Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Centrum denních služeb v DPS Astra v Ostravě-Porubě prošlo kompletní rekonstrukcí. Funguje pro aktivní seniory

Ostrava-Poruba |

Centrum denních služeb v Domě s pečovatelskou službou Astra prošlo kompletní rekonstrukcí. Změnilo se diky ní jak dispoziční řešení, tak i vybavení veškerých prostor, které jsou teď mnohem útulnější.

Za plného provozu probíhala rekonstrukce Centra denních služeb v Domě s pečovatelskou službou Astra, které je určeno pro aktivní seniory ve věku 65 let a více. Začala loni v červenci a skončila v těchto dnech.

Simona Malinová, vedoucí Centra denních služeb: “Vznikla nám tady nová dílna pro naše uživatele. Tady se nacházíme v denní místnosti, kde se zároveň podávají i obědy. Tady probíhají každý den aktivizační činnosti se seniory, které je podporují v jejich psychických a fyzických schopnostech a pokud možno dále rozvíjejí a především je naše služba určena seniorům, kteří rádi rádi tráví svůj čas aktivně a ve společnosti vrstevníků a nechtějí být izolovaní.”

Lucia Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Já musím říct, že ty prostory neuvěřitelně prokoukly. Je velký zájem o tyto služby, což je fajn, protože přece jenom Poruba co všechno pro ty seniory poskytuje v obrovském množství různých služeb, je to pestrá paleta a myslím si, že tady to centrum denních služeb je jedno z důležitých součástí celé té palety.”

Momentálně má Centrum denních služeb 16 klientů a protože jeho kapacita je 10 lidí, tak se v něm pravidelně střídají.

Marcela Žáková, aktivizační pracovnice: “Ráno si uvaříme kafe, přečteme noviny, vyluštíme křížovku, přečteme si horoskop. máme i takové lehké cvičení půlhodinové, potom se věnujeme těm aktivizačním úkonům jako je procvičování paměti, procvičování jemné motoriky, samozřejmě i nějaké společenské hry. Kolem 12. hodiny je oběd a v jednu hodinu je odvážíme zpátky domů."

Anketa: klienti Centra denních služeb: “Mě tu baví všechno, ale díky paní Marcelce a paní Jarušce. Jsou strašně hodné. Vždycky čekám na pondělí.”

“Jaruška s námi dělá hlavně paměťové hádanky, ty já miluju. Nebo někdy hrajeme Člověče nezlob se, někdy karty a ony dělají děvčata nadstandard. Aby nám to zpestřily, tak v létě, jak je hezky, chodíme grilovat na zahradu, chodíme na procházky, do cukrárny. Čili tu je strašně pestrý život.”

Martina Dušková, místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Právě se nacházíme v centru denních služeb, což je jedna ze sociálních služeb, kterou poskytuje naše porubská příspěvková organizace. Ty další sociální služby jsou azylové domy pro rodiny s dětmi nebo pro samostatně pro muže a ženy a tou čtvrtou sociální službou, kterou centrum poskytuje, tak je pečovatelská služba.”

Rekonstrukce Centra denních byla financována z investiční dotace rozpočtu MS kraje.

Nahlásit chybu


K tématu

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

19. dubna 2024 14:32 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Léta chátrající schody u kostela sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě projdou rekonstrukcí

4. července 2024 9:27 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Schody vedoucí ke kostelu sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě se po dlouhých letech dočkají rekonstrukce. Zatím ji oddalovaly nevyřešené majetkoprávní vztahy mezi farností a radnicí. To už je ale minulostí.

Na porubském zimním stadionu prochází kompletní rekonstrukcí druhá ledová plocha

Na porubském zimním stadionu prochází kompletní rekonstrukcí druhá ledová plocha. Dočká se nových rozvodů čpavku, výměny mantinelů i nového zázemí hráčů jako jsou střídačky a trestné lavice.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Včera 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Svatováclavská jízda zastavila také u zámku ve Studénce

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novojičínskem. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů zastavila také u zámku ve Studénce.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

3. října 2024 19:07 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

3. října 2024 18:56 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Centrum denních služeb v DPS Astra v Ostravě-Porubě prošlo kompletní rekonstrukcí. Funguje pro aktivní seniory
Vydáno 13. dubna 2023 12:05, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Centrum denních služeb v Domě s pečovatelskou službou Astra prošlo kompletní rekonstrukcí. Změnilo se diky ní jak dispoziční řešení, tak i vybavení veškerých prostor, které jsou teď mnohem útulnější.

Za plného provozu probíhala rekonstrukce Centra denních služeb v Domě s pečovatelskou službou Astra, které je určeno pro aktivní seniory ve věku 65 let a více. Začala loni v červenci a skončila v těchto dnech.

Simona Malinová, vedoucí Centra denních služeb: “Vznikla nám tady nová dílna pro naše uživatele. Tady se nacházíme v denní místnosti, kde se zároveň podávají i obědy. Tady probíhají každý den aktivizační činnosti se seniory, které je podporují v jejich psychických a fyzických schopnostech a pokud možno dále rozvíjejí a především je naše služba určena seniorům, kteří rádi rádi tráví svůj čas aktivně a ve společnosti vrstevníků a nechtějí být izolovaní.”

Lucia Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Já musím říct, že ty prostory neuvěřitelně prokoukly. Je velký zájem o tyto služby, což je fajn, protože přece jenom Poruba co všechno pro ty seniory poskytuje v obrovském množství různých služeb, je to pestrá paleta a myslím si, že tady to centrum denních služeb je jedno z důležitých součástí celé té palety.”

Momentálně má Centrum denních služeb 16 klientů a protože jeho kapacita je 10 lidí, tak se v něm pravidelně střídají.

Marcela Žáková, aktivizační pracovnice: “Ráno si uvaříme kafe, přečteme noviny, vyluštíme křížovku, přečteme si horoskop. máme i takové lehké cvičení půlhodinové, potom se věnujeme těm aktivizačním úkonům jako je procvičování paměti, procvičování jemné motoriky, samozřejmě i nějaké společenské hry. Kolem 12. hodiny je oběd a v jednu hodinu je odvážíme zpátky domů."

Anketa: klienti Centra denních služeb: “Mě tu baví všechno, ale díky paní Marcelce a paní Jarušce. Jsou strašně hodné. Vždycky čekám na pondělí.”

“Jaruška s námi dělá hlavně paměťové hádanky, ty já miluju. Nebo někdy hrajeme Člověče nezlob se, někdy karty a ony dělají děvčata nadstandard. Aby nám to zpestřily, tak v létě, jak je hezky, chodíme grilovat na zahradu, chodíme na procházky, do cukrárny. Čili tu je strašně pestrý život.”

Martina Dušková, místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Právě se nacházíme v centru denních služeb, což je jedna ze sociálních služeb, kterou poskytuje naše porubská příspěvková organizace. Ty další sociální služby jsou azylové domy pro rodiny s dětmi nebo pro samostatně pro muže a ženy a tou čtvrtou sociální službou, kterou centrum poskytuje, tak je pečovatelská služba.”

Rekonstrukce Centra denních byla financována z investiční dotace rozpočtu MS kraje.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000036670/centrum-dennich-sluzeb-v-dps-astra-v-ostraveporube-proslo-kompletni-rekonstrukci-funguje-pro-aktivni-seniory