Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Diamo pozastavilo sanaci haldy Heřmanice v Ostravě. Případem se zabývá i policie

Ostrava-město |

Státní podnik Diamo pozastavil sanaci prohořívající haldy Heřmanice ve Slezské Ostravě. Důvodem je spor se zhotovitelem, který tam měl udělat oddělovací vzdušnou stěnu bránící prohoření haldy směrem ke skládce chemických odpadů, i změny místních majetkových poměrů. Akutní nebezpečí lidem žijícím v okolí ale nehrozí. Případem se zabývá i policie.

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Jde o jedno z nejstarších a zároveň nejrozsáhlejších míst, kde je uložena hlušina z těžby černého uhlí na Ostravsku v 19. a 20. století. Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace trvá už déle než 15 let.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Kontroly dozorových orgánů i státní podnik DIAMO zjistily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny, která má zabránit případnému postupu termické aktivity ze střední části odvalu směrem ke skládce chemického odpadu, neodpovídá požadavkům dle dohody o provedení zásypu uzavřenou mezi zhotovitelem a provozovatelem odvalu. Konkrétně se jednalo o požadavek na kvalitu výplňového materiálu, který má být harmonizovaným stavebním výrobkem dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, příp. neharmonizovaným stavebním výrobkem podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Odebrané vzorky potvrdily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny má z části povahu odpadu."
Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "Zhotovitele provedení zásypu jsme vyzvali, aby ve věci navezení nevhodného materiálu zjednal nápravu. Státní podnik DIAMO do dnešního dne oddělovací vzdušnou stěnu nepřevzal a již v minulém roce zahájil se zhotovitelem reklamační řízení. DIAMO v této věci podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Účelem je maximální zájem státního podniku o nezávislé a objektivní prošetření, zda při umisťování nevhodného materiálu do oddělovací vzdušné stěny nedošlo k porušení zákona."

Současné vedení státního podniku Diamo kvůli zjištěným pochybením odvolalo vloni ředitele odštěpného závodu Odra a s dalšími odpovědnými lidmi rozvázalo pracovní poměr. Případem se zabývá i policie.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného nakládání s odpady. V současné době se případem zabýváme, kdy s ohledem na probíhající procesní úkony nelze sdělit bližší informace. Každopádně do současné doby nedošlo k trestnímu stíhání žádné osoby."

Oddělovací vzdušná stěna je preventivním bezpečnostním opatřením, které má zabránit případné havárii a odděluje skládku chemických odpadů od termicky aktivní části odvalu.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Během její výstavby proběhlo 22 veřejnoprávních kontrol. V roce 2022 místně příslušný báňský úřad rozhodl, že do oblasti budované oddělovací vzdušné stěny už nesmí být navážen žádný další materiál, a to i přesto, že v roce 2020 právě tento úřad na heřmanickém odvalu provedl mj. kontrolu návozu a odvozu materiálu a ve své závěrečné zprávě konstatuje, že kontrola je bez závad."

Státní podnik Diamo zadal také vypracování expertních posouzení, a to jak na kvalitu materiálů uložených do oddělovací vzdušné stěny, tak také na funkčnost oddělovací vzdušné stěny. 

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Z prvního posudku vyplývá, že materiály uložené zhotovitelem do stěny nejsou deklarovaným výrobkem, ale mají charakter stavebních odpadů s nadlimitním obsahem některých látek. Posudek, zda materiál plní podmínku nehořlavosti, lze očekávat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku."
Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "Heřmanická halda hoří již cca od roku 1990. Přesto, naprosto nepochopitelně, bylo v roce 2004 schváleno, že skládka chemického odpadu na termicky aktivním odvalu zůstane a zakonzervuje se. V roce 2005 byla následně tato zkolaudována. Preventivní opatření – vybudování oddělovací vzdušné stěny – přitom šlo k tíži státu. Stoprocentní jistotu nezahoření skládky však zajistí pouze její vymístění. Nicméně můžeme veřejnost uklidnit, že i když v tuto chvíli jsou práce a činnosti související s realizací sanace odvalu značně omezeny, tak DIAMO z preventivních důvodů provádí neustálý monitoring teplot v oddělovací vzdušné stěně s využitím instalovaných termosond a kontinuálním přenosem dat, který by zachytil případný postup termiky ve směru ke skládce chemického odpadu. Teploty jsou stabilní a v tuto chvíli žádné nebezpečí nehrozí. V případě jakýchkoliv potíží jsme připraveni okamžitě zasáhnout."
Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Pokračování v sanačních pracích státnímu podniku DIAMO limitují vlastníci některých pozemků pod odvalem Heřmanice. Státní podnik DIAMO v minulosti jednal s bývalým vlastníkem o jejich odkupu. Bohužel ale jednání ze strany bývalého vlastníka ustala a posléze bývalý vlastník pozemky prodal jinému subjektu. Nový vlastník činí kroky, které značně komplikují pokračování sanačních prací nebo vyžaduje nepřiměřené částky za pronájem či odkup."

Heřmanická halda vznikla v 19. stol. v souvislosti se zahájením provozu tehdejšího dolu Ida. Asi od roku 1930 do 1990 na ní byly naváženy těžební odpady hned z několika dolů. Neexistuje validní dokumentace, která by konkretizovala navezený materiál.

Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "V roce 2021 byla zpracována aktualizace analýzy rizik, která komplexně popisuje existující a reálná potenciální rizika plynoucí z přítomnosti znečištění. Ze závěrů vyplývá, že v tuto chvíli odval nevyžaduje akutní sanační zásah. Co se týče měření hodnot emisí na samotném odvalu, ani tyto nevykazují žádné nadměrné nebo rizikové hodnoty. Respektive jsou srovnatelné s podobnými průmyslovými oblastmi v Ostravě. Měření škodlivin provádíme také v obydlených oblastech bezprostředně sousedících s haldou. Ani zde nezaznamenáváme zvýšené hodnoty."

Státní podnik Diamo nepříjemnou situaci okolo odvalu Heřmanice intenzivně řeší. Spolupracuje s kontrolními orgány i s orgány činnými v trestním řízení.

Nahlásit chybu


K tématu

Heřmanický odval obtěžuje okolí, pokračování sanace je zatím v nedohlednu

31. ledna 2024 12:15 | Ostrava-město | Michal Slonina

Obyvatelé Heřmanic nedočkavě vyhlíží dokončení sanace na Heřmanickém odvalu. DIAMO ale sanaci v loňském roce pozastavilo a její pokračování je zatím v nedohlednu. Slezskoostravská radnice se snaží vývoj situace urychlit.

Tragické rande v Albrechticích. Ženu našli mrtvou, muž pobíhal nahý kolem

23. září 2023 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domluvili si rande za účelem sexu, které skončilo tragicky. Oba totiž předtím požili drogy. Muž pak pobíhal nahý po Albrechticích a chtěl spáchat sebevraždu. Ženu později našli mrtvou v korytu řeky. Případem se stále zabývají policisté.

Rodina z Opavska přišla kvůli požáru domu o všechno, škoda je 10 milionů

13. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obrovský požár zachvátil ve čtvrtek rekonstruovaný rodinný dům, přilehlé garáže i hospodářská stavení ve Lhotce u Litultovic na Opavsku. Na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a velitel vyhlásil 2. stupeň požárního poplachu. Před příjezdem hasičů budovu opustilo celkem devět osob, z toho tři děti. Soused a dva hasiči se lehce zranili. Škoda je 10 milionů korun. Oheň rodině všechno zničil. Obec pro ni chce vyhlásit veřejnou sbírku.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

ZŠ Dětská oslavila 65 let Zahradní slavností. Pozvala na ni i úspěšné absolventy

4. července 2024 16:30 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Základní škola Dětská uspořádala Zahradní slavnost, kterou oslavila 65 let od svého založení. Pozvala na ni nejen rodiče žáků, ale i úspěšné absolventy a bývalé zaměstnance.

Poruba uspořádala Sportovní hry seniorů. Nejlepší sportovci postupují na mezinárodní hry v Košicích

4. července 2024 16:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Také letos porubská radnice uspořádala Sportovní hry seniorů. Zapojilo se do nich více než 5 desítek sportovců, kteří se utkali v pěti disciplínách. Ti nejlepší postoupili na mezinárodní sportovní hry.

Léta chátrající schody u kostela sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě projdou rekonstrukcí

4. července 2024 9:27 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Schody vedoucí ke kostelu sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě se po dlouhých letech dočkají rekonstrukce. Zatím ji oddalovaly nevyřešené majetkoprávní vztahy mezi farností a radnicí. To už je ale minulostí.

Obecní pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví rok

3. července 2024 19:06 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví jeden rok. Její existenci si tehdy vydobylo vedení stotisícového obvodu Ostrava-Jih, jelikož měla být zrušena po boku dalších pěti poboček v obvodu. Celkově nyní na Jihu díky zásahu radnice fungují čtyři pošty.

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

3. července 2024 18:49 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Porubská Galerie na schodech patří výstavě Nudlařů Na výlet

3. července 2024 15:20 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Galerii na schodech porubské radnice můžete zhlédnout výstavu Nudlařů s názvem Na výlet. Panoramatické fotografie vás tentokrát zavedou do přírody.

Diamo pozastavilo sanaci haldy Heřmanice v Ostravě. Případem se zabývá i policie
Vydáno 16. prosince 2023 17:48, Ostrava-město, Jiří Cileček
Státní podnik Diamo pozastavil sanaci prohořívající haldy Heřmanice ve Slezské Ostravě. Důvodem je spor se zhotovitelem, který tam měl udělat oddělovací vzdušnou stěnu bránící prohoření haldy směrem ke skládce chemických odpadů, i změny místních majetkových poměrů. Akutní nebezpečí lidem žijícím v okolí ale nehrozí. Případem se zabývá i policie.

odval Heřmanice; zdroj foto: Státní podnik DIAMO

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Jde o jedno z nejstarších a zároveň nejrozsáhlejších míst, kde je uložena hlušina z těžby černého uhlí na Ostravsku v 19. a 20. století. Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace trvá už déle než 15 let.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Kontroly dozorových orgánů i státní podnik DIAMO zjistily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny, která má zabránit případnému postupu termické aktivity ze střední části odvalu směrem ke skládce chemického odpadu, neodpovídá požadavkům dle dohody o provedení zásypu uzavřenou mezi zhotovitelem a provozovatelem odvalu. Konkrétně se jednalo o požadavek na kvalitu výplňového materiálu, který má být harmonizovaným stavebním výrobkem dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, příp. neharmonizovaným stavebním výrobkem podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Odebrané vzorky potvrdily, že výplňový materiál oddělovací vzdušné stěny má z části povahu odpadu."
Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "Zhotovitele provedení zásypu jsme vyzvali, aby ve věci navezení nevhodného materiálu zjednal nápravu. Státní podnik DIAMO do dnešního dne oddělovací vzdušnou stěnu nepřevzal a již v minulém roce zahájil se zhotovitelem reklamační řízení. DIAMO v této věci podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Účelem je maximální zájem státního podniku o nezávislé a objektivní prošetření, zda při umisťování nevhodného materiálu do oddělovací vzdušné stěny nedošlo k porušení zákona."

Současné vedení státního podniku Diamo kvůli zjištěným pochybením odvolalo vloni ředitele odštěpného závodu Odra a s dalšími odpovědnými lidmi rozvázalo pracovní poměr. Případem se zabývá i policie.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného nakládání s odpady. V současné době se případem zabýváme, kdy s ohledem na probíhající procesní úkony nelze sdělit bližší informace. Každopádně do současné doby nedošlo k trestnímu stíhání žádné osoby."

Oddělovací vzdušná stěna je preventivním bezpečnostním opatřením, které má zabránit případné havárii a odděluje skládku chemických odpadů od termicky aktivní části odvalu.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Během její výstavby proběhlo 22 veřejnoprávních kontrol. V roce 2022 místně příslušný báňský úřad rozhodl, že do oblasti budované oddělovací vzdušné stěny už nesmí být navážen žádný další materiál, a to i přesto, že v roce 2020 právě tento úřad na heřmanickém odvalu provedl mj. kontrolu návozu a odvozu materiálu a ve své závěrečné zprávě konstatuje, že kontrola je bez závad."

Státní podnik Diamo zadal také vypracování expertních posouzení, a to jak na kvalitu materiálů uložených do oddělovací vzdušné stěny, tak také na funkčnost oddělovací vzdušné stěny. 

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Z prvního posudku vyplývá, že materiály uložené zhotovitelem do stěny nejsou deklarovaným výrobkem, ale mají charakter stavebních odpadů s nadlimitním obsahem některých látek. Posudek, zda materiál plní podmínku nehořlavosti, lze očekávat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku."
Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "Heřmanická halda hoří již cca od roku 1990. Přesto, naprosto nepochopitelně, bylo v roce 2004 schváleno, že skládka chemického odpadu na termicky aktivním odvalu zůstane a zakonzervuje se. V roce 2005 byla následně tato zkolaudována. Preventivní opatření – vybudování oddělovací vzdušné stěny – přitom šlo k tíži státu. Stoprocentní jistotu nezahoření skládky však zajistí pouze její vymístění. Nicméně můžeme veřejnost uklidnit, že i když v tuto chvíli jsou práce a činnosti související s realizací sanace odvalu značně omezeny, tak DIAMO z preventivních důvodů provádí neustálý monitoring teplot v oddělovací vzdušné stěně s využitím instalovaných termosond a kontinuálním přenosem dat, který by zachytil případný postup termiky ve směru ke skládce chemického odpadu. Teploty jsou stabilní a v tuto chvíli žádné nebezpečí nehrozí. V případě jakýchkoliv potíží jsme připraveni okamžitě zasáhnout."
Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo: "Pokračování v sanačních pracích státnímu podniku DIAMO limitují vlastníci některých pozemků pod odvalem Heřmanice. Státní podnik DIAMO v minulosti jednal s bývalým vlastníkem o jejich odkupu. Bohužel ale jednání ze strany bývalého vlastníka ustala a posléze bývalý vlastník pozemky prodal jinému subjektu. Nový vlastník činí kroky, které značně komplikují pokračování sanačních prací nebo vyžaduje nepřiměřené částky za pronájem či odkup."

Heřmanická halda vznikla v 19. stol. v souvislosti se zahájením provozu tehdejšího dolu Ida. Asi od roku 1930 do 1990 na ní byly naváženy těžební odpady hned z několika dolů. Neexistuje validní dokumentace, která by konkretizovala navezený materiál.

Rostislav Dudáš, ředitel odštěpného závodu ODRA: "V roce 2021 byla zpracována aktualizace analýzy rizik, která komplexně popisuje existující a reálná potenciální rizika plynoucí z přítomnosti znečištění. Ze závěrů vyplývá, že v tuto chvíli odval nevyžaduje akutní sanační zásah. Co se týče měření hodnot emisí na samotném odvalu, ani tyto nevykazují žádné nadměrné nebo rizikové hodnoty. Respektive jsou srovnatelné s podobnými průmyslovými oblastmi v Ostravě. Měření škodlivin provádíme také v obydlených oblastech bezprostředně sousedících s haldou. Ani zde nezaznamenáváme zvýšené hodnoty."

Státní podnik Diamo nepříjemnou situaci okolo odvalu Heřmanice intenzivně řeší. Spolupracuje s kontrolními orgány i s orgány činnými v trestním řízení.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000040643/diamo-pozastavilo-sanaci-haldy-hermanice-v-ostrave-pripadem-se-zabyva-i-policie