Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

COOLTOUR Ostrava: D E K A M E R O N, 24.4.2014

Pavel Helebrand
D E K A M E R O N
Hudební divadlo podle G. Boccaccia COLTOUR Ostrava 24.4.2014 V 19:00 HODIN

Jak zahnat ďábla do pekla, Němý zahradník, Slavík, Parohy za parohy, Tři sta lir. Pět ze sta příběhů v nové hudební inscenaci na motivy vrcholného díla Giovanniho Boccaccia. Milostné příběhy Dekameronu podávají s lehkou nadsázkou obraz o způsobu myšlení a mravech lidí renesanční Itálie i dnešní doby. Milenecká láska, touha, nevěra, zrada, pomsta i odpuštění ve víru vtipných událostí, které mají často lehký erotický nádech. Jsou podány humornou a hravou formou hudebního divadla. Zpěvnou hudbu P. Helebranda inspirovanou renesanční melodikou přednesou sopranistky Veronika Holbová a Simona Mrázová, tenorista Petr Němec, basista Juraj Čiernik a herec Michal Sedláček. Komorní orchestr ve složení housle, flétna, violoncello a kytara řídí Vladimír Liberda. Z hlediska poznávání doporučené literatury je inscenace vhodná také pro studenty středních škol.

Představení je bez přestávky, trvá 75 minut a je určeno široké veřejnosti od 15 let.
Předprodej vstupenek Ostravský informační servis s.r.o., Multižánrové centrum Cooltour
Cena vstupenek 130 a 80 Kč senior, student a ZTP


Obsah

I. Den třetí / příběh desátý / Jak zahnat ďábla do pekla

Mladičká pohanka Alibech se stane poustevnicí a otec Rustico ji učí, jak zahánět ďábla do pekla. Když po několika týdnech učení otce Rustica úplně schvátí, Alibech od něj uteče a vdá se za Neerbala.

II. Den třetí / příběh první / Němý zahradník

Massetto z Lamporecchia se staví němým a stane se zahradníkem v jednom malém ženském klášteře, kde se jedna řeholnice přes druhou snaží, aby s ním ležela.

III. Den pátý / příběh čtvrtý / Slavík

Neoblomný messer Lizzio da Valbona drsně odhání od své dcery nemilého a nežádaného nápadníka Riccarda. Když ho však přistihne, jak s ní leží, přinutí ho, aby si ji vzal za manželku, a žije s ním pak
v dobré shodě.

IV. Den osmý / příběh osmý / Parohy za parohy

Dva muži se přátelsky stýkají. Jeden z nich obcuje s manželkou svého druha. Ten druhý to zjistí
a s pomocí své nevěrné manželky dosáhne toho, že jeho přítel je zavřen do truhlice. Zatímco je pak jeho přítel uvnitř, obcuje na truhlici s jeho manželkou.

V. Den devátý / příběh třetí / Tři sta lir

Dottore mistr Simon na naléhání Calandrinovy ženy a Pietra namluví při vyšetření lakotnému Calandrinovi, že je těhotný. Ten mu dá v zoufalství všechny zděděné peníze, aby dostal od doktora zázračný elixír. Když ho vypije, uzdraví se bez porodu. Callandrinově ženě Tesse se zatím narodí chlapeček!

Pavel Helebrand (* 1960 v Opavě) je hudební skladatel a libretista žijící v Ostravě. Hlavním polem jeho působnosti jsou autorské hudebně dramatické projekty (Jesličky svatého Františka, Čarodějnice z Babí hůry, Evangelium podle houslí, Ngoa-É, Balady, Eia Gaia!, Kytice, Jezulátko), při jejichž realizaci často spolupracuje s umělci působícími v tomto městě. Tak se seznámil i se čtyřmi herecky nadanými pěvci a jedním pěvecky nadaným hercem, které si vybral do projektu Dekameron. Je také autorem baletů Cibuláček a Malá mořská víla. Z jeho instrumentálních děl se nejčastěji uvádějí Svity pro sólové violoncello, svita pro komorní smyčcový orchestr Z drva i krvi a Svita pro sólovou flétnu.

Pro dětské muzikanty napsal Malé písničky (zpěv a klavír), Sen slečny Terezky (svita pro violoncello a klavír), Vrabci letí do světa a O vláčku Náklaďáčku (klavírní svity).

Veronika Holbová (* 1989 v Karviné) vystudovala sólový zpěv na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě u Evy Dřízgové-Jirušové. Pod jejím vedením nyní rozvíjí svůj talent na Ostravské univerzitě. Od počátku studia se účastnila domácích i mezinárodních pěveckých soutěží, ve kterých získala významná ocenění. Například cenu za nejlepší provedení barokní árie na soutěži konzervatoří v Pardubicích, první místo v soutěži Janáčkovy Hukvaldy, druhé místo v soutěži Iuventus Canti na Slovensku, a především třetí místo v soutěži Musica Sacra v Římě. Od roku 2009 hostuje v opeře Národního divadla moravskoslezského, kde ztvárnila Barbarínu ve Figarově svatbě, Anninu v La Traviatě, Annu v Nabuccovi, Esmeraldu v Prodané nevěstě a Rowen v Kominíčkovi. Ve Státním divadle v Košicích zpívala jako Hraběnka ve Figarově svatbě, Concepcie ve Španělské hodince a Kuchtík v Rusalce. Na prknech Slezského divadla v Opavě ztvárňuje roli Rosiny v Lazebníku sevillském. V Helebrandových Jesličkách sv. Františka vytvořila roli Svaté Kláry.


Simona Mrázová (* 1989 ve Zlíně) vystudovala sólový zpěv u Marianny Pillárové na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě a nyní pokračuje ve studiu na Ostravské univerzitě pod vedením Elišky Pappové. V duetu s V. Holbovou obsadily dvakrát první místo v mezinárodní soutěži pěveckých ansámblů Stonavská Barborka. Simona se stala vítězkou interní pěvecké soutěže a nastudovala hlavní roli Rosiny v Haydnově opeře Lest a láska. Zúčastnila se také soutěže konzervatoří v Pardubicích, kde získala čestné uznání. Od roku 2008 hostuje v Národním divadle moravskoslezském, kde ztvárnila Barbarínu ve Figarově svatbě, Karolku v Její pastorkyni, Minervu v operetě Orfeus v podsvětí a Kocourka Mourka v muzikálu Mrazík. Ve Státním divadle v Košicích si v opeře Figarova svatba zazpívala Cherubína. Spolupracuje se soudobými skladateli Milanem Báchorkem a Pavlem Helebrandem, v jehož projektech vytvořila roli Máří Magdalény (Evangelium podle houslí), Svaté Kláry (Jesličky sv. Františka) a Matky (Vodník z Kytice).

Juraj Čiernik (* 1986 v Považské Bystrici) vystudoval operní zpěv na Ostravské univerzitě pod vedením „Kammersängera" Klemense Słowioczka (Deutschekomischeoper Berlin). Spolupracuje s NDM v Ostravě - opera (Ariadna na Naxu, Kolotoč, Il cavaliere errante), činohra (Amadeus, Oidipus, Donaha), muzikál a opereta (Pardon My English, Mrazík, Polská krev, Guys&dolls, Josef a jeho užasný pestrobarevný plášť, Fantom Londýna, Marguerite, Edith a Marléne). Mimo Ostravu účinkoval v pražské verzi Mary Poppins a v současné době hraje v muzikálu Mauglí Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové v divadle Kalich. Spolupracoval s Czech baroque ensemble vocal quintet a Janáčkovou filharmonií Ostrava. Věnuje se operní tvorbě pro děti (Červená Karkulka, Perníková chaloupka) i pro dospělé (v roce 2014 bude uvedena jeho opera Manči buchta). S Pavlem Helebrandem navázal spolupráci před 6 lety (Jesličky sv. Františka, Balady, Jezulátko, Kytice). Vyučuje zpěv a hudební divadlo na Múzické škole v Ostravě.

Petr Němec (* 1977 v Opavě). Po absolutoriu obchodní akademie nastoupil na Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, kde studoval zpěv
u Miroslava Urbánka. Ve studiu zpěvu pokračoval na Institutu
pro umělecká studia Ostravské univerzity nejprve u Sergeje Zubkeviče, poté u Klemense Słowioczka. Už během studia na konzervatoři působil v operetním souboru NDM, poté v operním sboru NDM, jehož členem je dosud. Druhým rokem je pedagogem zpěvu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Věnuje se koncertní činnosti, vede amatérský smíšený sbor, hraje na varhany. Podílel se na nahrávce starých hlučínských lidových písní. Je členem pěveckého sdružení Canticum Ostrava, s nímž provádí hudbu soudobých autorů v rámci festivalu Ostravské dny nové hudby. V dílech Pavla Helebranda ztvárnil role Zákoníka (Evangelium podle houslí), Jana (Mara) a Pastýře Jury (Jezulátko).


Michal Sedláček (* 1991 v Ostravě). Vášnivý sportovec z herecké rodiny, který měl zápal a cit pro geometrii, se nakonec rozhodl vydat
na cestu umění. Vystudoval hudebně dramatický obor na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě a dostal angažmá v Divadle Petra Bezruče, kde účinkuje dodnes. K činoherním rolím, které zde ztvárnil, patří Bianka ve Zkrocení zlé ženy, Edmund v Králi Learovi, Bartley v Mrzáku inishmaanském, Romeo v Romeovi a Julii a Basilio ve Figarově svatbě. Zároveň hostuje v Komorní scéně Aréna (v inscenaci Hamlet) a v Národním divadle moravskoslezkém v inscenacích Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Donaha. V inscenaci Marná lásky snaha uváděné v rámci Letních shakespearovských slavností exceluje na jevišti v roli Smítka, v Helebrandově Jezulátku ztvárnil roli Pastýře. Vystupuje také s vlastní kapelou Apatyka. Jako skladatel spolupracuje s občanským sdružením Bílá holubice, zkomponoval hudbu k jeho projektům Duha, Řeč duše a Tvé světlo.



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Včera 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Včera 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

9. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

9. října 2024 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

9. října 2024 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

9. října 2024 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

9. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.