Časopis dTest zveřejnil výsledky testů 50 piv, které testovali odborníci na přítomnost mykotoxinů. Ty produkují plísně. Zjistili, že hned 33 piv plísně obsahují a dokonce pět vzorků jich má mít tolik, že k překročení přípustné denní dávky mykotoxinu stačí vypít půllitr. Vůbec nejhůře pak podle časopisu dopadla Svijanská kněžna. Jenže Pivovar Svijany okamžitě provedl vlastní testy stejné várky piva a zjistil opak. Kněžna obsahuje plísní minimum.
Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany: "Chtěli jsme po redakci dTestu, aby nám sdělila, jakou metodou a kde si nechala ty rozbory dělat, což nám odmítli sdělit, takže my máme kulaté razítko z akreditované laboratoře, že v žádném případě takové množství mykotoxinu v pivu nemáme."
Časopis dTest ale na svých výsledcích trvá. Prováděla je akreditovaná laboratoř. Její jméno nesdělí, kvůli případnému tlaku firem, které by se mohly cítit poškozeny.
Nikola Švábová, mluvčí časopisu dTest: "Máme k dispozici referenční vzorky, to znamená, neotevřené lahve piva stejné šarže, takže můžeme naše výsledky kdykoliv znovu prokázat."
Právě pivo z Pivovaru Svijany ze stejnojmenné obce v Libereckém kraji je oblíbené v našem regionu.
milovník piva: "Piju piva i z malých pivovarů, která nejsou pasterizovaná a kde je zachovaná nějaká živá kultura."
Pivovar Svijany už podal na časopis dTest trestní oznámení. Výsledky považuje za šíření poplašné zprávy s cílem poškodit pivovar.