítěte rozvíjeli ideálním způsobem.

Stanislava Korcová, ředitelka školy: "Vyhledávání nadaných dětí již v předškolním věku je velmi důležité pro jejich budoucí směřování, aby jejich potenciál byl včas objeven a dále rozvíjen. Práce s těmito dětmi se vždy odrazí ve vzdělávání celé školy a posunuje dál všechny – děti, jejich rodiny i učitele."

A v centru pozornosti jsou rovněž programy podporující čtenářskou gramotnost dětí.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "V Základní škole Ostrava-Hrabová na Paskovské ulici se konala aktivita „Čtení a psaní nás baví – rozvíjíme čtenářské dovednosti na 1. stupni.“ Děti měly možnost zúčastnit se hodin tvůrčího psaní, vyzkoušet si vlastní tvorbu textů a publikovat je ve školním časopise. Ve čtenářských dílnách se seznámily s knihami v anglickém jazyce. Žáci též absolvovali čtenářská odpoledne se spisovateli v rámci pásma „S Večerníčkem za pohádkou.“"

Pozoruhodné jsou však aktivity Mateřské školy Lechowiczova, které cílí k předčtenářské gramotnosti dětí. V rámci projektu „Ve školce je mnoho knih, objevíme, co je v nich?“ pedagogové vedou děti k lásce ke knihám. Třídy zhotovily i společné knihy. Děti se přirozeným způsobem seznamují s grafickými znaky, pravidlem čtení zleva doprava atd.

Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj dá 3 miliony na stáže studentů ve firmách

23. února 2024 17:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Díky finanční pomoci Moravskoslezského kraje budou moci studenti středních a vysokých škol získávat praxi přímo ve firmách. Podnikům, které nabídnou svoje provozy a předají své zkušenosti těmto mladým lidem, přispěje kraj celkem 3 miliony korun.

Ostrava dá obvodům přes 6 milionů na zelené projekty, podpoří například výsadbu

3. listopadu 2023 12:08 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podpoří z Fondu životního prostředí takzvané zelené projekty v městských obvodech. Získat budou moci peníze například na zřízení trvalkových záhonů nebo třeba kvetoucích kaskád. Radní města schválili na jednotlivé projekty podporu v celkové výši 6,3 milionu korun. Dotace mají přispět ke zkrášlení veřejného prostoru či zlepšit mikroklima v dané lokalitě.

Moravskoslezský kraj dá letos na kulturní akce 54 milionů korun

10. března 2024 20:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos přispěje Moravskoslezský kraj na nejrůznější akce, které obohatí kulturní dění v regionu. Na 84 projektů půjde z krajského rozpočtu 54 milionů korun. Podporu získaly menší místní festivaly a přehlídky, ale také velké akce nadregionálního významu. Další 2 miliony krajští zastupitelé přiklepli produkci celovečerní pohádky Zlatovláska, která se bude natáčet na hradě Sovinec.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

2. října 2024 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Ostrava dofinancuje vzdělávání i v roce 2023, připraveno už je 45 milionů korun
Vydáno 30. července 2022 14:27, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava schválila finanční podporu rozvoje kvality školství, programů vzdělávání a talentmanagementu pro rok 2023. Do progresu vzdělávání na území města investuje Ostrava v rámci schválených dotačních titulů každoročně téměř 45 milionů korun.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Ostrava podporuje školství dlouhodobě. Prostřednictvím dotačních programů Ostrava napomáhá vzdělávacím aktivitám, jež zvyšují kvalitu školství, už 18 let. Pro žadatele o finanční prostředky pro rok 2023 je připraven tradiční seminář dne 7. září 2022, kde budou zájemci seznámeni s detailními informacemi.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora: "Ostrava je leadrem v celé řadě aktivit a programů, jež významným způsobem rozvíjejí možnosti vzdělávání. Intenzivně se věnujeme podpoře talentovaných dětí, napomáháme rozvoji škol a zajištění ideálních podmínek pro vzdělávání žáků. Peníze investované do kvalitního vzdělávání nejmladší generace mají nezastupitelný význam. A je to zase otázka kvalitního školství, která často rozhoduje na pomyslných vahách při volbě místa k životu mnoha mladých rodin."

V září 2022 budou moci zájemci žádat o podporu v rámci dvou programů. První je zaměřen zejména na finanční podporu vzdělanosti dětí na území statutárního města. Celkový objem financí pro tento program je předpokládán v částce 7,6 milionů korun.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Peníze jsou určeny k financování celoročních i jednorázových vzdělávacích aktivit, významných akcí celoměstského charakteru, mezinárodní spolupráce pro děti škol mateřských až středních. Dotaci lze žádat též na vzdělávací aktivity zaměřené na doučování žáků základních škol a vzdělávací aktivity knihoven, zajišťované základními školami a příspěvkovými organizacemi města."

V rámci druhého programu lze žádat finance k podpoře talentmanagementu a rozvoje zejména přírodovědné, funkční, technické gramotnosti, kreativity dětí i další vzdělávání pedagogů. Finance bude možné využít k práci s nadanými dětmi, rozvoj talentovaných dětí, stejně jako ke vzniku nových a rozvoji stávajících studijní programů, zajištění rozličných soutěží i středoškolských odborných činností, dalšího vzdělávání pedagogů. Celková částka programu určená pro oblast vzdělávání a talentmanagementu je 37,203 milionů korun.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Více informací ke zmíněným dotačním titulům vyhlašovaným statutárním městem Ostrava naleznou zájemci na webu města Ostravy ke vzdělávání talentova.cz a dozví se je také na semináři, který bude zahájen v 10 hodin dne 7. září 2022 v zasedací místnosti č. 306 Magistrátu města Ostravy. Sběr elektronických žádostí se bude konat v termínu od 19. do 30. září 2022. Inspiraci pro své projekty a práci s talentovanými dětmi a žáky mohou načerpat také na mezinárodní konferenci pořádané městem 15.září s názvem „Talent City 2022.“"

Pátým rokem je podporována preventivní akce Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava s názvem „Den zdraví.“ V roli školitelů jsou studenti a vyučující, budovy školy se promění v nemocniční zařízení plné improvizovaných ambulancí. Základní myšlenkou je především prevence úrazů, popálenin, stejně jako poskytnutí první pomoci či ošetření zraněného.

Jana Foltýnová, ředitelka školy: "Projekt byl zahájen v roce 2016 a téměř okamžitě se setkal s obrovským ohlasem, kapacita akce je obsazena již rok dopředu. Zájem zúčastněných mateřských a základních škol je mimořádný a každoročně převyšuje kapacitu. Příprava Dne zdraví je několikaměsíční prací celé školy."

Pro nadané děti mateřských škol je již od roku 2017 připravena série projektů „Talentík“ Mateřské školy Ostrava, Varenská 2. Do jednoho z projektů s názvem „Numeráčci“ se každoročně zapojuje na 14 mateřských škol a 450 dětí soutěží v matematicko-logických úkolech. Nadané děti mohou svůj talent rozvíjet také v rámci Klubu Talentík, pedagogové mateřské školy spolupracují nejen s rodinami těchto dětí, ale také s odborníky, aby nadání dítěte rozvíjeli ideálním způsobem.

Stanislava Korcová, ředitelka školy: "Vyhledávání nadaných dětí již v předškolním věku je velmi důležité pro jejich budoucí směřování, aby jejich potenciál byl včas objeven a dále rozvíjen. Práce s těmito dětmi se vždy odrazí ve vzdělávání celé školy a posunuje dál všechny – děti, jejich rodiny i učitele."

A v centru pozornosti jsou rovněž programy podporující čtenářskou gramotnost dětí.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "V Základní škole Ostrava-Hrabová na Paskovské ulici se konala aktivita „Čtení a psaní nás baví – rozvíjíme čtenářské dovednosti na 1. stupni.“ Děti měly možnost zúčastnit se hodin tvůrčího psaní, vyzkoušet si vlastní tvorbu textů a publikovat je ve školním časopise. Ve čtenářských dílnách se seznámily s knihami v anglickém jazyce. Žáci též absolvovali čtenářská odpoledne se spisovateli v rámci pásma „S Večerníčkem za pohádkou.“"

Pozoruhodné jsou však aktivity Mateřské školy Lechowiczova, které cílí k předčtenářské gramotnosti dětí. V rámci projektu „Ve školce je mnoho knih, objevíme, co je v nich?“ pedagogové vedou děti k lásce ke knihám. Třídy zhotovily i společné knihy. Děti se přirozeným způsobem seznamují s grafickými znaky, pravidlem čtení zleva doprava atd.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000032660/ostrava-dofinancuje-vzdelavani-i-v%C2%A0roce-2023-pripraveno-uz-je-45-milionu-korun