Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ceny Jantar oznámily nominace za populární hudbu i balet

27. února 2023, 16:47

Odborné poroty Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar vyhlásily nominace v dalších dvou kategoriích, a to za populární hudbu a také za balet a taneční divadlo. Ceny za nejvýraznější umělecké počiny umělcům s vazbou na Moravskoslezský kraj budou rozdány 17. dubna 2023 v Domě kultury Poklad.

Jak vybrat lyžařskou bundu – prozradíme, na co se zaměřit

23. února 2023, 12:13

Kvalitní lyžařská bunda vás ochrání před nepříznivým počasí a udrží tělo v teple a suchu bez nadměrného pocení. Při výběru dbejte na pohodlí a komfort při pohybu, abyste si maximálně užili lyžovačku.

V Petřvaldu se konala beseda o výstavbě Logistického centra Armády ČR Mošnov

23. února 2023, 12:11

Zástupci Moravskoslezského kraje a Ministerstva obrany ČR ve spolupráci s vedením obce Petřvald uspořádali ve středu 22. února vpodvečer veřejnou besedu o plánované výstavbě Logistického centra Armády ČR Mošnov. Na setkání se občané seznámili s jeho podobou a využitím, diskutovaly se rovněž otázky vlivu centra na obec a její okolí.

Beats for Love odhaluje další megastar - do Ostravy míří i Hardwell!

23. února 2023, 12:08

Pořadatelé největšího hudebního festivalu v České a Slovenské republice už více než dva měsíce zveřejňují jednu zahraniční hvězdu za druhou a nyní, po legendárním Tiëstovi, přichází s další megastar světového formátu! Na začátku července vystoupí v industriálním areálu Dolní Vítkovice majitel jednoho z největších EDM vydavatelství Revealed Recordings Robbert van de Corput, kterého ale všichni fanoušci taneční hudby znají jako Hardwella!

Aktuální hydrologická situace v povodí Odry

23. února 2023, 11:39

Teplé počasí v předjaří způsobilo tání sněhu z nejvyšších poloh. Pro vodohospodáře je to příznivá situace, protože se téměř všechny přehrady ve správě státního podniku Povodí Odry doplnily vodou. To znamená předpoklad, že bude dostatek vody jak ve vodních tocích, tak pro výrobu pitné vody a vody pro průmyslové subjekty Moravskoslezského kraje. Podle hydrologických informací z ČHMÚ nepředpokládáme žádnou zimní povodeň.

Příprava auta na jarní sezónu. Na co myslet?

22. února 2023, 12:59

Jaro se pomalu blíží a zejména řidiči jásají, neboť zima je pro většinu z nich nejméně oblíbenou částí roku. Jaro ale také znamená několik povinností. Na co byste neměli u svého vozu při příchodu jara zapomenout?

Sestřihy loňských hostů Meltingpotu: Wim Hof, Jamie Andrew, Lemn Sissay, Mark Maslin, David Michie

22. února 2023, 12:50

Po tříleté pauze způsobené koronavirovou pandemií se opět rozbíhá projekt Voices of Meltingpot, který přináší inspirativní filmové rozhovory s předními hosty minulého ročníku mezinárodního fóra Meltingpot. To proběhlo popáté loni v červenci v ostravských Dolních Vítkovicích po boku festivalu Colours of Ostrava.

Téměř 108 milionů korun. Tolik vrátila ČPZP na doplatcích za léky

21. února 2023, 16:14

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) svým klientům vrátila za rok 2022 celkem 107,6 milionu korun za přeplatky z doplatků za léky předepsané na recept. Peníze dostalo zpět zhruba 92 tisíc klientů pojišťovny.

Medici a umělci odstartovali krevní výzvu Ostravské univerzity

21. února 2023, 16:12

Téměř celý letní semestr by měli brát za kliku Krevního centra FN Ostrava také studenti Ostravské univerzity. Jako první se do výzvy studentské organizace IFMSA zapojily Lékařská fakulta OU a Fakulta umění OU. V měsíčních intervalech si pak budou postupně, vždy za účasti děkana, předávat pomyslnou štafetu zbývající fakulty i Ústav pro výzkum a aplikace fuzzy modelování (ÚVAFM) OU.

Jak nastavit plastová okna do zimního režimu?

21. února 2023, 8:48

Máte plastová okna nastavená do zimního režimu? Jestli ne, je nejvyšší čas. Pokud jste nevěděli, že takový režim existuje, čtěte dál. Dozvíte se, co je zimní režim a jak díky němu ušetříte za topení.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více