Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Sbor dobrovolných hasičů Bobrovníky 1924 - 2014

Sbor dobrovolných hasičů V Hlučíně Bobrovníky byl založen v roce 1924, což je letos přesně 90 let. Proto jsme se rozhodli uspořádat tuto akci a vy přijeďte nebo přijďte za námi do Bobrovníků do prostor hřiště vedle mateřské školy s námi oslavit toto významné jubileum 16. srpna 2014. Není to tak velké jubileum jako v okolních sborech, které mají povětšinou již přes sto let, ale je třeba oslavit každé kulatiny, jak se patří.

Program jsme vybrali vskutku různorodý, jak si můžete níže přečíst.

9.00 – sraz a prezence zúčastněných sborů u Hasičské zbrojnice

10.00 – slavnostní nástup – pochod směr hřiště

10.30 – mše svatá

12.00 – 14.00 – obědy – vystoupení Dolnobenešovského orchestru mladých

14.00 – vystoupení historických stříkaček z Dobroslavic a Hradce nad Moravicí

15.00 – vystoupení mažoretek DIXI z Havířova

16.00 – ukázky mladých hasičů

17.00 – ukázky Hasičského záchranného sboru a útvaru

18.00 – vystoupení Cimbálové kapely Lipka

20.00 – vystoupení kapely Úspěch

22.00 – Oldies party legendárního DJ Libora Pospiecha

A to není vše. Máme připraven doprovodný program, jak pro děti tak i pro dospěle, jako jsou skákací hrady, projížďka na koních, zaujmout může i výstavka hasičské techniky jak současná, tak i ta z dob minulých jak ve formě aut tak i stacionární výstavka různých stříkaček a prostředků. Zde bych mohl vyzvednout účast hasičského tanku záchranného útvaru Hlučín.

Co dodat k programu, Dolnobenešovský orchestr je těleso o 50 členech, hrající na dechové nástroje, kdo nezná tak je to opravdu zážitek slyšet tento orchestr hrát. Za doprovodu tohoto orchestru přijdeme od restaurace Bobry club až do prostor konání celé akce, kde se po cestě přidá pan biskup Mons. František Václav Lobkowicz, který bude celebrovat mši svatou, který je dokonce i našim čestným členem. Vystoupení stříkaček, jsou to stříkačky tažené koňmi, tak z Dobroslavic je ruční a ta z Hradce nad Moravicí je parní, je exponát, který nemá v okolí nikdo ve své sbírce. K ukázkám hasičů chci říct, že se jde o vystoupení přípravky z nedalekého sboru z Klimkovic. Děti předvádějí různé zásahy, však přijďte a sami uvidíte. U cimbálové muziky došlo ke změně, někteří si mohli jinde přečíst, e u nás bude kapela Borovičkových, ta nám neočekávaně odřela, tak jsme zajistili kapelu LIPKA. Ke kapele Úspěch jen tolik, že máme přislíbený dvouhodinový koncert včetně deníčků, jak přislíbil frontment kapely Rosťa Petřík.

Jelikož jsme před více jak deseti lety uspořádali letní tábor s kolegy z Markvartovic v rekreačním středisku na Ostravici, kde s námi byli děti z dětského domova, místo odkud nechci prozradit, protože se jedná o překvapení, uspořádali jsme pro ně sbírku plyšových hraček, které je po těchto oslavách pak u nich rozdáme, a co kdyby zbylo, tak to dáme i jinde. Proto jako vstupné, samo že není podmínkou, rozhodnutí je jen na Vás, poslouží plyšová či jiná hračka, v případě jiné pomoci jak materiální či finanční, rádi ji pak v domově předáme.

Jestli Vás program zaujmul rádi Vás uvidíme, nemusíte se bát, připravené je pro Vás občerstvení v podobě obědů, grilovaných a jiných specialit a taktéž nebudete mít žízeň, nápoje všeho druhy máme připravené taky.

TAK NEVÁHEJ A PŘIJĎ S NÁMI OSLAVIT NAŠE KULATÉ JUBILEUM!!!

KDO VLASTNĚ JSME?

I přesto, že nejsme samostatnou vesnicí, ale jen městskou částí města Hlučína, snažíme se prezentovat jako Bobrovníky. Doufejme, že nám to představitelé města Hlučína prominou, protože bez jejich pomoci, jak finanční či materiální, by nebyl náš sbor tam, kde je.

V krátkosti zmíním něco z historie sboru.

29. června 1924 na popud župního referenta ing. Karla Průši, prvního starosty župní hasičské jednoty hlučínské, byl založen sbor českých dobrovolných hasičů v Bobrovníkách a byla svolána první valná hromada. Do sboru se přihlásilo 25 místních občanů.

Veškeré úsilí nového výboru a všech členů sboru bylo zaměřeno na tři hlavní body. Prvotní byla pomoc spoluobčanům, dále pak získávání nových členů a materiálního vybavování sboru požární technikou.

Před založením sboru byl v obci k hašení jen sud na vodu, háky a jeden požární žebřík. V případě požáru musel povozník k místu požáru vodu přivážet.

Většina hasičské výzbroje byla získávána dary. Ještě v roce 1924 získal sbor od svého patrona, Sboru českých dobrovolných hasičů ve Slezské Ostravě, ruční stříkačku na koňský potah, která byla slavnostně odhalena dne 31. 8. 1924 na slavnosti spojené s veřejným požárním cvičením.

V letech 1924 -1925 byla v Bobrovníkách postavena první hasičská zbrojírna. Její umístění, velikost a vybavení odpovídalo tehdejší potřebě a možnostem.

V roce 1934 měl sbor 50 členů, v roce 1935 83 členů, z toho bylo 60 činných a 23 přispívajících.

V rámci požární činnosti byla také zabezpečována zdravotnická, tzv. samaritánská služba.

U příležitosti 10. výročí od založení sboru se rozhodli členové pořídit a postavit pomník padlým spoluobčanům v 1. světové válce. Slavnostní odhalení bylo provedeno 8. července 1934 u příležitosti velké jubilejní slavnosti sboru.

Po okupaci naší republiky byla zastavena činnost všech českých spolků, včetně sboru českých dobrovolných hasičů. Sbor nevyvíjel po celé období žádnou činnost – myšleno kulturní, společenskou, mimo povinná protipožární cvičení a ve válečných letech nařízená provádění civilní obrany.

Byl zřízen sbor německých hasičů pod názvem „Freiwillige Feuerwerh“.

Po ukončení II. světové války v květnu 1945 vyvinulo několik našich občanů úsilí o obnovení sboru českých hasičů. Byl převzat inventář německého hasičského sboru a 14. července se konala první poválečná valná hromada.

Největší rozkvět organizace nastal po roce 1948, kdy bylo dosaženo významných organizačních, pracovních a společenských úspěchů.

V roce 1949 sbor získal od požárního Sboru Slezská Ostrava motorovou stříkačku a začalo se s budováním protipožárních nádrží. Největším počinem té doby bylo rozšíření a nástavba hasičské zbrojnice, která dostala název „Hasičský domov“. V budově začala kromě hasičů fungovat úřadovna MNV a knihovna. Sbor z vlastních prostředků pořídil nákladní vůz, který byl upraven požárním potřebám.

V roce 1950-51 došlo k reorganizaci. Sbory dobrovolných hasičů byly zrušeny a organizace dostaly název Hasičské jednoty. V roce 1950 byla obec Bobrovníky začleněna do okresu Ostrava- venkov.

V roce 1956 byly hasičské jednoty přejmenovány na Svaz požární ochrany

V roce 1960 v rámci přestavby hasičské zbrojnice, byly rozšířeny místnosti MNV, knihovny a byl zřízen byt domovníka. Byly vybudovány trojboxové garáže. Nad garážemi byl vybudován sál, přísálí a klubovna.

Významným mezníkem v historii bobrovnického sboru je rok 1975, kdy byla obec Bobrovníky připojena k městu Hlučínu.

V roce 1982 se opět prováděly opravy zbrojnice. Byla nově omítnuta, prováděla se oprava střechy, okapů a byly vyměněny hlavní a balkonové dveře.

O rok později jsme mezi prvními začali pořádat i soutěž pro děti, byla to pohárová soutěž o putovní pohár Osvobození obce, pak pohár předsedy a dnes o Pohár starosty sboru. Tato soutěž byla mnoho let započítávána do okresní ligy mládeže, ale z důvodu ekonomických došlo ke vzniku Hlučínské ligy mládeže a naše soutěž je jedním z kol této ligy.

V roce 1990 by schválena změna názvu ZO SPO na SDH – Sbor dobrovolných hasičů. V tomto roce jsme zahájili tradici oslav Sv. Floriána, v dnešním kalendáři Květoslav – patrona hasičů. Nechali jsme si zhotovit náš prapor, který jsme si nechali posvětit, stejně tak jako naše požární vozidla a sošku Sv. Floriána.

V letech 2001 až 2012 jsme byli aktivní v pořádání letního tábora pro děti z širokého okolí. Vzhledem ke stále menšímu zájmu a hlavně ke změnám ve sponzorování jsme museli upustit od této tradice, i když to někteří museli přijmout se slzami v očích.

Za zmínku v této časové ose stojí ještě s poděkování městu Hlučínu za rekonstrukci prostor staré kotelny a rekonstrukci staré koupelny v hasičské zbrojnici, kdy vznikly nové sociální zařízení pro pořádání akci v zahradě hasičské zbrojnice.

Při oslavách 70. výročí založení sboru se naším čestným členem stal olomoucký arcibiskup Msgre. Jan Graubner, který celebroval mši svatou u příležitosti oslav.

Při 75. výročí v roce 1999 jsme naše oslavy částečně přesunuli do Hlučína, kde na náměstí byl slavnostní nástup přítomných zástupců hasičských sborů. Po průvodu se konala mše svatá v kostele Jana Křtitele. V tomto roce se naším čestným členem stal biskup Ostravsko-opavské diecéze Msgre. František Lobkowicz.

Proč zmiňuji oslavy těchto dvou kulatých výročí? Je to jednoduché. Který sbor dobrovolných hasičů se může pochválit tím, že má ve svých řadách tak významné členy, i když čestné, tak jako máme my. Nedivte se pak, že o nás pak píší v místních periodikách, že jsme nejsvatější sbor v okolí, jak bylo v minulosti již psáno.

Jak všichni dobře víme, hlavním posláním hasičů je chránit životy a majetek. Naše Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce se momentálně skládá s jedenácti členů, a i když jsme zařazeni až v kategorii V, jsme jednotka, která disponuje dvěma výjezdovými vozy jako je cisterna TATRA T148 CAS 32 a dopravní automobil AVIA A30 DVS 12.

Za zmínku stojí další vybavenost, tou je plovoucí čerpadlo, motorová pila, dýchací technika, žebříky a taktéž jsme od letošního roku vybaveni výstrojí a potřebnými pomůckami pro likvidaci bodavého hmyzu. Zde bych chtěl opravdu poděkovat městu Hlučínu, který se o nás tak dobře stará a my se snažíme vyhovět nejen jim, ale i široké veřejnosti. Ne nadarmo se říká “Bohu ke cti, bližnímu k pomoci“.

Největšími zásahy, ať už pro naši jednotku, v minulosti sbor či svaz, byl asi týden strávený na povodních v roce 1997, třídenní požár lesa u Vřesiny u Hlučína, třídenní zásobování vodou při požáru velkokapacitního seníku v Hlučíně, nebo osmnáctihodinový výjezd při hašení skládky SOMA Markvartovice. Pikantní vzpomínkou je i požár v prostorách hasičské zbrojnice, kde hořelo v místním restauračním zařízení U Kohouta, kdy bylo venku 18 stupňů pod nulou ve tři hodiny ráno. Musím při této příležitosti zmínit i požár stodoly pana Hlavenky, kdy naši bratři hasiči vymysleli i písničku na tento motiv. V roce 2002 pak byli připraveni pomoci při povodních, které zasáhly Čechy.

V každé době hasiči pomáhali při zvelebování obce. Jedna generace za druhou přejímala v časovém úseku těch 90 let požárnickou štafetu a úkoly obrany proti požárům, přírodním katastrofám, starala se o novou mládež a dorost, požární techniku, pomáhali při budování požární zbrojnice, a to až do dnešních dnů, kdy se o objekt v rámci svých možností stará město Hlučín.

K dnešnímu dni má náš sbor 195 členů. Náš nejstarší člen oslavuje v letošním roce 84 let. Členem je od roku 1959. Služebně 2 nejstarší členové vstoupili do našeho sboru ale již o 5 let dříve, v roce 1954. Náš nejmladší člen se narodil v roce 2011 a členem je od roku 2014. Se změnami stanov se může hasič stát již ve svých třech letech.

Náš sbor se musí pochválit, a to si myslím, že je to, to pravé slovo a tím je výchova mládeže. Výchova mládeže má v našem sboru tradici několik desetiletí. Vychováváme děti nejen pro dorost a následně pro družstva mužů a žen, následně pak členy zásahové jednotky, ale některým se stala zaměstnáním a některým dala směr pro vybrání oboru pro studium po základní škole.

Za zmínku stojí úspěchy mládeže v minulosti, ať 4. místo ve Frýdku – Místku v roce 1991 nebo 3. místo v Zábřehu na Moravě v roce 1994 v krajském kole dorostu, tehdy ještě v Severomoravském kraji. Dále to jsou pak úspěchy těch nejmladších jako je 7. místo ve Vrbně pod Pradědem v roce 2002, 10. místo v Novém Jičíně v roce 2009. Obě tyto zmiňované soutěže jsou taktéž na krajské úrovni. Ovšem musíme naši mládež pochválit i za vítězství v okresní lize mládeže, získání Putovního poháru starosty OSH s postupem na pohár starosty Krajského sdružení a umístěním se na krásném druhém místě v roce 2010. Být v kraji mezi všemi těmi dětmi druhý už něco znamená. Musím taktéž podotknout, že po vzniku kategorie jednotlivců a jednotlivkyň v dorosteneckém věku máme taky pěkná umístění nejen v okresních kolech, ale i v kolech krajských. Za zmínku stojí uniknutí postupu do republikového kola o pár desetin v rozběhu dvojboje a umístění se na druhém místě.

Nastalo i období, kdy mladá generace nejevila zájem o hasičský sport. Získat děti do sboru a udržet je bylo velice těžké. Scházel elán, nadšení, zdravá soutěživost chtít něco dokázat a hlavně být nejlepší. Proto, a nejen proto, náš sbor pořádá tematickou akci „Den otevřených dveří“, kdysi v měsíci dubnu jako měsíc požární bezpečnosti, letos třeba v pátek 13, který je dnem požární bezpečnosti vyhlášen každoročně Asociací hasičských důstojníků, nebo i jako na Den dětí 1. června. Je to možnost jak dostat mezi sebe ty nejmenší. Do sboru se začaly hlásit děti, některé vydržely, některé ne. Ti, co vydrželi, už dneska předávají zkušenosti těm našim nejmenším.

Za zmínku taktéž stojí úspěchy družstva mužů, kteří po několik let byly obávaným protivníkem na všech závodech, kde se objevili. O tom svědčí výstavka pohárů a trofejí v klubovně v naší hasičské zbrojnici. Z krátké minulosti za zmínku stojí získání nádherného Slezského poháru z Kravař, postup do krajského kola v požárním sportu a úspěchem bylo získání vítězství okresní ligy v požárním útoku v roce 2000.

V roce 1998 vzniklo tzv. z hecu družstvo žen. Dnes je družstvo v úplně jiném složení, jezdí po závodech, zúčastňují se i jiných soutěží a je úspěšné.

Naše ženy se pravidelně účastní poháru vedoucího odborné rady velitelů OSH Opava a již několikrát dovezli trofej největší, jak v kategorii do 26 let, tak i v kategorii nad 26 let.

V neposlední řadě naši členové se zúčastňují soutěží tzv. TFA – nesilnější hasič přežívá, či Železný hasič, kde se prověřuje zdatnost mužů, a dnes není výjimkou, i žen, kde máme taktéž zastoupení a získáváme vítězství, ale též i ta umístění které nejsou na bedně.

Jak je obecně známo, tak na zábavě ve vesnicích se podílejí ve většině hasiči. I my nejsme výjimkou. Pořádáme tradiční společenský ples, ples pro ty naše nejmenší a můžu říct, že již tradicí se stal maškarní ples pro dospělé s pochováním basy s naším oblíbeným farářem.

Další společenskou akcí je rozhodně stavění máje, ale hlavně, i když při prvním ročníku s obavami pořádaný prvomájový retro průvod z Malánek až k hasičské zbrojnici. Je jasné, že když máj postavíme, musíme i skácet, a to je další akce s večerním karnevalem, pořádaná pro naše spoluobčany koncem měsíce května.

První víkend v měsíci červenci patří naší letní dvoudenní slavnosti, kdy v sobotu máme soutěž pro muže a ženy a večer karneval pro všechny věkové kategorie. V neděli pak u zdejší kaple proběhne mše svatá a v odpoledních hodinách letní slavnost pokračuje v rytmu živé hudby, nebo vystoupení kapel.

Máme i akci, která nezískala na popularitě, a museli jsme ukončit její pořádání. Byla to podzimní akce pro všechny věkové kategorie v polovině listopadu.

Máme i akce výjezdní, určitě za zmínku stojí každoroční návštěva baziliky na Svatém Hostýně, kde se vypravuje autobus, i když někdy stěží plně naplněn. Zde se pravidelně setkáváme s naším čestným členem panem arcibiskupem Msgre. Janem Graubnerem.

Další takovou akcí, která je převážně pro naše členy a to dvou či třídenní zájezd za krásami naší země, i když v poslední době se daří naplnit autobus do míst, kde není nouzi o vinnou révu.

Jak si můžete přečíst, naše činnost je opravdu bohatá a různorodá. Všechno, co se stalo a stane má svůj rub i líc. Skloňme se tedy před památkou našich předchůdců, važme si práce našich členů, funkcionářů a neposlední řadě i spolupráce a finanční pomoci města Hlučína, našich sponzorů, přátel, bez jejichž pomoci by se naše činnost neobešla.



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.