Slezskoostravský hrad se proměnil doslova v ráj pro rodiny s dětmi. V rámci 16. ročníku akce Den Slezské byl totiž připraven rozsáhlý program, který bavil děti i dospělé.
Anketa: 1.) "Moc se nám to tady líbí. Zatím jsme úplně neuspěli s hlavolamy, ale snažíme se." – Na co se těšíte? – "Těšíme se, až si to tady celé projdeme a uvidíme, co najdeme." 2.) "My jsme dneska tady poprvé a líbí se nám to. Jsme tady kvůli synovi a chceme zkusit všechny aktivity, které jsou tady. Takže pro děti hlavně a tak."
Kromě různých hlavolamů nechybělo například cirkusové šapitó, kde si děti zkoušely klaunské dovednosti a tvořily velké bubliny. Městská i státní policie lákala na přehlídku různé techniky a velký úspěch sklidil také sokolník s přehlídkou různých dravců.
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Dopoledne vždy patří vystoupení dětí z našich mateřských a základních škol. Po zbytek dne je tady další kulturní program. Dnes například skupina Slza, Roman Ondráček a Rakeťáci nebo skupiny Poetika a Akustika. Já věřím, že se tady každý najde a každý si najde v tom programu něco, co ho zajímá, co ho baví. Je tady spousta doprovodných atrakcí, takže věřím, že i letošní Den Slezské si všichni užijí, tak jako každoročně."
Roman Goryczka (Ostravak) místostarosta Slezské Ostravy: "Dnešní den je o rodině, protože je to Den Slezské, který organizujeme, aby se pobavily děti. Děti s rodiči, rodiče potom k večeru, protože jsou tady i akce pro rodiče. Součástí se i soutěž v Bigosu, to je klasické slezské jídlo, které se vaří ze zelí, švestek, z různých druhů masa, prostě zábava pro celou rodinu na celý den. A vyšlo nám počasí, takže díky pánu bohu, že na nás myslí."
Do soutěže ve vaření bigosu se zapojily týmy z Ostravy, Opavy, Slovenska i Polska.
Tým Anonimowi Spoliczanie: "Dneska uvaříme vám veganský bigos. My jsme asi taková výjimka, přestože každý dělá masový, vždycky se dělá masový. Ale my chceme ukázat, že je i jiná varianta. Je i vegetariánská, ale my máme veganskou. Takže bude hlíva, žampiony, jablíčko, mrkev, samozřejmě i zelí nebude chybět. Takže bude vše, co známe, co všude najdeme v obchodě, jen to dáme do kupy a bude takový pravý polsko-slezský bigos, ale v nové takové moderní variantě, postě veganský."
Tým Městské nemocnice Ostrava: "Jsme tým Městské nemocnice Ostrava. Reprezentujeme nemocnici a s čím jsme přijeli? S bigosem. Tak jako všichni tady ostatní. Novinku máme letos, že jsme tam přidali trošku zdravého bůčku, aby to bylo více šťavnatější. Trošku zdravé anglické a budeme se snažit abychom to obhájili. Ale ať zvítězí ten nejlepší."
Karel Drápal, porotce Asociace kuchařů a cukrářů České republiky: "U těch kuchařských soutěží, ať je to tato soutěž, kde se vaří ten pokrm v kotlíku nebo i ty velké kuchařské soutěže, tak tam je nejdůležitější chuť toho pokrmu. Takže prvořadá chuť, za to dáváme maximálně 50 bodů. Potom samozřejmě je důležitý také vzhled toho pokrmu a nějaká vůně. Ale tam už to potom jde níž, tam jsme na 35 a u těch velkých kuchařských soutěží, samozřejmě je těch hodnotících kritérií hodně, ale my tady máme ještě takové poslední, takové doplňkové, maximálně 15 za výzdobu stánku a image týmu."
Porota nakonec rozhodla, že nejlepší Slezský bigos uvařil Česnek tým z Opavy.