Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Daniela Kovářová a Radim Uzel v Domě knihy Knihcentrum

​V pondělí 1. prosince se v 17:00 hod. v Domě knihy Knihcentrum uskuteční beseda s Danielou Kovářovou. Kmotrem knihy bude známý sexuolog a gynekolog Radim Uzel.

Česká právnička, advokátka se specializací na rodinnou problematiku a politička, bývalá ředitelka Justiční akademie a v letech 2009 – 2010 ministryně spravedlnosti České republiky ve Fischerově vládě představí svou novou knihu Advokátka v šoku. Zároveň proběhne i křest knihy, jejímž kmotrem se stane známý sexuolog a gynekolog Radim Uzel. 

Nyní žijete v Čechách, jste ovšem rodačka z Ostravy. Jak na toto město vzpomínáte? 

Narodila jsem se roku 17. listopadu 1964 v Ostravě v porodnici na Fifejdách a s Ostravou jsou spojena moje dětská a dospívající léta. Studovala jsem gymnázium na Jízdár enské (nyní Hladnov), na hodiny klavíru jsem jezdila na kole do Mariánských Hor a ve volném čase obrážela všechna ostravská kina (ve městě mého dětství jich bylo 24!). Po absolvování Právnické fakulty v Brně jsem odešla za prací do Plzně, ale moji rodiče ve městě stále bydlí, a protože jsou lékaři, ošetřili a stále ošetřují tisícovky jeho občanů. A já je tři až čtyřikrát ročně jezdím navštívit. Moc ráda do Ostravy jezdím a sleduji jeho změny. Po roce 1989 ve srovnání s Plzní chvíli stagnovala, ale pak se rychle otřepala a začala se rozvíjet, zejména stavebně. Dobře se mi tady nakupuje a dosud mám ve městě řadu přátel, příbuzných a spolužáků, pravidelně pro ně v Ostravě pořádám srazy. A kulturně zaměřená máti mě při každé návštěvě nezapomene informovat o novinkách, nových budovách či otevřených výstavách. 

Kdysi jste údajně koketovala s divadlem a chtěla se stát herečkou. Byla jste nadšená Divadlem Petra Bezruče. Navštívila jste jej někdy v poslední době?Kam si ráda v Ostravě zajdete? 

Do Ostravy většinou přijíždím jen na víkend, takže maximálně navštívím multikino v některém nákupním středisku, v poslední době zejména Futurum, a protože jako většina žen nemám v nakupovacích prostorách problém s orientací, vím přesně, do kterých obchodů chci zavítat. Rodiče občas koupí lístky do Divadla Petra Bezruče nebo do Divadla Jiřího Myrona. Mám ráda operu a Prodaná nevěsta je „domácím stříbrem“ naší rodiny, protože jsme každoročně 1. ledna na tuto operu chodili a doma jsme pak jednotlivé árie se sestrou zpívaly. Často chodíme na výstavy na Černou Louku nebo do Domu umění. Naprosto bezkonkurenční je nová Karolina, jejíž vývoj a kultivaci sleduji krok za krokem. 

Vaše knižní novinka se jmenuje Advokátka v šoku. Jak už název napovídá, jde o příběh z justičního prostředí. O čem tento miniromán vypráví? 

Moje osmá kniha je čirá fikce. Vypráví příběh advokátky, její asistentky a klientky, tedy tří žen, jimž osud připraví mnohá protivenství. Příběh se odehraje během čtrnácti dnů mezi první a druhou prezidentskou volbou v loňském roce, samotný výsledek voleb je také dějetvorný prvek románu. Styl románu je cynický a mírně ironický, protože advokátku už po letech zkušeností nemůže mnoho překvapit. Je plný nadsázky a určen jako oddechové čtení zejména dvěma skupinám čtenářů: těmi prvními jsou ženy, na jejichž bedrech leží tíha tohoto světa a které jsou sice životem stále zkoušené a srážené na kolena, ale nakonec v sobě vždy najdou sílu se znovu postavit a jít dál. Druhou skupinou čtenářů, jimž by se kniha mohla líbit, jsou právníci a ti, kteří přišli do styku s právem a nemají už příliš iluzí o tom, jak funguje. Kniha by se mohla stát vhodným dárkem pod stromeček a na dny vánočního volna. V právním prostředí se pohybuju třicet let a znám je nejvíce. Dnes už jím nejsem ohromena, ale jsem schopna v něm najít paradoxy a humorné momenty, na druhé straně už v právu nehledám zázračný lék na všechny neduhy a vím, že soudy vždy člověku v problémech nepomohou. V advokátní kanceláři se věnuju rodinnému právu a v něm tento paradox je vidět nejvíce. Nicméně jako literární prostředí je právo ideální.

Jak se z vás vůbec stala spisovatelka? 

Píšu od dětství, psaní mě baví a naplňuje, je to můj způsob reakce na svět. Vše kolem mě inspiruje. První miniromán jsem napsala asi v devíti letech. Velmi dlouho jsem vedle odborných článků a fejetonů psala povídky do sci-fi magazínů, pak jsem v roce 2008 vydala první knihu povídek a od té doby vydávám každý rok knihu, v loňském roce jsem vydala sbírku fejetonů Jak se dělá štěstí. Psaní dnes považuji za svou stejnou profesi jako advokacii. 

Psaní je pro vás tedy vášní. Přemýšlela jste o tom, že byste se mu věnovala na plný úvazek? 

Čím jsem starší, tím více se snažím vyhnout se činnostem, které mě nebaví (uklízení, péče o zahradu nebo sport) a naopak se věnuji aktivitám, které mě naplňují: učím právo, organizuju společenské a vzdělávací akce, píšu odborné a populárně naučné články o právu, vedu časopis Rodinné listy a občas píšu povídky a romány. Baví mě různorodost, a když jsem unavená, přejdu z jedné aktivity do druhé. Před týdnem jsem oslavila padesátku a jsem se svým pracovním programem velmi spokojena, protože uživit se jen psaním románů není možné a jiné aktivity potřebuji právě proto, abych měla inspiraci pro psaní. 

V jednom rozhovoru jste uvedla, že být vrcholovým politikem ničí osobní život, mění charakter. Poznamenala konkrétně i vás funkce ministryně spravedlnosti, kterou jste v minulosti zastávala? Vrátila byste se na tuto pozici, kdyby vám to někdo dnes nabídl? 

Moje ministerská zkušenost mě velmi ovlivnila, díky ní jsem získala kontakty a zkušenosti, kterých dodnes využívám. Zbavila jsem se ostychu z veřejných vystupování a oka kamery a ze svého života bych nechtěla vymazat ani vrátit jediný den. Politika je svůdná a návyková droga, která svým konzumentům nabízí možnost ovlivnit veřejné dění. Velmi mě politické angažmá bavilo, ale mám-li být upřímná, můj dnešní svět mi naprosto imponuje. A co vrátit se do Ostravy? Napadlo vás to někdy? V tuto chvíli jsem všemi svými aktivitami vázána na Prahu, kde mám advokátní kancelář, nakladatelství a školu, v níž učím, ale nikdo neví, co mu přinese budoucnost. Jako dítě jsem chtěla hrát divadlo – pak jsem ho hrála v soudní síni a později na televizní obrazovce coby politik. Dnes ho hraju před vysokoškolskými studenty, a co bude zítra? Nechám se překvapit. 



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Včera 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Včera 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Včera 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Včera 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.