Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Neurologové FN Ostrava se zapojí do Národního týdne trénování paměti

14. března 2023, 18:34

Neurologická klinika FN Ostrava připravila v rámci Národního týdne trénování paměti dvě zajímavé akce. Ve středu 15. března 2023 se mohou zájemci spolu s lékaři a odborníky z Centra pro kognitivní poruchy vydat na „Pochod pro mozek“ a o dva dny později, tedy v pátek 17. března, navštívit přednášky a workshop zaměřený na trénování paměti.

Výstava Josefa Lady na Obchodňáku je pro velký zájem prodloužena do konce března

14. března 2023, 18:28

ZLÍN – Přes šest tisíc lidí už navštívilo unikátní výstavu díla Josefa Lady v galerii Desítka v Obchodním domě ve Zlíně. Pro velký a stále rostoucí zájem návštěvníků se pořadatelé rozhodli výstavu o dva týdny prodloužit. Přístupná bude až do 30. března.

NDM uvede ve čtvrtek celovečerní balet mága moderního světového tance Ohada Naharina s názvem Hora

14. března 2023, 18:21

Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského uvede 16. března v české premiéře celovečerní choreografii izraelského tvůrce Ohada Naharina s názvem HORA.

Černá louka hostila o víkendu dva prestižní veletrhy, výstavištěm prošlo přes 8000 návštěvníků

10. března 2023, 13:06

Hned dva veletrhy hostila o uplynulém víkendu Černá louka v Ostravě. V pátek i v sobotu zde probíhal nabitý program v rámci tradičního Knižního festivalu Ostrava, jehož tváří byla spisovatelka Karin Lednická, a veletrhu Dovolená, v jehož rámci se konala Konference CR. Obě akce navštívilo dohromady přes osm tisíc návštěvníků.

Muzea v pohraničí nezapomínají na spolupráci

10. března 2023, 13:04

„Muzeum vychází vstříc” je společný projekt muzeí v Ratiboři a v Ostravě. Zahrnuje společné aktivity zaměřené na propagaci činností obou institucí s důrazem na historii partnerských měst. Jednotlivé úkoly projektu mají vzbudit zájem o nabídku muzeí mezi obyvateli polského pohraničí a zvýšit tak jejich návštěvnost. Projekt také reaguje na potřebu zvýšit kompetence pracovníků muzeí v oblasti moderních metod propagace a komunikace s veřejností.

V Muzeu Bílovec nechybí na výstavě na téma holocaustu ani příběhy místních občanů

10. března 2023, 12:59

V pondělí 6. března v 17 hodin se v Muzeu Bílovec uskuteční vernisáž unikátní výstavy Zmizelí sousedé. Jde o putovní výstavu Židovského muzea v Praze vytvořenou ze žákovských a studentských prací, jejichž těžištěm jsou příběhy osob židovského původu a výpovědi svědků a pamětníků holocaustu.

Onkologická prevence zachraňuje životy. Na vyšetření využijte příspěvek od ČPZP

9. března 2023, 19:06

Rakovina připraví o život více než milion Evropanů ročně. V Česku podlehne nádorovému onemocnění přibližně 28 tisíc osob. Každému třetímu onemocnění rakovinou se přitom lze podle Světové zdravotnické organizace vyhnout. Stačí k tomu úprava životního stylu a nepodceňování významu preventivních prohlídek u lékaře. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) přispívá svým pojištěncům i na komplexní onkologickou prohlídku.

Provoz holubníku na půdě bíloveckého gymnázia bude řízen počítačem

9. března 2023, 19:04

V půdních prostorách Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci vznikne v březnu holubník, jehož provoz bude řídit počítač. Cílem projektu, vznikajícího ve spolupráci s ostravskou iniciativou Městské holubníky, je přirozeným způsobem snižovat populaci divokých holubů nejen na území školy, ale také celého města.

1. ročník fotbalového FEA3 cup v novém City Campusu hostil 240 mladých talentovaných fotbalistů

9. března 2023, 19:00

Je to tady! Konečně můžeme napsat ohlédnutí za prvním ročníkem FEA3 cup, který se odehrál ve dnech 4. a 5. března 2023 v prostorách nové dominanty Černé louky – City Campus Ostravské univerzity. Celkem 24 týmů ročníku 2014 (12 z Česka, 12 z Polska), 240 mladých talentovaných fotbalistů a 2 dny pořádné dávky zápasů, to jsou hlavní čísla zdobící tuto akci.

FN Ostrava navštívila ředitelka kanceláře WHO v České republice

9. března 2023, 18:57

Fakultní nemocnici Ostrava navštívila ředitelka české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Dr. Zsofia Pusztai. Zajímalo ji, jak je organizována péče o dětské pacienty na Oddělení psychiatrickém. Členové multidisciplinárního týmu oddělení jsou totiž aktivně zapojeni do projektu na pomoc ukrajinským uprchlíkům, který WHO finančně podporuje.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více