Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Slezské Ostravě stavěli májky hasiči i fotbalisté, ukrást si je v noci nenechali

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Stejně jako na mnoha jiných místech Česka se i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu stavěly májky. Tradiční symbol jara ozdobil v předvečer prvního máje k radosti dětí i dospělých heřmanické fotbalové hřiště i hasičskou zbrojnici v Muglinově.

Poslední dubnový den přinesl do Slezské Ostravy teplé a slunečné počasí, díky kterému si mohli lidé opět naplno užít tradici starou více než šest století. Májku – symbol jara a života – stavěli už poněkolikáté také heřmaniční fotbalisté.

Jaroslav Mlčoch, předseda a trenér FC Heřmanice Slezská: „Pořádáme tyhle akce, nevím přesně, asi třetí rok. Snažíme se, aby se občané Slezské Ostravy a Heřmanic stýkali, abychom se znali, aby to bylo přátelské. Chceme v tom samozřejmě pokračovat.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Myslím, že kouzlo Slezské Ostravy spočívá v tom, že se neskládá jenom z toho jádrového městského území, ale právě z těchto okrajových částí, jako jsou Heřmanice, Kunčičky, nebo například Koblov, kde se stále konají tradiční akce, mezi které patří stavění a kácení máje nebo pálení čarodějnic. My samozřejmě tyto akce podporujeme a podporujeme i činnost spolků, které je organizují.“

Postavit májku se heřmanickým podařilo s přehledem. Na programu bylo ale i promítání kina pro děti, k zábavě hrála folklorní skupina Lipka a večer došlo dokonce na pálení čarodějnic – další tradiční akci spojenou s koncem dubna.

Jaroslav Mlčoch, předseda a trenér FC Heřmanice Slezská: „Měla by to být taková klasická vesnická zábava. Ať se všichni baví a připravují na to léto.“
anketa: „Já tady chodím pravidelně na tu akci, už jsem tady napodruhé a myslím si, že to tady mají super.“
anketa: „Tady na ty akce chodíme, protože tady kousek bydlíme. Hezké. Líbí se nám tu.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: Já osobně se snažím zúčastnit každé takové akce, protože si myslím, že to je jedinečná příležitost se potkat i s lidmi, kteří na Slezské žijí, a poslechnout si, co třeba mají za podněty na zlepšení ve svém okolí. Zároveň je na takových akcích velmi dobrá zábava a atmosféra, takže na ně rád chodím a rád se jich účastním.“

Před svou novou zbrojnicí postavili májku taky muglinovští dobrovolní hasiči. Jejich tradice trvá už patnáct let, kdy májku stavěli ještě u hasičárny staré. Akci pořádají hlavně proto, aby se místní měli příležitost sejít.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: „Účelem je hlavně udělat akci pro veřejnost, protože kromě nás hasičů tady v Muglinově není žádný spolek, který by podobnou akci uspořádal.“
anketa: „Je to úžasné, že se člověk při takové akci setká s přáteli a může si popovídat.“
anketa: „No krása, jako každým rokem. Je to úžasné. Děkujeme za to, že tady jsou ti hasiči. Je to super.“

Věnce z májek v noci tradičně kradli chlapci z okolních vesnic a okradené vsi to přinášelo celoroční hanbu. Hasiči z Muglinova mají zkušenosti i s touto tradicí.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: „Nám se stalo, ne tady, to musím zaťukat na dřevo, ale na stará hasičárně, když jsme ji dávali do věže, tak nám ji kolegové z Michálkovic jeden rok ukradli. Ale my jsme o tom věděli, takže sice chtěli výkupné, ale my jsme je obelstili a májku si vzali zpět.“

Dnes už ve Slezské Ostravě naštěstí nikdo máje nekrade a chlapci tak můžou klidně spát. Ani letos se přes noc žádná májka neztratila.

Nahlásit chybu


K tématu

V městském obvodě Ostrava-Jih postavili májku a pálili čarodějnice

3. května 2024 14:16 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Ani obvod nenechal oslavy lásky a jara bez povšimnutí. Na náměstí Ostrava-Jih lidé k poslednímu dubnovému dni vztyčili ozdobenou májku a později se v Bělském Lese pálily čarodějnice.

Slezskoostravští dobrovolní hasiči svolali valné hromady, tématem byly i oslavy 130 let

24. ledna 2024 15:45 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Sbory dobrovolných hasičů ze Slezské Ostravy se po roce opět sešly na valných hromadách, kde hasiči zhodnotili uplynulý rok a projednali plány na ten letošní. Dva sbory na výročních valných hromadách oslavily 130 let od svého založení.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

27. dubna 2024 9:41 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Obecní pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví rok

Pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví jeden rok. Její existenci si tehdy vydobylo vedení sto-tisícového obvodu Ostrava-Jih, jelikož měla být zrušena po boku dalších 5ti poboček v obvodu. Celkově nyní na Jihu díky zásahu radnice fungují 4 pošty.

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Porubská Galerie na schodech patří výstavě Nudlařů Na výlet

V Galerii na schodech porubské radnice můžete shlédnout výstavu Nudlařů s názvem Na výlet. Panoramatické fotografie vás tentokrát zavedou do přírody.

Slezskoostravská galerie vystavuje díla třicítky umělců, autory jsou významní členové Sdružení Q

Obrazy, sochy i fotografie bezmála třiceti umělců si mohou prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Svou výstavu s názvem „Equilibrium – hledání rovnováhy“ si tu pro ně připravilo umělecké Sdružení Q.

Akce "Hrajeme si bez rozdílů" ve Vítkovicích slibuje dětem zábavu po celý červenec

Děti, které se v Ostravě Vítkovicích na prázdniny nikam nechystají, nemusejí smutnit. Nudit se určitě nebudou. Je pro ně připraven bohatý program na celý červenec.

Představujeme vám oddíl národní házené TJ Sokol Svinov. Medaile sbírá ve všech věkových kategoriích

Více než stoletá tradice a velká členská základna. Není divu, že národní házená je ve Svinově sportem číslo jedna a sbírá úspěchy napříč věkovými kategoriemi.

Ve Slezské Ostravě stavěli májky hasiči i fotbalisté, ukrást si je v noci nenechali
Vydáno 9. května 2024 21:30, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Stejně jako na mnoha jiných místech Česka se i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu stavěly májky. Tradiční symbol jara ozdobil v předvečer prvního máje k radosti dětí i dospělých heřmanické fotbalové hřiště i hasičskou zbrojnici v Muglinově.

Poslední dubnový den přinesl do Slezské Ostravy teplé a slunečné počasí, díky kterému si mohli lidé opět naplno užít tradici starou více než šest století. Májku – symbol jara a života – stavěli už poněkolikáté také heřmaniční fotbalisté.

Jaroslav Mlčoch, předseda a trenér FC Heřmanice Slezská: „Pořádáme tyhle akce, nevím přesně, asi třetí rok. Snažíme se, aby se občané Slezské Ostravy a Heřmanic stýkali, abychom se znali, aby to bylo přátelské. Chceme v tom samozřejmě pokračovat.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Myslím, že kouzlo Slezské Ostravy spočívá v tom, že se neskládá jenom z toho jádrového městského území, ale právě z těchto okrajových částí, jako jsou Heřmanice, Kunčičky, nebo například Koblov, kde se stále konají tradiční akce, mezi které patří stavění a kácení máje nebo pálení čarodějnic. My samozřejmě tyto akce podporujeme a podporujeme i činnost spolků, které je organizují.“

Postavit májku se heřmanickým podařilo s přehledem. Na programu bylo ale i promítání kina pro děti, k zábavě hrála folklorní skupina Lipka a večer došlo dokonce na pálení čarodějnic – další tradiční akci spojenou s koncem dubna.

Jaroslav Mlčoch, předseda a trenér FC Heřmanice Slezská: „Měla by to být taková klasická vesnická zábava. Ať se všichni baví a připravují na to léto.“
anketa: „Já tady chodím pravidelně na tu akci, už jsem tady napodruhé a myslím si, že to tady mají super.“
anketa: „Tady na ty akce chodíme, protože tady kousek bydlíme. Hezké. Líbí se nám tu.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: Já osobně se snažím zúčastnit každé takové akce, protože si myslím, že to je jedinečná příležitost se potkat i s lidmi, kteří na Slezské žijí, a poslechnout si, co třeba mají za podněty na zlepšení ve svém okolí. Zároveň je na takových akcích velmi dobrá zábava a atmosféra, takže na ně rád chodím a rád se jich účastním.“

Před svou novou zbrojnicí postavili májku taky muglinovští dobrovolní hasiči. Jejich tradice trvá už patnáct let, kdy májku stavěli ještě u hasičárny staré. Akci pořádají hlavně proto, aby se místní měli příležitost sejít.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: „Účelem je hlavně udělat akci pro veřejnost, protože kromě nás hasičů tady v Muglinově není žádný spolek, který by podobnou akci uspořádal.“
anketa: „Je to úžasné, že se člověk při takové akci setká s přáteli a může si popovídat.“
anketa: „No krása, jako každým rokem. Je to úžasné. Děkujeme za to, že tady jsou ti hasiči. Je to super.“

Věnce z májek v noci tradičně kradli chlapci z okolních vesnic a okradené vsi to přinášelo celoroční hanbu. Hasiči z Muglinova mají zkušenosti i s touto tradicí.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: „Nám se stalo, ne tady, to musím zaťukat na dřevo, ale na stará hasičárně, když jsme ji dávali do věže, tak nám ji kolegové z Michálkovic jeden rok ukradli. Ale my jsme o tom věděli, takže sice chtěli výkupné, ale my jsme je obelstili a májku si vzali zpět.“

Dnes už ve Slezské Ostravě naštěstí nikdo máje nekrade a chlapci tak můžou klidně spát. Ani letos se přes noc žádná májka neztratila.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042972/ve-slezske-ostrave-staveli-majky-hasici-i-fotbaliste-ukrast-si-je-v-noci-nenechali