Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Při operaci mozku pacient komunikuje se členy operačního týmu

​Odborníci Fakultní nemocnice Ostrava opět posouvají hranice svých možností Při operaci mozku pacient komunikuje se členy operačního týmu Pacienti s tumorem, který se nalézá ve funkčně důležitých oblastech mozku, a který doposud nebylo možné operovat například bez ohrožení centra řeči, mají novou naději.

Tou je tým odborníků Fakultní nemocnice Ostrava, jenž má za sebou už 11 unikátních a úspěšně provedených neurochirurgických výkonů, při nichž část operace probíhá za plného vědomí pacienta, s nímž komunikuje logoped (afaziolog) a testuje jeho reakce na jednotlivé úkony prováděné operatérem. Neurochirurg tak má okamžitou zpětnou vazbu, která jej informuje o tom, že výkon je veden správně. 

„Když pacient během operace mluví, je to ta nejhezčí hudba, kterou v tu chvíli mohu slyšet. Vím totiž, že je vše v pořádku," usmívá se MUDr. Štefan Reguli z Neurochirurgické kliniky FNO, jenž všechny zmíněné operace provedl. „Sám bez skvěle sehraného a erudovaného týmu kolegů bych však nesvedl nic. Nesmírně důležitá je totiž naše dokonalá souhra, to, aby vše probíhalo plynule, klidně, bez jakékoliv nervozity a zaváhání," zdůrazňuje s tím, že k operacím, které dříve nebyly možné, protože ohrožovaly pacientovu schopnost mluvit, lze nyní přistoupit díky vysokým kvalitám psychologického, logopedického, elektrofyziologického, anesteziologického i operačního managementu, jímž fakultní nemocnice disponuje. 

Nádory, které je možné zmíněnou metodou operovat, musejí splňovat určitá kritéria. Například by mělo jít o nízkostupňový gliom nacházející se poblíž řečové zóny. „Tyto gliomy postihují nejčastěji mladé lidi, kteří k lékaři většinou přicházejí kvůli bolestem hlavy, lehké přechodné poruše řeči nebo po prodělání jednoho epileptického záchvatu. Když pak prošli magnetickou rezonancí, ta odhalila někdy i poměrně rozsáhlý nádor, který je poblíž řečové zóny nebo jí částečně prorůstá. Případně byl tumor náhodou odhalen při CT vyšetření prováděném ze zcela jiného důvodu. Stav pacientů totiž bývá relativně dlouhou dobu dobrý, dříve či později však mají gliomy tendenci růst, takže nakonec zatlačí na některé centrum nebo ho poškodí. A také mají tendenci malignizovat. Abychom tomu všemu zabránili, nabízíme pacientům včasnou operaci, která jim prodlouží délku i kvalitu života," konstatuje MUDr. Reguli s tím, že ambicí operačního týmu je odstranit minimálně 85 procent tumoru. Někdy totiž není možné odstranit jej zcela kvůli nebezpečí porušení elokventních zón. 

Nejpodstatnější je však sám pacient. „Výběr pacientů vhodných pro takový výkon je velice přísný, připomíná zkoušky adepta na pilota stíhačky," konstatuje MUDr. Reguli. „Pacient musí být v dobrém zdravotním i psychickém stavu s nulovým nebo jen minimálním deficitem způsobeným existencí tumoru, musí být pozitivně motivovaný a ochotný i schopný během operace spolupracovat. Pokud je po všech stránkách vhodným adeptem na zákrok, začneme ho připravovat na operaci. Kromě jiného s ním simulujeme průběh zákroku v převazové místnosti, která je i zákrokovým sálkem. Tady si vyzkouší polohu na boku, v níž se během výkonu probudí, dáme mu i operační roušku, prostě vše tak, jak to bude doopravdy. Když pak při reálné operaci otevře oči, není překvapen, vidí, že všechno je tak, jak jsme si říkali."

Na samotnou operaci, která je pro všechny účastníky náročná po všech stránkách, si tým, jehož složení je při všech výkonech konstantní, vyhradí celý pracovní den. Vedle elektrofyziologa, jenž provádí měření na určení motorické zóny a řečové zóny, je tu i logoped (afaziolog), psycholog a anesteziolog. „Jeho stěžejním úkolem je pacienta během operace hladce probudit tak, aby mozek byl klidný. Pak jej musí vést tak, aby během doby, kdy je vzhůru, což bývají i dvě hodiny, neměl bolesti, a co nejlépe spolupracoval. Nakonec ho musí opět hladce uspat," objasňuje MUDr. Reguli klíčovou roli anesteziologa. 

Tvrdá plena mozková je ve chvíli, kdy je pacient probuzen, umrtvena lokálním anestetikem, samotná operace mozku není bolestivá, pacienti podle svého vyjádření při odstraňování nádoru ultrasonickým aspirátorem vnímají jen šumění v hlavě. Důležitou roli v průběhu operace hraje už zmíněný afaziolog, který s probuzeným pacientem navazuje kontakt a provádí rozmanité testy formou poznávání obrázků, případně rozhovoru. „To, že pacient komunikuje, je pro mě jako operatéra velice důležité, jeho reakcemi se při zákroku řídím. Nízkostupňový gliom totiž svou barvou i konzistencí velice připomíná mozek, takže pouhým okem nelze rozpoznat jeho hranice. Musím proto být maximálně trpělivý, nejde o to, aby operace byla provedena co nejrychleji, ale co nejprecizněji. Na mně je, abych poslouchal ostatní členy týmu, kteří mě v případě potřeby zastaví a neumožní mi udělat fatální krok," vyzvedává vynikající mezioborovou spolupráci MUDr. Regulim a dodává, že domů pacient odchází zhruba týden po operaci. 

„Neurochirurgie je obor, který nabízí stále něco nového, velmi rychle se v něm posouvají hranice možností, jež lékaři mají. To mě k ní přitahuje," říká MUDr. Štefan Reguli, jenž do fakultní nemocnice nastoupil jako čerstvý absolvent v roce 2000, tady dělal první i druhou atestaci. V rámci své profese se intenzivně zajímá zejména o problematiku nádorů, především gliomů v elokventních oblastech mozku. „Představte si pacienta s gliomem, který je dlouhodobě ambulantně sledován s tím, že nádor je v takové zóně mozku, kde jej nelze odstranit. A pak mu oznámíte, že už je možné operaci provést, a to tak, že po ní bude dál mluvit. To je nádherný pocit pro pacienta i pro nás. A když se po operaci vzbudí, hýbe se a normálně mluví a vy mu navíc řeknete, že podle magnetické rezonance se podařilo odstranit celý tumor, pozitivní pocity se násobí jak na straně pacienta a jeho rodiny, tak na straně týmu, jenž operoval." 



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.