Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravská zoo chová vzácné druhy, jedním z nich jsou outloni

Ostrava-město |

Zoo Ostrava chová přes 450 druhů živočichů. Ne všechny ale mohou návštěvníci vidět. Řada z nich je chována mimo jejich zraky – v chovatelském zázemí. Některé dočasně, jiné trvale. Patří mezi ně i outloň malý, kterého získala zoo v loňském roce. Pár tohoto vzácného primáta se zde nedávno rozmnožil.

Hlavním úkolem moderních zoologických zahrad je přispívat k zachování biodiverzity a záchraně nejohroženějších druhů živočichů. Zoo proto vytvářejí co nejvhodnější podmínky pro chov těchto zvířat a udržení stabilních a geneticky variabilních záložních populací v lidské péči pro případ, že by v přírodě došlo k prudkému poklesu početnosti, nebo dokonce k úplnému vymizení druhu. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Pokud se jedná o druh, který je extrémně vzácný či plachý, chovatelsky velmi náročný, příp. se pro něj teprve staví expoziční zařízení, probíhá jeho chov v zázemí, kam nemají návštěvníci zoo přístup. V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je mimo zraky veřejnosti chována celá řada druhů a i díky tomu se zde daří velmi vzácné až raritní odchovy nejen v rámci České republiky, ale také na evropské úrovni."

Jedním z druhů chovaných v zázemí ostravské zoo je i outloň malý (Nycticebus pygmaeus). Pár této vzácné asijské poloopice s noční aktivitou získala zoo v loňském roce – samici (*2021) ze Zoo Lipsko a samce (*2020) ze Zoo Jihlava.

Pavla Slavíčková, zooložka: "Outloni mají k dispozici dva vnitřní chovatelské prostory a venkovní výběh. Nejdříve od sebe byli oba jedinci odděleni a seznamovali se přes kontaktní mřížku. Spojení proběhlo bez komplikací a záhy došlo i na páření. Dne 26. února 2023 samice porodila."

Chovatelé se snažili zvířata co nejméně rušit, takže zprvu ani nevěděli, kolik mláďat se narodilo. Po pár dnech už ale pozorovali, že samice nosí dvě mláďata a příkladně se o ně stará. Zhruba po měsíci začala jedno po druhém odkládat a po určitou dobu nechávat samotné. Samec se do odchovu nijak nezapojuje, ale od samice s mláďaty není díky prostorným ubikacím oddělen. Po porodu se sám přesunul do druhé místnosti, kde setrvává.

Outloň malý se ve volné přírodě vyskytuje východně od řeky Mekong ve východní Kambodži, v jihovýchodní Číně (provincii Junnan), Laosu a Vietnamu. O životě tohoto nočního primáta není mnoho známo, odhaduje se ale, že jeho počty klesají. Do roku 2020 byl v mezinárodním Červeném seznamu (The IUCN Red List) řazen v kategorii zranitelný (Vulnerable), poté byla jeho situace v přírodě přehodnocena jako zhoršující se a druh byl přeřazen do kategorie ohrožený (Endangered). Příčinou ohrožení je zejména obchod s domácími mazlíčky, pro medicínské a rituální účely, dále ztráta habitatu. Navíc jsou divocí outloni chytáni a nabízeni turistům jako atrakce k vyfotografování za peníze.

František Příbrský, spolukoordinátor evropského chovu pro poloopice: "Zoo Ostrava se zahájením chovu outloňů malých v roce 2022 zapojila do Evropského ex situ programu (EEP) v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) s cílem podpořit jejich chov v lidské péči. Aktuálně je ve 32 institucích chována jen necelá stovka zvířat, přičemž ve většině z nich se jen vzácně množí. Zoo se také připojila k ambiciózní myšlence tzv. outloních arch, jejichž hlavním cílem je primárně vytvořit dostatečný prostor pro chov a rozmnožování těchto primátů, a tak zachovat dlouhodobě životaschopnou a geneticky pestrou populaci, ze které bude možné v budoucnu poskytovat jedince pro vypuštění do přírody, pokud to bude potřeba."

Zoo Ostrava také velmi aktivně podporuje ochranu outloňů v přírodě. V Indonésii je to The Kukang Rescue program (outloň váhavý a outloň sumaterský) a ve Vietnamu aktivity organizace Endanger Primate Rescue Center (outloň malý). Oba tyto programy podporují i všichni návštěvníci zoo prostřednictvím Tří korun ze vstupu.

Nahlásit chybu


K tématu

Matce se v ostravské zoo ztratilo dítě, ohlásila to jako únos

11. října 2023 19:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ostravské zoologické zahradě se ztratil tříletý chlapeček. Vyděšená matka okamžitě zburcovala polici s podezřením na únos. Přivolaná hlídka pak našla chlapce u pokladen, kam ho přivedla starší návštěvnice a odešla. Pro policii je nyní důležitá její výpověď.

Ostravská zoo přijímá dýně a další tykve od zahrádkářů

12. října 2023 18:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.

V ostravské zoo našla domov vzácná potápka malá

14. října 2023 11:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Potápka malá nehnízdí v areálu Zoo Ostrava každým rokem. Základní podmínkou hnízdění této potápivé kachny je průzračná stojatá voda. Jedině v takové vodě může při potápění snadno zpozorovat a ulovit svoji kořist, kterou tvoří drobné rybky a bezobratlí živočichové. A taková situace nastala v zoologické zahradě právě letos.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

1. října 2024 16:25 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Ostravská zoo chová vzácné druhy, jedním z nich jsou outloni
Vydáno 23. dubna 2023 15:05, Ostrava-město, Jiří Cileček
Zoo Ostrava chová přes 450 druhů živočichů. Ne všechny ale mohou návštěvníci vidět. Řada z nich je chována mimo jejich zraky – v chovatelském zázemí. Některé dočasně, jiné trvale. Patří mezi ně i outloň malý, kterého získala zoo v loňském roce. Pár tohoto vzácného primáta se zde nedávno rozmnožil.

Samice outloně malého s mláďaty; foto: E.Gombala

Hlavním úkolem moderních zoologických zahrad je přispívat k zachování biodiverzity a záchraně nejohroženějších druhů živočichů. Zoo proto vytvářejí co nejvhodnější podmínky pro chov těchto zvířat a udržení stabilních a geneticky variabilních záložních populací v lidské péči pro případ, že by v přírodě došlo k prudkému poklesu početnosti, nebo dokonce k úplnému vymizení druhu. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Pokud se jedná o druh, který je extrémně vzácný či plachý, chovatelsky velmi náročný, příp. se pro něj teprve staví expoziční zařízení, probíhá jeho chov v zázemí, kam nemají návštěvníci zoo přístup. V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je mimo zraky veřejnosti chována celá řada druhů a i díky tomu se zde daří velmi vzácné až raritní odchovy nejen v rámci České republiky, ale také na evropské úrovni."

Jedním z druhů chovaných v zázemí ostravské zoo je i outloň malý (Nycticebus pygmaeus). Pár této vzácné asijské poloopice s noční aktivitou získala zoo v loňském roce – samici (*2021) ze Zoo Lipsko a samce (*2020) ze Zoo Jihlava.

Pavla Slavíčková, zooložka: "Outloni mají k dispozici dva vnitřní chovatelské prostory a venkovní výběh. Nejdříve od sebe byli oba jedinci odděleni a seznamovali se přes kontaktní mřížku. Spojení proběhlo bez komplikací a záhy došlo i na páření. Dne 26. února 2023 samice porodila."

Chovatelé se snažili zvířata co nejméně rušit, takže zprvu ani nevěděli, kolik mláďat se narodilo. Po pár dnech už ale pozorovali, že samice nosí dvě mláďata a příkladně se o ně stará. Zhruba po měsíci začala jedno po druhém odkládat a po určitou dobu nechávat samotné. Samec se do odchovu nijak nezapojuje, ale od samice s mláďaty není díky prostorným ubikacím oddělen. Po porodu se sám přesunul do druhé místnosti, kde setrvává.

Outloň malý se ve volné přírodě vyskytuje východně od řeky Mekong ve východní Kambodži, v jihovýchodní Číně (provincii Junnan), Laosu a Vietnamu. O životě tohoto nočního primáta není mnoho známo, odhaduje se ale, že jeho počty klesají. Do roku 2020 byl v mezinárodním Červeném seznamu (The IUCN Red List) řazen v kategorii zranitelný (Vulnerable), poté byla jeho situace v přírodě přehodnocena jako zhoršující se a druh byl přeřazen do kategorie ohrožený (Endangered). Příčinou ohrožení je zejména obchod s domácími mazlíčky, pro medicínské a rituální účely, dále ztráta habitatu. Navíc jsou divocí outloni chytáni a nabízeni turistům jako atrakce k vyfotografování za peníze.

František Příbrský, spolukoordinátor evropského chovu pro poloopice: "Zoo Ostrava se zahájením chovu outloňů malých v roce 2022 zapojila do Evropského ex situ programu (EEP) v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) s cílem podpořit jejich chov v lidské péči. Aktuálně je ve 32 institucích chována jen necelá stovka zvířat, přičemž ve většině z nich se jen vzácně množí. Zoo se také připojila k ambiciózní myšlence tzv. outloních arch, jejichž hlavním cílem je primárně vytvořit dostatečný prostor pro chov a rozmnožování těchto primátů, a tak zachovat dlouhodobě životaschopnou a geneticky pestrou populaci, ze které bude možné v budoucnu poskytovat jedince pro vypuštění do přírody, pokud to bude potřeba."

Zoo Ostrava také velmi aktivně podporuje ochranu outloňů v přírodě. V Indonésii je to The Kukang Rescue program (outloň váhavý a outloň sumaterský) a ve Vietnamu aktivity organizace Endanger Primate Rescue Center (outloň malý). Oba tyto programy podporují i všichni návštěvníci zoo prostřednictvím Tří korun ze vstupu.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000036851/ostravska-zoo-chova-vzacne-druhy-jednim-z-nich-jsou-outloni