Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě-Porubě slavnostně rozsvítili vánoční strom a začaly vánoční trhy

Ostrava-Poruba |

V Ostravě-Porubě slavnostně rozsvítili vánoční strom na Alšově náměstí. Zároveň s tímto kouzelným okamžikem začaly i vánoční trhy, které potrvají až do 22. prosince.

Po dvouleté covidové pauze si Porubané plnými doušky vychutnávají předvánoční atmosféru. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, kterému předcházel zvonečkový průvod se světýlky, si nenechaly ujít stovky lidí.

Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Šli jsme od Floridy směrem ke stromečku a provázeli nás dva andílci a jeden malinký andílek. Poté se rozsvítil stromeček, který rozsvítila paní starostka, protože andílek předal světýlko a myslím si, že rozsvícení stromu se velmi podařilo.”
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se snažili udělat wow efekt po tom covidu, protože jsme si mysleli, že lidé se na to budou těšit mnohem více než v těch předchozích letech a vyplatilo se. Je to vidět a i ten program jsme tomu přizpůsobili. Co byste popřála lidem na Vánoce? Já bych jim chtěla popřát hlavně klidné, pohodové a šťastné svátky a hlavně aby byli šťastní, zdraví, aby měli klid a aby byli v kruhu svých blízkých a nejmilejších, protože ne všichni zdaleka mají takové štěstí.”

Po rozsvícení vánočního stromu vystoupila taneční skupina Postrpoi se svou Cyber show, která publikum doslova uchvátila.

Miluše Bezděková, Postrpoi: “Snažíme se lidem dát nějakou energii a předat to, co si natrénujeme, vymyslíme včetně kostýmů, choreografií a toho všeho kolem. Tady bylo výborné publikum, takže děkuji moc, že jsme tady mohli dneska být a strašně moc jsme si to užili a bylo to skvělý. Když vám takhle publikum zatleská a vrátí to zpět, tak to stojí za všechno.”
Anketa: návštěvníci akce: “Úžasně, malý si to užívá maximálně. Co se vám líbilo z programu nejvíce? Malinký asi kolotoč tady. A samozřejmě stromeček, to bylo nádherné.”
“Atmosféra je tady fajn, jsem tady s kamarádkou celoživotní a co jsme si pořídili? Pořídili jsme si horkou čokoládu, kamarádka má svařáček a užíváme si to tady.”
“Jsem tady spokojená, chodím tady už několikátý rok po sobě. Řekla bych, že letos tady bylo víc lidí než kdy jindy, je to tady fajn, vracím se tady ráda. Vždycky s někým příjemným a těším se na další rok.”
“Stánky jsou krásné. Je tady spoustu zajímavých věcí. Už jsme měli svařák a taky se mi velice líbilo to vystoupení světelné, které tady bylo. Bylo velice efektní. A jak se těšíš na Vánoce? Těším se, myslím si, že kdo se netěší, že jo.”
“Je to pěkné, super. Jsme tady rádi a je to tady moc hezké. Už jste si něco pořídili, třeba ozdoby a tak? Jo, jo, nakoupili jsme si v kulturáku a máme tady svařák, tak je to super.”

Na Alšově náměstí nechyběl ani betlém, živá zvířátka, kolotoč a spousta stánků s vánočním zbožím a různými dobrotami.

Anketa: stánkaři: “Dobrého nemáme nic. Máme jenom gyros, svařák, punč a řecké speciality. Takové dezerty, olivový olej, olivy a všechno. A jak se vám líbí návštěvnost? Nejlepší, je to výborné tady.”
“Máme tady samé dobroty. Vyrábíme kimči, marmelády, sirupy ovocné, bylinné, bylinné čaje, takže samé dobroty ze zahrádky, domácí. Jak vám pomohlo Sdílko? Sdílko je suprovní, my jsme z Ostravy prodejci takže jsme na domácím hřišti. Sdílko úžasné.”
“Je to parádní po roce, nebo po dvou letech, loni nebylo nic. Takže paráda. Prodáváme veškeré dekorace. Svícny na stůl, jmelí. Tady vrbu, břízu, stromečky, různé. Takže všechno možné, světýlka. Lidé si vyberou, jsou spokojení, vrací se k nám každoročně, takže je to paráda.”
Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Na závěr vystoupili klasik kvartet se svými repertoárem. Těšíme se na další dny, kdy máme připravený každý den program. Vánoční jarmark trvá až do 22.12. Je připraveno zimní kino pro děti, pak nás čeká ještě punč se starostkou 16. prosince, což je pátek. Takže všechny zveme.”

Bude se rozdávat nealko punč a perníčky a lidé budou moci přispět do charitativní sbírky Srdce pro Porubu. Vybírat se bude tentokrát na hendikepovaného Matýska.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Alšově náměstí už svítí vánoční strom. Světlo přinesli andělé na chůdách

8. prosince 2023 19:57 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Také v Porubě už svítí vánoční strom na Alšově náměstí. Slavnostní rozsvícení bylo spojeno se zahájením vánočního jarmarku, který bude probíhat až do 21. prosince a nabídne pestrý doprovodný program.

Slezská Ostrava se chystá na Vánoce. O atmosféru se postará světelná výzdoba i trhy v Heřmanicích

14. listopadu 2023 8:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Vánoce se rychle blíží a tak i ve Slezské Ostravě finišují s přípravou výzdoby. Sloupy veřejného osvětlení ozdobily světelné symboly tohoto svátku a chystají se i trhy, které odstartuje rozsvícení vánočního stromečku.

Na Masarykově náměstí už svítí vánoční strom. Ostravské Vánoce začaly

25. listopadu 2023 20:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Na ostravském centrálním Masarykově náměstí se v sobotu rozsvítil vánoční strom. Letošní ročník Ostravských Vánoc, které potrvají až do 1. ledna příštího roku zahájili přímo na hlavní scéně zástupci statutárního města Ostravy, hlavního partnera akce městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a biskupství ostravsko-opavského. Při slavnostním zahájení si zcela zaplněné náměstí vychutnalo show k rozsvícení vánočního stromu v podání Art Prometheus a na hlavní scéně pak vystoupil Michal Hrůza s kapelou Hrůzy.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

2. října 2024 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

V Ostravě-Porubě slavnostně rozsvítili vánoční strom a začaly vánoční trhy
Vydáno 9. prosince 2022 20:05, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Ostravě-Porubě slavnostně rozsvítili vánoční strom na Alšově náměstí. Zároveň s tímto kouzelným okamžikem začaly i vánoční trhy, které potrvají až do 22. prosince.

Po dvouleté covidové pauze si Porubané plnými doušky vychutnávají předvánoční atmosféru. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, kterému předcházel zvonečkový průvod se světýlky, si nenechaly ujít stovky lidí.

Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Šli jsme od Floridy směrem ke stromečku a provázeli nás dva andílci a jeden malinký andílek. Poté se rozsvítil stromeček, který rozsvítila paní starostka, protože andílek předal světýlko a myslím si, že rozsvícení stromu se velmi podařilo.”
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se snažili udělat wow efekt po tom covidu, protože jsme si mysleli, že lidé se na to budou těšit mnohem více než v těch předchozích letech a vyplatilo se. Je to vidět a i ten program jsme tomu přizpůsobili. Co byste popřála lidem na Vánoce? Já bych jim chtěla popřát hlavně klidné, pohodové a šťastné svátky a hlavně aby byli šťastní, zdraví, aby měli klid a aby byli v kruhu svých blízkých a nejmilejších, protože ne všichni zdaleka mají takové štěstí.”

Po rozsvícení vánočního stromu vystoupila taneční skupina Postrpoi se svou Cyber show, která publikum doslova uchvátila.

Miluše Bezděková, Postrpoi: “Snažíme se lidem dát nějakou energii a předat to, co si natrénujeme, vymyslíme včetně kostýmů, choreografií a toho všeho kolem. Tady bylo výborné publikum, takže děkuji moc, že jsme tady mohli dneska být a strašně moc jsme si to užili a bylo to skvělý. Když vám takhle publikum zatleská a vrátí to zpět, tak to stojí za všechno.”
Anketa: návštěvníci akce: “Úžasně, malý si to užívá maximálně. Co se vám líbilo z programu nejvíce? Malinký asi kolotoč tady. A samozřejmě stromeček, to bylo nádherné.”
“Atmosféra je tady fajn, jsem tady s kamarádkou celoživotní a co jsme si pořídili? Pořídili jsme si horkou čokoládu, kamarádka má svařáček a užíváme si to tady.”
“Jsem tady spokojená, chodím tady už několikátý rok po sobě. Řekla bych, že letos tady bylo víc lidí než kdy jindy, je to tady fajn, vracím se tady ráda. Vždycky s někým příjemným a těším se na další rok.”
“Stánky jsou krásné. Je tady spoustu zajímavých věcí. Už jsme měli svařák a taky se mi velice líbilo to vystoupení světelné, které tady bylo. Bylo velice efektní. A jak se těšíš na Vánoce? Těším se, myslím si, že kdo se netěší, že jo.”
“Je to pěkné, super. Jsme tady rádi a je to tady moc hezké. Už jste si něco pořídili, třeba ozdoby a tak? Jo, jo, nakoupili jsme si v kulturáku a máme tady svařák, tak je to super.”

Na Alšově náměstí nechyběl ani betlém, živá zvířátka, kolotoč a spousta stánků s vánočním zbožím a různými dobrotami.

Anketa: stánkaři: “Dobrého nemáme nic. Máme jenom gyros, svařák, punč a řecké speciality. Takové dezerty, olivový olej, olivy a všechno. A jak se vám líbí návštěvnost? Nejlepší, je to výborné tady.”
“Máme tady samé dobroty. Vyrábíme kimči, marmelády, sirupy ovocné, bylinné, bylinné čaje, takže samé dobroty ze zahrádky, domácí. Jak vám pomohlo Sdílko? Sdílko je suprovní, my jsme z Ostravy prodejci takže jsme na domácím hřišti. Sdílko úžasné.”
“Je to parádní po roce, nebo po dvou letech, loni nebylo nic. Takže paráda. Prodáváme veškeré dekorace. Svícny na stůl, jmelí. Tady vrbu, břízu, stromečky, různé. Takže všechno možné, světýlka. Lidé si vyberou, jsou spokojení, vrací se k nám každoročně, takže je to paráda.”
Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Na závěr vystoupili klasik kvartet se svými repertoárem. Těšíme se na další dny, kdy máme připravený každý den program. Vánoční jarmark trvá až do 22.12. Je připraveno zimní kino pro děti, pak nás čeká ještě punč se starostkou 16. prosince, což je pátek. Takže všechny zveme.”

Bude se rozdávat nealko punč a perníčky a lidé budou moci přispět do charitativní sbírky Srdce pro Porubu. Vybírat se bude tentokrát na hendikepovaného Matýska.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000034765/v-ostraveporube-slavnostne-rozsvitili-vanocni-strom-a-zacaly-vanocni-trhy