Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bezpečnost v MHD v Ostravě hlídají sofistikované systémy

Ostrava-město |  | Dopravní revue

Bezpečnostní systémy v provozu ostravské MHD chrání cestující, řidiče i vozový park a majetek dopravního podniku. Antikolizní systém je jeden z nových prvků, který Dopravní podnik Ostrava nasadil do běžného provozu. Ve všech 39 tramvajích Stadler funguje od podzimu loňského roku.

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “Antikolizní systém v tramvajích Stadler dokáže odhalit překážku při rychlosti tramvaje až 80 km/h a na vzdálenost až 80 metrů na přímé koleji.”

Aleš Burakowski řídí tramvaje v ostravském dopravním podniku od roku 2010. Antikolizní systém si stejně jako další řidiči pochvaluje.

Aleš Burakowski, řidič DPO: “Tady vidíte ten hlavní prvek antikolizního systému, který se skládá z radaru a kamery. Snímá trať, popřípadě chodce a auta a je to pro řidiče takové třetí oko.”

Systém dokonale zná celou ostravskou tramvajovou síť a je precizně vyladěn.

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “Musela se například projíždět celá tramvajová síť tady v Ostravě, a to několikrát, dokonce i v rámci jiného ročního období i v různých časech. A to tak, aby ten systém byl opravdu do detailu vyladěn. Řešily se pro zajímavost i drobnosti, jako jsou například stíny z rozvodných skříní a podobně, tak moc je systém citlivý.”

Další zásadní bezpečnostní prvek v celém systému jsou kamery ve vozidlech MHD. Dopravní podnik Ostrava jimi vybaví celý vozový park, což je více než 560 vozů.

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “Na přelomu března a dubna dosáhneme takového milníku jako první dopravní podnik v České republice. Kamerami jsou osazena všechna vozidla Dopravního podniku Ostrava, vyjma těch, které jsou před plánovaným vyřazením. Například tento vůz je vybaven 18 kamerami. 16 z nich je uvnitř a jsou strategicky rozmístěny tak, abychom pokrývali a měli přehled o situaci v celém interiéru vozidla.”

Systém ve vozidle ovládá samotný řidič. Záznamy jsou ukládány a má je k dispozici dohledové centrum, poté v případě potřeby i policie.

Aleš Burakowski, řidič DPO: “Jako řidič tramvaje mám za úkol sledovat cestu a mimo to taky sleduju, co se děje za mnou ve voze. K tomu mi slouží 16 vnitřních kamer, které si můžu nastavit, jak potřebuju, co je pro mě nejvýhodnější. Plus mám 2 kamery, které mi slouží místo zrcátek, nicméně zrcátka tady samozřejmě taky jsou.”

Kamerový systém vítají i ti, o které jde nejvíc, tedy samotní cestující.

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “Naše průzkumy ukazují, že 99 % cestujících považuje kamery za systém, který rozhodně přispívá k zvyšování bezpečnosti a vítá tento krok. 89 % cestujících potom považuje kamery za klíčový prvek v bezpečnosti.”
Nahlásit chybu


K tématu

Ostravské doubledeckery letos převezly rekordních 31 tisíc lidí

15. října 2023 22:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Letošní sezóna linky 88, obsluhovaná patrovými autobusy Dopravního podniku Ostrava (DPO), přilákala 31 tisíc cestujících, o 8 tisíc více než loni. Obsazenost narostla v průměru o 10 cestujících na spoj. Tyrkysové doubledeckery na lince 88 převážejí cestující z městských částí Poruba a Jih k nejvyhledávanějším turistickým cílům města, Dolní oblasti Vítkovice a Zoo Ostrava.

203 lidí vyloučila z přepravy další noční razie v ostravské MHD

14. října 2023 12:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

1 636 zkontrolovaných cestujících v celkem 59 spojích, a z toho 203 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 13. října na sobotu 14. října. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v městské části Poruba.

Ostravské tramvaje nasadily na listopad kníry. Podporují mužské zdraví

5. listopadu 2023 14:44 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V listopadu se stále více mužů, ale i žen v České republice zapojuje do kampaně Movember. Osvětu v oblasti prevence mužského zdraví budou originálně šířit po celý listopad i vozidla městské hromadné dopravy. Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) opět podpořilo projekt Movember, který každoročně organizuje nadační fond Muži proti rakovině. Celosvětová měsíční výzva upozorňuje na důležitost prevence rakoviny prostaty a varlat.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Dnes 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Miroslava Obrová dostala poděkování za reprezentaci ČR na paralympiádě

Oštěpařka Miroslava Obrová si na letošní paralympiádě v Paříži vybojovala krásné 11. místo. Za reprezentaci České republiky na prestižní soutěži ji přijel na vítkovický stadion, kam jezdí trénovat, poděkovat i místostarosta Radim Ivan.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Návštěvníci Dolu Michal zde naleznou novou uměleckou výstavu Boudníkoviny

Boudníkoviny. To je název výstavy ostravské umělecké školy AVE ART, která bude k vidění do konce října v Dole Michal. Inspirací žákům byl Vladimír Boudník, který tvořil z odpadových materiálů.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Bezpečnost v MHD v Ostravě hlídají sofistikované systémy
Vydáno 15. února 2024 15:00, Ostrava-město, Lukáš Zavadil
Bezpečnostní systémy v provozu ostravské MHD chrání cestující, řidiče i vozový park a majetek dopravního podniku. Antikolizní systém je jeden z nových prvků, který Dopravní podnik Ostrava nasadil do běžného provozu. Ve všech 39 tramvajích Stadler funguje od podzimu loňského roku.

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “Antikolizní systém v tramvajích Stadler dokáže odhalit překážku při rychlosti tramvaje až 80 km/h a na vzdálenost až 80 metrů na přímé koleji.”

Aleš Burakowski řídí tramvaje v ostravském dopravním podniku od roku 2010. Antikolizní systém si stejně jako další řidiči pochvaluje.

Aleš Burakowski, řidič DPO: “Tady vidíte ten hlavní prvek antikolizního systému, který se skládá z radaru a kamery. Snímá trať, popřípadě chodce a auta a je to pro řidiče takové třetí oko.”

Systém dokonale zná celou ostravskou tramvajovou síť a je precizně vyladěn.

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “Musela se například projíždět celá tramvajová síť tady v Ostravě, a to několikrát, dokonce i v rámci jiného ročního období i v různých časech. A to tak, aby ten systém byl opravdu do detailu vyladěn. Řešily se pro zajímavost i drobnosti, jako jsou například stíny z rozvodných skříní a podobně, tak moc je systém citlivý.”

Další zásadní bezpečnostní prvek v celém systému jsou kamery ve vozidlech MHD. Dopravní podnik Ostrava jimi vybaví celý vozový park, což je více než 560 vozů.

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “Na přelomu března a dubna dosáhneme takového milníku jako první dopravní podnik v České republice. Kamerami jsou osazena všechna vozidla Dopravního podniku Ostrava, vyjma těch, které jsou před plánovaným vyřazením. Například tento vůz je vybaven 18 kamerami. 16 z nich je uvnitř a jsou strategicky rozmístěny tak, abychom pokrývali a měli přehled o situaci v celém interiéru vozidla.”

Systém ve vozidle ovládá samotný řidič. Záznamy jsou ukládány a má je k dispozici dohledové centrum, poté v případě potřeby i policie.

Aleš Burakowski, řidič DPO: “Jako řidič tramvaje mám za úkol sledovat cestu a mimo to taky sleduju, co se děje za mnou ve voze. K tomu mi slouží 16 vnitřních kamer, které si můžu nastavit, jak potřebuju, co je pro mě nejvýhodnější. Plus mám 2 kamery, které mi slouží místo zrcátek, nicméně zrcátka tady samozřejmě taky jsou.”

Kamerový systém vítají i ti, o které jde nejvíc, tedy samotní cestující.

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: “Naše průzkumy ukazují, že 99 % cestujících považuje kamery za systém, který rozhodně přispívá k zvyšování bezpečnosti a vítá tento krok. 89 % cestujících potom považuje kamery za klíčový prvek v bezpečnosti.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042063/bezpecnost-v-mhd-v-ostrave-hlidaji-sofistikovane-systemy