Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Divadlo loutek Ostrava navštívilo téměř devadesát tisíc diváků

30. června 2014, 12:27

Právě uplynulá sezona byla pro Divadlo loutek nabitější než jindy. Divadlo oslavilo 60 let od svého založení, proběhl festival Spectaculo Interesse a bylo uvedeno pět nových inscenací, včetně nejnovějšího Marvina.

Kavárna Radhošť nabízí gurmánské zážitky v unikátních prostorách

30. června 2014, 12:22

Ne vždy existuje shoda na budoucnosti staveb, které požívají statusu kulturní památky. Do hry vstupují zájmy vlastníků, politiků, památkářů či veřejnosti a najít řešení, se kterým budou spokojeny všechny strany, nebývá jednoduché. Příkladem je aktuální debata o vyhlášení městské památkové zóny ve Frýdku-Místku. S návrhem chránit budovy dokládající rozvoj textilního průmyslu ve městě přišli památkáři. Proti tomuto záměru se však ohradili vlastníci, kteří se obávají poklesu cen svých nemovitostí a také toho, že s budovami nebudou moci volně nakládat.

Spotřeba elektřiny v domácnostech v MS kraji loni vzrostla

30. června 2014, 11:49

Nejnovější oficiální statistiky potvrzují, že spotřeba domácností v ČR mírně roste. V Moravskoslezském kraji je nárůst největší, přesahuje pět procent. Po letech, kdy její výši ovlivňovala především výměna standardních spotřebičů za úspornější zařízení, se nyní projevuje vliv rostoucího počtu přístrojů, které byly dříve považovány za nadstandardní či luxusní. Jde například o myčky, sušičky, klimatizace, elektronické zabezpečovací systémy, bazénovou techniku, více televizorů v jedné domácnosti, počítače. Mezi kraji v ČR jsou značné rozdíly, které ukazují, že podíl růstu spotřeby elektřiny je významnější spíše pro venkovský styl bydlení.

​Olomoucké gymnázium vychovává fyziky a přírodovědce

30. června 2014, 11:38

Technické obory nejsou mezi středoškoláky příliš v oblibě a učitelé na olomouckém Gymnáziu Hejčín se to rozhodli změnit. Svým studentům nabízejí zajímavější výuku fyziky a dalších přírodovědných oborů, aby u nich vzbudili zájem o náročné předměty. Díky novému vybavení odborných učeben, na které přispěla Nadace ČEZ částkou 200 tisíc korun, se teď v přírodních vědách vzdělávají pomocí zábavných názorných pokusů.

Divadlo loutek připravilo další Léto s pimprlaty

30. června 2014, 6:20

Ani o letošních prázdninách se Divadlo loutek Ostrava neuzavře svým příznivcům. Úspěšná akce Léto s pimprlaty, kterou ostravští loutkáři poprvé uvedli v létě 2012, má i v nadcházejících dvou letních měsících své pokračování. Od 13. července do 17. srpna na děti i dospělé opět čeká interaktivní výstava a každé nedělní odpoledne pohádka v amfiteátru.

​Na Adrenalin Cupu se závodilo i na charitativním Oranžovém kole

29. června 2014, 1:40

Ostravice přivítala v sobotu 28. června už poosmnácté extrémní závod čtyřčlenných štafet. Kromě samotných závodníků Adrenalin Cupu to rozjeli i návštěvníci, kteří šlápnutím do pedálů Oranžového kola Nadace ČEZ přispěli na dobrou věc. Tentokrát pomohli Dětskému domovu Čeladná a obecně prospěšné společnosti Brány života. Dohromady pro ně vyšlapali 100 770 Kč.

​Komorní scéna Aréna odmění své předplatitele

27. června 2014, 17:25

V Komorní scéně Aréna skončila úspěšná divadelní sezona , ale už teď se můžete těšit na tu další s podtitulem Rok neslýchaných zpovědí.

ArcelorMittal je podruhé ostravským cyklozaměstnavatelem roku

27. června 2014, 17:21

Stejně jako v minulém roce i letos získala huť ArcelorMittal Ostrava titul Ostravského cyklozaměstnavatele roku. Cyklistiku u svých zaměstnanců podporuje poskytováním různých výhod, pořádáním soutěží a závodů a dbá na bezpečnost všech cyklistů pohybujících se v areálu hutě. Stovky zaměstnanců ostravské hutě dojíždějí do práce na kole denně. Někteří z nich se zúčastnili celorepublikové soutěže „Do práce na kole“ a ve výkonnostní kategorii se umístili na druhém a třetím místě s 1153, respektive 788 najetými kilometry.

V Karviné přibyl další digitalizovaný kinosál

27. června 2014, 17:17

V pondělí 23. června 2014 byla dokončena digitalizace kina Ex (malý sál MěDK). V rámci zkušebního provozu úspěšně proběhly v tomto týdnu dvě školní projekce.

​Sdružení chce pomoci firmám proniknout na východní trhy

27. června 2014, 17:10

Firmy v Moravskoslezském kraji chtějí více proniknout na východní trhy, především do zemí Společenství nezávislých států (SNS) - bývalých svazových republik Sovětského svazu, které skýtají velký obchodní potenciál. Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje proto podniká v současnosti řadu aktivit, které by jim v tom měly pomoci. Podnikatelé se shodují, že navzdory nynější krizi na Ukrajině a hospodářským sankcím vůči Rusku musí obchodní spolupráce se zeměmi na východě pokračovat a rozšiřovat se, protože jinak české firmy nahradí konkurence odjinud.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

Více