Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pikantní přednáška o historii záchodů i výstava zaměřená na hygienu v časech minulých

9. března 2023, 18:50

Přijměte pozvání na přednášku Kam i král chodil sám aneb Historie záchodů. Na přednášku s tímto názvem, jež se uskuteční 16. března v 17.30 hodin v kulturním domě v Bravanticích na Novojičínsku, naváže vernisáž výstavy Hygiena v časech minulých. Ta bude od 1. dubna přístupná v bravantickém zámku v rámci komentovaných prohlídek.

Svatováclavský hudební festival zahajuje předprodej, v září chystá 23 projektů „best of SHF“

9. března 2023, 6:56

Balet v kostele, barokní operu s loutkami, světově uznávané interprety i koncerty v atraktivních chrámech nabídne ve dnech 5. – 28. září 2023 již 20. ročník Svatováclavského hudebního festivalu (SHF). Vystoupí Dmitrij Sitkoveckij s Janem Bartošem, Christophe Coin, Jiří Vodička i Jan Špaček, Radek Baborák, Accademia Ottoboni, Pavel Haas Quartet, Terra Nova Collective, Collegium 1704, ale i Dan Bárta s filharmonií.

Beskydské gastrocentrum získalo statut Centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii

9. března 2023, 6:52

Beskydskému gastrocentru Nemocnice ve Frýdku-Místku, p.o. byl na konci roku 2022 udělen Ministerstvem zdravotnictví statut Centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii (CDE) a to na dobu 5 let. Jedná se o oblast péče, které se zabývá terapeutickou endoskopií se zaměřením především na choroby slinivky břišní a žlučových cest, a provádí pokročilé léčebné výkony u různých nádorových i nenádorových onemocnění těchto orgánů.

Karel Loprais získal in memoriam první výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti

9. března 2023, 6:49

Pivovar Radegast udělil Karlu Lopraisovi (in memoriam) první výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti a pojmenoval po něm ležácký tank. Pivovar Radegast chce každoročně vyznamenat jednu osobnost, která má za sebou nejen úspěchy, ale která se musela v životě postavit i větším či menším „hořkým“ překážkám.

Festival Noc práva 2023 v Ostravě, Frýdku-Místku i Opavě nabízí fantastický program

8. března 2023, 12:31

Festival Noc práva se koná 15. března 2023, na počest vyhlášení a nabytí účinnosti Ústavní listiny Československé republiky z roku 1920. Den plný exkurzí, prezentací soudních jednání, diskuzí, přednášek, filmových a hudebních představení s tématikou práva.

VČELA 2023!!! Jarní veletrh medu už v sobotu

7. března 2023, 10:37

Na Černé louce v Ostravě se v pátek 10. a sobotu 11. března 2023 setkají nadšenci včelaření a milovníci včel, ať už jde o zkušené včelaře, začátečníky, výrobce a prodejce včelích produktů či návštěvníky z řad laické veřejnosti. Veletrh Včela!!! nabídne širokou škálu nových produktů, přednášek a workshopů.

V Ostravě začala výstavba developerského projektu ANTRACIT PorubkaPoint

6. března 2023, 16:11

Developerská skupina ANTRACIT začala s realizací projektu PorubkaPoint v Ostravě. Dvoupodlažní objekt v lukrativní lokalitě bude sloužit sportovnímu vyžití. Dokončení je v plánu ve třetím kvartálu 2023. Generálním dodavatelem je stavební skupina HSF System.

Marie Antoinetta v režii Vojtěcha Štěpánka v Národním divadle Moravskoslezském

6. března 2023, 16:04

V sobotu 11. března uvede činohra Národního divadla moravskoslezského v Divadle Antonína Dvořáka slovy režiséra a spoluautora jevištní podoby Vojtěcha Štěpánka „razantní adaptaci geniálního románu Stefana Zweiga MARIE ANTOINETTA“. Jednu z nejrozporuplnějších postav evropských dějin budou jejími životními milníky na jevišti provázet sám spisovatel Zweig a jeho žena Lotte Altmannová. Příběh začíná právě jejich rozmluvou v brazilském exilu v roce 1942. „Tak obyčejná mladá dívka. Proč právě pro ni osud vybral tak velkou roli?“ ptá se Stefan Zweig své ženy v úvodu inscenace.

Ztráty pitné vody v síti na historickém minimu

3. března 2023, 15:40

Kombinací investic, včasného odstraňování zjištěných úniků a využití online aplikace Monitoring úniků dosáhly ztráty v oblastech zásobovaných SmVaK Ostrava v roce 2021 pouze 10,57 %. Vodárenská společnost v úsilí v dosahování ještě vyšší efektivity fungování neustala a v roce 2022 se podařilo ztráty ve vodovodní síti dále snížit na historicky nejnižší hodnotu 8,87 %. Z okresů, kde společnost působí, bylo dosaženo nejlepšího výsledku na Opavsku, kde ztráty v roce 2022 činily pouze 3,67 %.

Kdo zná a umí, ten si píská. Soutěž, která chce zvýšit zájem žáků o řemeslné a technické obory

3. března 2023, 15:34

Tak zní název oblíbené interaktivní soutěže v praktických dovednostech pro žáky základních škol. Do letošního 15. ročníku, který proběhl ve dnech 1. - 2. března v Kulturním domě K–TRIO, se zapojili žáci osmých tříd z více než 25 základních škol v regionu. Akci tradičně pořádala Kultura Jih v úzké spolupráci s městským obvodem Ostrava – Jih, odbornými školami, učilišti, významnými zaměstnavateli v regionu a Úřadem práce, konkrétně jeho Informačním a poradenským střediskem v Ostravě.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více