Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kdo má zájem o hyperbarickou komoru, nechť volá na Fifejdy

Ostrava-město |

Městská nemocnice Ostrava nabízí vyřazenou hyperbarickou komoru, kterou před časem nahradila zbrusu novým zařízením. Starší kus o hmotnosti 50 tun by si mohl odvézt nový majitel, pokud se dohodne na podmínkách. Jde o historicky významné zařízení, které bylo pořízeno mezi prvními v Evropě po důlním neštěstí a za dlouhá léta provozu jím prošlo přes 212 tisíc pacientů.

Provoz původní hyperbarické komory v Městské nemocnici Ostrava byl zahájen 9. září 1965. Zařízení bylo první v tehdejším Československu a třetí v Evropě, po Amsterdamu a Glasgow. Desetimístnou komoru vážící zhruba 50 tun o délce 976 centimetrů a šířce 3,5 metru nahradila po 58 letech nová vícemístná kvadratická komora s kapacitou 18 míst, z toho je 14 pro pacienty. Pro staré zařízení se hledá nové využití. 

Petr Uhlig, ředitel Městské nemocnice Ostrava: "Výměnu staré komory za novou jsme začali řešit před zhruba osmi lety, o dalším osudu staré technologie vedeme s městem debaty posledních několik měsíců. Je jisté, že ani jedna strana nechce, aby komora skončila ve šrotu. Za nemocnici bychom komoru rádi zachovali v areálu jako připomínku historie s možností její prohlídky nebo i krátkého odpočinku."

Hyperbarická komora v Městské nemocnici Ostrava je stále jediná pro celou Moravu i Vysočinu. Od zahájení jejího provozu v roce 1965 do konce loňského roku v ní přes 21 tisíc pacientů absolvovalo téměř 266 tisíc kyslíkových terapií. 

Břetislav Riger (OSTRAVAK), investiční náměstek: "Od začátku března je v Městské nemocnici Ostrava v provozu nová hyperbarická komora. Tu starou proto nabízíme darem takovému zájemci, který pro ni najde smysluplné využití, aby mohla sloužit co nejširší veřejnosti. Oslovili jsme například Svět techniky v Dolních Vítkovicích a Národní technické muzeum, odmítli nás s odůvodněním, že exponát je velký a těžký a nezapadá do jejich koncepce."

Doplnil, že stará hyperbarická komora je umístěna v objektu, který čeká na svou demolici. 

Břetislav Riger, investiční náměstek: "Zatím jsme ji pozastavili a hledáme. Uvědomujeme si, že náklady na vyzdvižení komory a její převoz si vyžádají finanční investici v řádu vyšších stovek tisíc, které by hradil zájemce. Za určitých okolností si umím představit, že by město se souhlasem radních a zastupitelů mohlo na přesun komory přispět."

Bezprostředním podnětem k vybudování komory bylo důlní neštěstí, ke kterému došlo 7. 1. 1963 na dole Eduard Urx, při kterém na otravu sirovodíkem zemřelo devět horníků. Na zasedání havarijní komise zazněla informace, že při různých intoxikacích a těžkých úrazech může pomáhat léčba v hyperbarické komoře. Následovalo rozhodnutí, že se komora v Ostravě postaví. 

Michal Hájek, primář Centra hyperbarické medicíny: "O komoru by mohl mít zájem třeba i některý z bohatých mecenášů a současně obdivovatelů technických exponátů, zdravotnické techniky nebo potápěčské techniky. V takovém případě by se už ale nemohlo jednat o dar."

Ke slavnostnímu otevření nové komory s vyšší kapacitou a výrazně komfortnějším zázemím došlo 1. března 2024. Zařízení vybavené veškerou specializovanou zdravotní technikou pro ošetřování kriticky nemocných pacientů stojí ve dvoupodlažní budově uvnitř nemocničního areálu. Výstavbu objektu za téměř 42 milionů korun bez DPH hradilo město Ostrava, na nákupu technologie za 36 milionů korun bez DPH se podílejí město Ostrava a Městská nemocnice Ostrava. 

Pracoviště pomáhá širokému spektru pacientů. Léčba je využívána asi u 20 léčebných indikací a stavů. Jedná se o akutní i chronické indikace. Z akutních jsou to zejména dekompresní poranění u potápěčských nehod nebo vzduchové embolie do mozkových tepen, závažné akutní intoxikace oxidem uhelnatým, závažné infekce měkkých tkání či závažné drtivé úrazy končetin. Z chronických je to nejčastěji léčba pacientů s nehojícími se ulceracemi na dolních končetinách, zejména u cukrovky, a pak to jsou velmi často pacienti s takzvanou náhle vzniklou poruchou sluchu. V celé České republice je dohromady 13 hyperbarických komor, na Moravě stále jediná v Městské nemocnici Ostrava.

Nahlásit chybu


K tématu

V MNO začala sloužit nová hyperbarická komora. Patří k nejmodernějším v Evropě

5. března 2024 11:12 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Městská nemocnice Ostrava se zařadila mezi nejmodernější zařízení v Evropě, které pacientům nabízejí špičkovou hyperbarickou komoru. Nová komora nahradila původní téměř 60 let staré zařízení a je samozřejmě ve všech ohledech lepší. Nová je i budova, ve které je umístěna.

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.

Stará hyperbarická komora by mohla sloužit kosmonautům. Fifejdská nemocnice hledá další využití

11. dubna 2024 12:07 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jak už z našeho zpravodajství víte, Městská nemocnice Ostrava získala novou hyperbarickou komoru. Nyní řeší další využití starého padesáti tunového zařízení. Zajímavou možností by mohla být její přeměna pro modul na přípravu kosmonautů na lety do vesmíru.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Dnes 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Miroslava Obrová dostala poděkování za reprezentaci ČR na paralympiádě

Oštěpařka Miroslava Obrová si na letošní paralympiádě v Paříži vybojovala krásné 11. místo. Za reprezentaci České republiky na prestižní soutěži ji přijel na vítkovický stadion, kam jezdí trénovat, poděkovat i místostarosta Radim Ivan.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

V areálu zábřežského zámku se konaly Svatováclavské slavnosti piva

Zábřežský zámek už po sedmnácté hostil Svatováclavské slavnosti piva. Účastníci akce měli možnost vyzkoušet piva z 30 českých mini-pivovarů. Program byl doplněn také o hry a zábavu pro děti, hudební kapely a charitativní čepování.

Kdo má zájem o hyperbarickou komoru, nechť volá na Fifejdy
Vydáno 14. března 2024 15:51, Ostrava-město, Libor Běčák
Městská nemocnice Ostrava nabízí vyřazenou hyperbarickou komoru, kterou před časem nahradila zbrusu novým zařízením. Starší kus o hmotnosti 50 tun by si mohl odvézt nový majitel, pokud se dohodne na podmínkách. Jde o historicky významné zařízení, které bylo pořízeno mezi prvními v Evropě po důlním neštěstí a za dlouhá léta provozu jím prošlo přes 212 tisíc pacientů.

Hyperbarická komora. Zdroj: Městská nemocnice Ostrava

Provoz původní hyperbarické komory v Městské nemocnici Ostrava byl zahájen 9. září 1965. Zařízení bylo první v tehdejším Československu a třetí v Evropě, po Amsterdamu a Glasgow. Desetimístnou komoru vážící zhruba 50 tun o délce 976 centimetrů a šířce 3,5 metru nahradila po 58 letech nová vícemístná kvadratická komora s kapacitou 18 míst, z toho je 14 pro pacienty. Pro staré zařízení se hledá nové využití. 

Petr Uhlig, ředitel Městské nemocnice Ostrava: "Výměnu staré komory za novou jsme začali řešit před zhruba osmi lety, o dalším osudu staré technologie vedeme s městem debaty posledních několik měsíců. Je jisté, že ani jedna strana nechce, aby komora skončila ve šrotu. Za nemocnici bychom komoru rádi zachovali v areálu jako připomínku historie s možností její prohlídky nebo i krátkého odpočinku."

Hyperbarická komora v Městské nemocnici Ostrava je stále jediná pro celou Moravu i Vysočinu. Od zahájení jejího provozu v roce 1965 do konce loňského roku v ní přes 21 tisíc pacientů absolvovalo téměř 266 tisíc kyslíkových terapií. 

Břetislav Riger (OSTRAVAK), investiční náměstek: "Od začátku března je v Městské nemocnici Ostrava v provozu nová hyperbarická komora. Tu starou proto nabízíme darem takovému zájemci, který pro ni najde smysluplné využití, aby mohla sloužit co nejširší veřejnosti. Oslovili jsme například Svět techniky v Dolních Vítkovicích a Národní technické muzeum, odmítli nás s odůvodněním, že exponát je velký a těžký a nezapadá do jejich koncepce."

Doplnil, že stará hyperbarická komora je umístěna v objektu, který čeká na svou demolici. 

Břetislav Riger, investiční náměstek: "Zatím jsme ji pozastavili a hledáme. Uvědomujeme si, že náklady na vyzdvižení komory a její převoz si vyžádají finanční investici v řádu vyšších stovek tisíc, které by hradil zájemce. Za určitých okolností si umím představit, že by město se souhlasem radních a zastupitelů mohlo na přesun komory přispět."

Bezprostředním podnětem k vybudování komory bylo důlní neštěstí, ke kterému došlo 7. 1. 1963 na dole Eduard Urx, při kterém na otravu sirovodíkem zemřelo devět horníků. Na zasedání havarijní komise zazněla informace, že při různých intoxikacích a těžkých úrazech může pomáhat léčba v hyperbarické komoře. Následovalo rozhodnutí, že se komora v Ostravě postaví. 

Michal Hájek, primář Centra hyperbarické medicíny: "O komoru by mohl mít zájem třeba i některý z bohatých mecenášů a současně obdivovatelů technických exponátů, zdravotnické techniky nebo potápěčské techniky. V takovém případě by se už ale nemohlo jednat o dar."

Ke slavnostnímu otevření nové komory s vyšší kapacitou a výrazně komfortnějším zázemím došlo 1. března 2024. Zařízení vybavené veškerou specializovanou zdravotní technikou pro ošetřování kriticky nemocných pacientů stojí ve dvoupodlažní budově uvnitř nemocničního areálu. Výstavbu objektu za téměř 42 milionů korun bez DPH hradilo město Ostrava, na nákupu technologie za 36 milionů korun bez DPH se podílejí město Ostrava a Městská nemocnice Ostrava. 

Pracoviště pomáhá širokému spektru pacientů. Léčba je využívána asi u 20 léčebných indikací a stavů. Jedná se o akutní i chronické indikace. Z akutních jsou to zejména dekompresní poranění u potápěčských nehod nebo vzduchové embolie do mozkových tepen, závažné akutní intoxikace oxidem uhelnatým, závažné infekce měkkých tkání či závažné drtivé úrazy končetin. Z chronických je to nejčastěji léčba pacientů s nehojícími se ulceracemi na dolních končetinách, zejména u cukrovky, a pak to jsou velmi často pacienti s takzvanou náhle vzniklou poruchou sluchu. V celé České republice je dohromady 13 hyperbarických komor, na Moravě stále jediná v Městské nemocnici Ostrava.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042041/kdo-ma-zajem-o-hyperbarickou-komoru-necht-vola-na-fifejdy