Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dubnové změny v ostravských odpadových službách

22. března 2023, 9:36

Blíží se duben, což je tradiční doba pro přechod na letní provozní dobu všech sběrných dvorů v Ostravě. V letošním roce však dojde u části sběrných dvorů ke změně výraznější – velké sběrné dvory budou ráno začínat a večer končit o hodinu dříve. Společnost OZO Ostrava navíc nově zavádí letní provozní dobu i v Polance.

Povodí Odry: Spolupráce je pro nás vodohospodáře důležitá

22. března 2023, 9:15

Světový den vody, který si připomínáme každoročně 22. března, je letos zaměřen na urychlení změn prostřednictvím partnerství a spolupráce. Voda v surové podobě patří nám všem a je potřeba toto přírodní bohatství společně chránit. Musí to však fungovat i obráceně, společným úsilím bychom měli také chránit sami sebe proti extrémním projevům klimatu, jako jsou přívalové povodně, nebo naopak dlouhotrvající období bez dešťových či sněhových srážek. Díky intenzivnější spolupráci našich společností je i nadále zabezpečenost dodávek vody pro pitné účely i průmysl v celém regionu prakticky stoprocentní

Muzea v pilulce – reklamní projektový spot

20. března 2023, 19:08

Je možné vystihnout krásu muzeí v průběhu téměř dvouminutového reklamního spotu? Ano. V rámci realizovaného projektu „Muzeum vychází vstříc – cyklus aktivit otevírajících partnerské instituce novým výzvám“ se Muzeum v Ratiboři rozhodlo zrealizovat krátký reklamní spot, který se v průběhu několika vteřin snaží ukázat nejkrásnější exponáty obou muzeí, neosamocené, v přítomností návštěvníků. Pro realizaci zvolená minimalistická koncepce ladí se současnými trendy propagace v médiích.

OZO už 20 let učí děti, jak nakládat s odpady

17. března 2023, 14:27

Na začátku března oslavila odpadová společnost OZO Ostrava výročí – 20 let od zahájení provozu Centra odpadové výchovy (COV), vzdělávacího střediska, kde se žáci a studenti škol ve svozové oblasti učí zásadám správného nakládání s odpady. Za dvacet let prošlo vzdělávacími programy o odpadech přes 125 tisíc návštěvníků – od prvňáčků až po vysokoškoláky. Pro současné žáky a studenty škol ve své svozové oblasti OZO Ostrava vyhlašuje výtvarnou soutěž s názvem Víme, co s odpady!

Domácí dialýzy jsou v kurzu, Moravskoslezský kraj na špici

16. března 2023, 20:10

Moravskoslezský kraj patří mezi regiony s největším zastoupením domácí dialýzy. Moderního trendu, kdy si přístrojově očišťují pacienti svou krev doma, využívá jen v tomto regionu kolem 25 lidí. „Za zvýšeným zájmem pacientů o domácí hemodialýzu je hlavně možnost provádět si léčbu v domácím prostředí, kdy má pacient možnost sám si zvolit den i čas, kdy se bude dialyzovat “ vysvětluje primářka dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Ostravě MUDr. Iveta Dudková.

Marian Jelínek, Ladislav Špaček i škola spánku: věnujte se osobnímu rozvoji v Beskydech

16. března 2023, 19:54

Chystáte se letos víc věnovat sami sobě, svému osobním rozvoji? Investovat do nejen duševní, ale i fyzické odolnosti? Naučit se „správně spát“? Správně běhat, vyzkoušet triatlon? Nebo si třeba rozšířit obzory v etiketě stolování?

Fakultní nemocnice uspořádala Pochod pro mozek, na pátek chystá přednášky pro veřejnost

16. března 2023, 19:44

Túrou na podporu paměti. Takový je smysl akce s názvem Pochod pro mozek 2023, který 15. března uspořádalo Centrum pro kognitivní poruchy Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Bezmála 3 kilometry dlouhou trasu od Lékařské knihovny FNO do Porubského lesa absolvovala dvacítka lidí.

Fakultní nemocnice Ostrava se zapojila do Noci práva

16. března 2023, 19:24

Ani v letošním programu Noci práva nechyběla Fakultní nemocnice Ostrava. Do festivalu, který má přiblížit právní prostředí široké veřejnosti, se komentovanými prohlídkami zapojilo Krevní centrum, Ústav soudního lékařství a Integrovaný dispečink. V Domově sester se pak konaly zajímavé přednášky.

Hukvaldy budou mít po letech nového oborníka. Role přechází z otce na syna

14. března 2023, 18:53

Čtyřicet jedna let prožil v hukvaldské oboře její dlouholetý správce Milan Koutný. Začínal jako lesník v roce 1982, na konci března po letech dennodenní péče o lesy i zvěř odchází do penze. V oboře bude bydlet dál, svému synovi – nástupci ale do práce mluvit nechce.

Podcast FNO: Sestra v intenzivní péči musí mít vysokou míru empatie

14. března 2023, 18:42

Jsme tady s dalším podcastem FN Ostrava o tom, co obnáší práce sestry na ARO a JIP, s názvem Sestra v intenzivní péči musí mít vysokou míru empatie.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více