Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Voda Zlín 2023: Ostravský oblastní vodovod má potenciál rozvoje

Generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička vystoupil na tradiční konferenci Voda Zlín 9. března s přednáškou s názvem Potenciál rozvoje Ostravského oblastního vodovodu. Oborová konference tradičně seznamuje účastníky s novinkami, poznatky a zkušenostmi z oboru v oblasti úpravy a distribuce pitné vody. Odborné přednášky se zabývají legislativou ve vodním hospodářství, zkušenostmi s projektovou přípravou a budováním a modernizací úpraven vod, vodovodů a souvisejících objektů, výsledky prováděných výzkumů a v neposlední řadě také se zkušenostmi s provozováním úpraven vod a vodovodů.

Pšenička v přednášce vyzdvihl unikátní roli SmVaK Ostrava v českém vodárenství, následně hovořil o vodních zdrojích v podobě údolních nádrží v Beskydech a Jeseníkách, nadregionálnímu významu a potenciálu Ostravského oblastního vodovodu.

SmVaK Ostrava je třetí největší vodárenská společnost v České republice a klíčový dodavatel pitné vody v Moravskoslezském kraji a části Olomouckého kraje, na Přerovsku. V roce 2022 firma vyrobila 57 milionů kubíků pitné vody. 96 % pitné vody je vyrobeno z centrálních zdrojů ve správě Povodí Odry ve třech hlavních úpravnách vody. Společnost vlastní vodárenskou infrastrukturu, kterou provozuje, čímž je její pozice v kontextu českého vodárenství unikátní. Každoročně alokuje do vodárenské infrastruktury v součtu oprav a investic zhruba miliardu korun.

Potenciál rozvoje
Základním výrobním a distribučním systémem pro dodávky pitné vody je Ostravský oblastní vodovod. Jedná se o páteřní systém výroby a distribuce pitné vody v Moravskoslezském kraji. Z hlediska volné kapacity zdrojů, úpraven vody a distribučního systému má nezpochybnitelný nadregionální význam. V případě zájmu o větší objem pitné vody a zásobení jiných spotřebišť deklaroval v minulosti podnik Povodí Odry, jako správce nádrží, že je schopen ze systému spolehlivě uvolnit kapacitu dalších 800 litrů za sekundu pro Úpravnu vody Podhradí, což znamená více než 25 milionů kubíků ročně, to je spotřeba více než 760 tisíc obyvatel. Odběr by byl realizován z Kružberského skupinového vodovodu. Zájem o kvalitní pitnou vodu z povrchových zdrojů by musely deklarovat suchým obdobím postižené lokality v Olomouckém, Zlínském, případně Jihomoravském kraji.

Ostravský oblastní vodovod začal být budován v 50. letech minulého století, od té doby je rozvíjen a modernizován. Z hlediska zdrojů (údolní nádrže v podhůří Jeseníků a Beskydech) a výrobních kapacit (centrální úpravny v Podhradí u Vítkova, Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí a Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku s celkovou výrobní kapacitou 5 350 l/s) se jedná o robustní systém, který byl vybudován na vyšší produkci a odběry, než je současná realita.

Úvahy o rozvoji systému a jeho propojení s lokalitami, které nemají dostatek výrobních kapacit a zdrojů, existují již od předlistopadové éry (propojení Ostravského oblastního vodovodu a vodovodu Pomoraví). K jejich realizaci nedošlo, přičemž významný prvek v oblasti posílení zdrojů (Slezská Harta a navazující infrastruktura) vybudovány byly a tvoří významnou rezervu. Systém má dostatečnou kapacitu dodávat pitnou vodu mimo region působnosti SmVaK Ostrava do míst, která řeší a budou řešit problémy se suchem a kapacitou zdrojů.



Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Na obchvatu Třince po nehodě několika vozů hořelo osobní auto a převrátila se cisterna

Dnes 8:38, vydáno dnes 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Včera 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

5. října 2024 16:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.