„Na rok 2023 už máme vypsané nové termíny, takže právě teď je z čeho vybírat. Velmi populární jsou u nás kurzy národních kuchyní, především thajské a italské, ale nabízíme i různá speciální témata: třeba kurz pečení kvasového chleba nebo valašských frgálů, přípravu steaků, ryb či odpalovaného těsta, vaření podle Jamieho Olivera a teď nově třeba Curry čtyř asijských zemí. V únoru u nás bude mít poprvé kurz michelinský šéfkuchaře Roman Paulus,“ říká manažerka Bistrotéky Valachy Martina Žáčková.
A pokud byste si nebyli jistí tématem, můžete svým blízkým věnovat třeba i hodnotový poukaz, kterým si obdarovaný „zaplatí“ kurz podle vlastního výběru.
Všechny termíny do dubna 2024 najdete na webu Školy vaření.
Tipy, co si ve Škole vaření nenechat ujít:
Novinkou je kurz s Romanem Paulusem - šéfkuchařem, který získal v roce 2012 jako vůbec první Čech michelinskou hvězdu a pak ji ještě pětkrát obhájil. Teď vede vyhlášené Bistro Paulus v Olomouci a ve zlínské Škole vaření.
Populární a tradičně vyprodané bývají kurzy steaků, italské kuchyně i další témata Tomáše Černého, který sedm let vedl věhlasnou La Finestru a teď je šéfuje restauraci Dejvická 34, která získala ocenění Bib Gourmand v Michelin Guide Prague 2021.
Nenechejte si ujít asijskou a thajskou kuchyni s Antonínem Bradáčem, dalším držitelem kulinářských ocenění (mj. prvenství na soutěži Thailand Culinary World Challenge v Bangkoku).
Když Vietnam, tak s vietnamským kuchařem: na kurzu s Mayem Tran Hau, šéfkuchařem brněnského bistra Večerka.
Legendární jsou kurzy pečení kvasového chleba, na němž se dozvíte něco z know-how přímo z pekárny Bistrotéky Valachy.
Příznivci regionální gastronomie by si neměli nechat ujít novinkový kurz valašské kuchyně s Josefem Tydlačkou, šéfkuchařem Resortu Valachy Velké Karlovice. Samozřejmě nebudou chybět kyselice a halušky s brynzou, zelím, klobásou, ale taky se špenátem!
+ VIDEO ZE ŠKOLY VAŘENÍ
(https://www.youtube.com/watch?v=FeWZQMRx4T4)
Bistrotéka Valachy, v níž se kurzy konají, sídlí přímo v centru Zlína, ve zrekonstruovaném Obchodním domě kousek. Pod jednou střechou je tu bistro restaurace, obchod s pekárnou kvasového chleba a Centrem moravských vín, kavárna, kornuterie s pekařským pultem, Bar 1931 a to vše doplňuje Škola vaření (partnery školy jsou ETA a TESCOMA).
Návštěvu kurzu můžete ideálně spojit s prohlídkou Zlína. Obchodní dům totiž leží přímo u turisticky nejatraktivnějších cílů – Baťova mrakodrapu, bývalé továrny, Památníku Tomáše Bati a legendárních dělnických půldomků.
Kalendář akcí Školy vaření na zimu a jaro 2023:
- Vietnamská kuchyně (3. 1. 2023)
- Kurz pečení kvasového chleba (8. 1., 12. 2., 19. 2., 20. 3. a 26. 3. 2023)
- Moderní odpalované těsto (9. 1. 2023)
- Asijská kuchyně (15. 1. 2023)
- Indická kuchyně (16. 1. 2023)
- Valašská kuchyně (17. 1. 2023)
- Steaky a omáčky (22. 1. a 23. 1. 2023)
- Ryby a mořské plody (24. 1. 2023)
- Thajská kuchyně (29. 1. 2023)
- Curry čtyř asijských zemí (6. 2. 2023)
- Street food letem světem (7. 2. 2023)
- Japonská kuchyně (13. 2. 2023)
- Vaření podle Jamieho Olivera (21. 2. 2023)
- Velká pánská jízda (26. 2. a 27. 2. 2023)
- Velký kurz risotta (12. 3. 2023)
- Kouzlo 5 druhů masa (13. 3. 2023)
- Thajská kuchyně (19. 3. 2023)
- Kurz vaření s Romanem Paulusem (20. 2. 2023)
- Kurz pečení frgálů (21. 3., 11. 4. a 25. 4. 2023)
- Česká kuchyně (4. 4. 2023)
- Steaky a omáčky (23. 4. 2023)