Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za oknem leželo v obálce viditelně přes 120 tisíc. Lupič měl snadnou práci

Ostrava-město |

Policisté dopadli 29letého recidivistu, který za bílého dne vykrádal byty a rodinné domy napříč Ostravou. Zaměřoval se hlavně na pootevřená okna v přízemí. Dvakrát byli v bytě dokonce majitelé. A v jednom případě nechali za oknem viditelně obálku plnou dvoutisícovek. Lupič tak ani neprohledával byt a utekl rovnou s obálkou.

zdroj videa: Policie ČR

Policisté napříč Ostravou přijali od začátku května několik oznámení o vykradených přízemních bytech i rodinných domech. Ve všech případech se lupič dostal dovnitř přes pootevřenou ventilaci u okna. Lupič měl také pevně stanovenou pracovní dobu, kradl totiž za bílého dne, kdy počítal s tím, že poškození budou v práci.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté z Ostravy-Poruby do těchto případů začali intenzivně pracovat. Zajišťovali důkazní materiály a pátrali po možném pachateli a odcizených věcech. Všechny případy spojoval modus operandi, proto se také soustředili na osoby, které se v minulosti dopouštěly obdobné trestné činnosti."

Později se ukázalo, že v dubnu byl propuštěn z vězení 29letý recidivista, který byl za podobné jednání v minulosti potrestán. A proto kriminalisté pracovali s verzí, že právě on se mohl ke svému starému řemeslu vrátit. Vyhodnocené stopy následně vše potvrdily a netrvalo dlouho a muž byl zadržen. K vloupáním se nakonec také přiznal.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Uvedl, že potřeboval peníze na obživu. Ukázalo se, že během jednoho dne se pokusil vniknout do tří bytů. V prvních dvou případech v Ostravě-Hrabůvce byl vyrušen majiteli, a tak utekl s prázdnou. Touhy po zisku se však nevzdal a jak sám uvedl, cestoval autobusem do Ostravy-Poruby. Tam si měl vytipovat další přízemní byt, u kterého bylo otevřené okno na ventilaci."

To ještě netušil, že mu v tomto případě pomůže sám poškozený. Za oknem totiž zpozoroval obálku, která byla pootevřená a viditelně plná dvoutisícikorun. Lupič vyskočil na parapet, přes otevřenou ventilaci okno během pár vteřin otevřel, obálku sebral a zmizel. Do bytu už ani nelez. V obálce mělo být přes 120 tisíc korun.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Jak sám u výslechu uvedl, peníze měl použít pro svou potřebu, zaplatil s tím údajně jídlo, bydlení a zbytek měl prohrát v automatech během dvou dnů. V dalších dvou případech měl do bytů vniknout stejným způsobem. Tyto měl prohledat a vzít například notebooky, sluchátka, platební kartu, mobilní telefon, ale také peněženku s penězi."

Celkově měl způsobit škodu přes 160 tisíc korun. Kriminalistům se podařilo zajistit kradený notebook, který byl vrácen majiteli.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Komisař 4. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání 29letého muže, kterého obvinil z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval a doznal se celkem k pěti vloupáním do bytů. V rejstříku trestu má šestnáct záznamů především majetkového charakteru. V případě odsouzení recidivistovi hrozí až pětileté vězení."

Lidé hlavně v rodinných domech a přízemních bytech by proto měli být více opatrní. Není nejlepším řešením nechávat pootevřená okna, pokud nejste doma, případně nemáte zajištěno zabezpečení své nemovitosti.

Nahlásit chybu


K tématu

Zloděj okradl nemohoucího pacienta přímo na lůžku v Karviné

22. září 2023 12:00 | Karviná | Jiří Cileček

Otřesný případ hyenismu má na svědomí 28letý zloděj. V karvinských lázních okradl o osobní věci nemohoucího seniora na lůžku, který se snažil bránit. Když zloděje policisté dopadli, zjistili, že má na svědomí ještě další vloupání a krádeže ve městě. Teď mu hrozí až desetileté vězení.

Pohotový svědek hlásil policistům pohyb lupiče, který přepadl seniorku v Orlové

18. února 2024 12:24 | Orlová | Jiří Cileček

Lupič přepadl seniorku v Orlové a ukradl jí mobilní telefon. Vzápětí se snažil utéct. Vyběhl za ním ale pohotový svědek, který zároveň hlásil pohyb lupiče policii na lince 158. Za 4 minuty byli na místě strážníci i policisté a 35letého recidivistu, který před pár týdny vyšel z vězení, dopadli. Teď se tam může vrátit až na 10 let.

Udělali díru do zdi a vykradli sklad obchodu v Ostravě

14. února 2024 14:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zlodějský pár udělal díru do zdi, aby se dostal do prostor obchodu v Ostravě-Hrabůvce. Tam potom dvojice doslova vybílila sklad. Policisté je ale díky kamerovým záznamům dopadli za několik hodin. Ukázalo se, že toho mají na svědomí mnohem víc. A muž je navíc známý recidivista. Škoda byla odhadnuta na 180 tisíc korun.


Ostrava má novou ferratu, jedinou v okruhu 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Ostrava koupila dobrovolným hasičům nové přilby. Použila peníze z pokut

Ostrava si velmi váží práce dobrovolných hasičů o čemž svědčí i to, že se jim stará o obměnu techniky a vybavení. Nedávno jsme vás informovali o novém výjezdovém vozidle v Radvanicích a nyní dostali dobrovolné sbory napříč celým městem nové helmy.

Se svými patrony ve škole kardinála Tomáška se přišli rozloučit i prvňáčci

Dvě třídy deváťáků se rozloučily se školou Františka kardinála Tomáška. Poslední vysvědčení ze základní školy převzali ve venkovní učebně. Rozloučit se s nimi přišli i prvňáčci.

Havířovská nemocnice pořádá koloběžnou výzvu pro nemocnou Gretku - zapoj se i ty

Rádi běháte, jezdíte na kole, nebo jen chodíte? Právě tímto pohybem můžete pomoci nemocné dívce. Stačí se jen připojit do Nemocniční koloběžné výzvy.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

30. června 2024 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Muže uvěznilo vlastní auto a v horku zkolaboval, naštěstí si ho všiml soused

Včera 9:43 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Málem smrtící pastí se stalo vlastní vozidlo muži ve Frýdku-Místku, který zůstal uvězněn uvnitř kvůli technické závadě. Vůz, který nešel otevřít, zůstal stát na přímém slunci. Muž se snažil přivolat pomoc boucháním na okno, následně zkolaboval.

Spolek krojovaných horníků Dolu ČSA slaví 100 let, tradice chtějí udržet co nejdéle

Krojovaní horníci patří neodmyslitelně k našemu regionu a jsou zárukou udržování hornických tradic. Letos si spolek krojovaných horníků Dolu ČSA připomněl 100. výročí založení.

Arrows chtějí po hubených letech opět bojovat o titul

Včera 10:55 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Dvě nepovedené sezony mají za sebou baseballisté Arrows Ostrava. V té aktuální by si chtěli svou reputaci napravit. K tomu je ale potřeba postoupit do bojů o medaile.

Oslavy 100 let velké Ostravy a Ostravská muzejní noc zcela zaplnily centrum města

30. června 2024 16:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Ostrava zažila jeden z nejnabitějších víkendů v centru města i mimo něj. Na oslavu stého výročí velké Ostravy navazovala totiž Ostravská muzejní noc. Té se aktivně účastnilo více než 30 partnerů z řad muzeí, galerií a kulturních center. V centru Ostravy se mohly aktivně bavit děti i dospělí.

Ostrava má novou ferratu, jedinou v okruhu 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Pořádková jednotka MS kraje je nejlepší. V "Testu odolnosti 2024" nenašla přemožitele

Policisté speciální pořádkové jednotky Moravskoslezského kraje jsou nejlepší. Potvrdili to vítězstvím na extrémním závodě s názvem "Test odolnosti 2024." Poradit si museli se zdravovědou, silovými disciplínami a například i orientací v terénu.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Porubu už potřetí roztančil Festival v ulicích. Vystoupilo na něm přes 200 umělců

28. června 2024 16:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Ostravě-Porubě už potřetí proběhl Festival v ulicích. Letos byl zase o něco větší. Vystoupilo na něm více než 200 umělců z 20 zemí světa a zamířily na něj davy lidí.

Ostrava má vyřešeno financování koncertního sálu. Úvěr začne čerpat příští rok

28. června 2024 13:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má detailně zajištěno financování nové koncertního sálu. Největší částku z celkových nákladů 3,8 mld. korun bude hradit z úvěru Evropské investiční banky. V příštích dnech začne hloubení stavební jámy.

Soutěž Zlatá Beruška motivuje školky v centru Ostravy k nadstandardní práci s dětmi

V centru Ostravy mají spousty aktivních a kreativních mateřských škol. Dokazuje to i soutěž Zlatá Beruška, která právě takové školky oceňuje za obohacování vzdělávání dětí formou zajímavých aktivit.

Za oknem leželo v obálce viditelně přes 120 tisíc. Lupič měl snadnou práci
Vydáno 19. června 2024 9:14, Ostrava-město, Jiří Cileček
Policisté dopadli 29letého recidivistu, který za bílého dne vykrádal byty a rodinné domy napříč Ostravou. Zaměřoval se hlavně na pootevřená okna v přízemí. Dvakrát byli v bytě dokonce majitelé. A v jednom případě nechali za oknem viditelně obálku plnou dvoutisícovek. Lupič tak ani neprohledával byt a utekl rovnou s obálkou.

zdroj foto: Policie ČR

Policisté napříč Ostravou přijali od začátku května několik oznámení o vykradených přízemních bytech i rodinných domech. Ve všech případech se lupič dostal dovnitř přes pootevřenou ventilaci u okna. Lupič měl také pevně stanovenou pracovní dobu, kradl totiž za bílého dne, kdy počítal s tím, že poškození budou v práci.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté z Ostravy-Poruby do těchto případů začali intenzivně pracovat. Zajišťovali důkazní materiály a pátrali po možném pachateli a odcizených věcech. Všechny případy spojoval modus operandi, proto se také soustředili na osoby, které se v minulosti dopouštěly obdobné trestné činnosti."

Později se ukázalo, že v dubnu byl propuštěn z vězení 29letý recidivista, který byl za podobné jednání v minulosti potrestán. A proto kriminalisté pracovali s verzí, že právě on se mohl ke svému starému řemeslu vrátit. Vyhodnocené stopy následně vše potvrdily a netrvalo dlouho a muž byl zadržen. K vloupáním se nakonec také přiznal.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Uvedl, že potřeboval peníze na obživu. Ukázalo se, že během jednoho dne se pokusil vniknout do tří bytů. V prvních dvou případech v Ostravě-Hrabůvce byl vyrušen majiteli, a tak utekl s prázdnou. Touhy po zisku se však nevzdal a jak sám uvedl, cestoval autobusem do Ostravy-Poruby. Tam si měl vytipovat další přízemní byt, u kterého bylo otevřené okno na ventilaci."

To ještě netušil, že mu v tomto případě pomůže sám poškozený. Za oknem totiž zpozoroval obálku, která byla pootevřená a viditelně plná dvoutisícikorun. Lupič vyskočil na parapet, přes otevřenou ventilaci okno během pár vteřin otevřel, obálku sebral a zmizel. Do bytu už ani nelez. V obálce mělo být přes 120 tisíc korun.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Jak sám u výslechu uvedl, peníze měl použít pro svou potřebu, zaplatil s tím údajně jídlo, bydlení a zbytek měl prohrát v automatech během dvou dnů. V dalších dvou případech měl do bytů vniknout stejným způsobem. Tyto měl prohledat a vzít například notebooky, sluchátka, platební kartu, mobilní telefon, ale také peněženku s penězi."

Celkově měl způsobit škodu přes 160 tisíc korun. Kriminalistům se podařilo zajistit kradený notebook, který byl vrácen majiteli.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Komisař 4. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání 29letého muže, kterého obvinil z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval a doznal se celkem k pěti vloupáním do bytů. V rejstříku trestu má šestnáct záznamů především majetkového charakteru. V případě odsouzení recidivistovi hrozí až pětileté vězení."

Lidé hlavně v rodinných domech a přízemních bytech by proto měli být více opatrní. Není nejlepším řešením nechávat pootevřená okna, pokud nejste doma, případně nemáte zajištěno zabezpečení své nemovitosti.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000043608/za-oknem-lezelo-v-obalce-viditelne-pres-120-tisic-lupic-mel-snadnou-praci