Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ADRA Ostrava hledá nové dobrovolníky pro podporu zdravého životního stylu u obézních dětí

29. března 2023, 20:32

V české populaci enormně narůstá počet dětí, které trpí obezitou. Dětští obezitologové bijí na poplach a zdůrazňují, že ve společnosti je důležité na tento trend upozorňovat nejenom dospělé, ale i samotné děti. A právě z tohoto důvodu spojilo své síly dětské oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice a Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava. Za podpory Ministerstva zemědělství tak vznikl unikátní pilotní projekt, kdy budou „dobrovolníci pro zdravý životní styl“ pomáhat dětem, kterým obezita hrozí nebo se s ní potýkají.

Muzeum v Ratiboři – 95. výročí založení a jubilejní film

29. března 2023, 20:28

V prosinci 2022 Muzeum v Ratiboři, partnerské muzeum v Polsku Ostravského muzea v Ostravě, oslavilo 95. výročí svého založení. 95 let je období, v jehož průběhu se muzeum v Ratiboři rozvinulo do současné podoby, a to jak v oblasti shromážděných artefaktů, tak i široké nabídky akcí. Motorem pohánějícím fungování instituce byli vždy lidé, proto taky v rámci realizace polsko-českého projektu „Muzeum vychází vstříc – cyklus aktivit otevírajících partnerské instituce novým výzvám“ byl natočen film, ve kterém aktuální a bývalí pracovníci muzea vypravují o tomto zajímavém místě.

V galerii Monami v Bílovci začíná výstava J. Duchana INTUICE

29. března 2023, 20:18

Vernisáž výstavy „Intuice“ jednoho z předních současných českých výtvarných umělců Josefa Duchana se uskuteční v pátek 31. března od 17:00 hodin v Galerii MonAmi v Bílovci. „Josef Duchan je výtvarník, který během produkce svých děl absorbuje a reflektuje pohyb a tvary ve světě a společnosti kolem. Jeho širokospektrální záběr v technikách a médiích, které mistrně zvládá, je výjimečný,“ říká kurátorka Galerie MonAmi Rosana de Montfort.

Humr i daněk na frgálu: Lanterna chystá na 1. duben Grand menu s Pavlem Sapíkem

28. března 2023, 15:32

VELKÉ KARLOVICE – Máte rádi mimořádné gurmánské akce a jedinečné gastro zážitky se skvělým vínem? Nenechejte si ujít už tuto sobotu 1. dubna degustační večer ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Opavský OSTROJ reaguje na útlum těžby uhlí. Jeho důlní divize mění po 75 letech výrobkové portfolio

28. března 2023, 14:54

Mobilní bednění pro ražbu železničních a silničních tunelů, automatizované dopravníkové systémy nebo vývoj univerzálního drtiče pro zpracování odpadu. To jsou příklady novinek ve výrobkovém portfoliu transformované divize Důlních a průmyslových technologií strojírenské společnosti OSTROJ z Opavy.

Netradiční veřejné osvětlení ve Frýdlantu nad Ostravicí tvoří galerii pod širým nebem

28. března 2023, 14:51

Frýdlant nad Ostravicí je malebné městečko na úpatí Moravskoslezských Beskyd. Turisté odtud vyrážejí na túry směřující na okolní vrcholy hor. Ne nadarmo se městu říká brána Beskyd.

Na prohlídku přehrad v povodí Odry přišlo 6 860 návštěníků

27. března 2023, 13:30

Po tříleté pauze tuto sobotu 25. března navštívilo přehrady Slezskou Hartu, Kružberk a Šance celkem 6 860 návštěvníků. Současně v Ostravě na správě státního podniku přišlo na vodohospodářský dispečink a do vodohospodářských laboratoří dalších 116 lidí.

Festival udržitelné módy ReFashanda láká na nabitý program i zajímavé prodejce

27. března 2023, 13:23

Černá louka Ostrava bude v pátek a v sobotu, 31. 3. a 1. 4., patřit módě, šperkům, bytovým doplňkům, ale také přednáškám nebo workshopům. A ne ledajakým. Proběhne zde festival udržitelné módy ReFashanda 2023. Vše bude zaměřeno na recyklaci, upcyklaci, udržitelnost, eko výrobky a materiály a řemesla. Součástí ReFashandy bude i Regionální tržiště s prodejem lokálních gastro i handmade výrobků.

FN Ostrava má nové „běhátko“ pro zátěžové testy

27. března 2023, 13:21

Vrcholoví a výkonnostní sportovci ale i běžní pacienti mohou nyní využít i běžeckou formu zátěžového spiroergometrického vyšetření, kterou nově nabízí Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství FN Ostrava. Lékaři díky němu dokáží posoudit celkovou fyzickou kondici a aerobní zdatnost klienta a také odhalit možná srdeční rizika, která mohou člověka při sportu ohrozit na životě.

Během velikonočního jarmarku v Bravanticích se letos poprvé otevře zdejší zámek

27. března 2023, 12:32

V sobotu 1. dubna od 11 hodin se na nádvoří zámeckého areálu v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční velikonoční jarmark a zároveň bude zahájena zámecká sezona – komentované prohlídky proběhnou ve 13 a 14 hodin. Otevření zámku je spojeno s výstavou Hygiena v časech minulých.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více