Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Poslední opera Antonína Dvořáka ARMIDA na CD

Národní divadlo moravskoslezské společně s Českým rozhlasem iniciovalo vydání nekomerčního 3CD s LIVE záznamem poslední opery Antonína Dvořáka ARMIDA. CD vzniklo díky podpoře statutárního města Ostrava, Moravskoslezského kraje, Ministerstva kultury České republiky a agentury DILIA.

Nahrávka opery Armida, uvedené v novodobé české premiéře operou Národního divadla moravskoslezského dne 3. května 2012 v Divadle Antonína Dvořáka, byla zaznamenána ve špičkovém obsazení pod vedením dirigenta Roberta Jindry Českým rozhlasem Ostrava dne 8. listopadu 2012. Záznam byl součástí programu „Operní sezóna“ Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), který přejalo 15 národních rozhlasových stanic EBU, včetně sítě veřejnoprávních rozhlasů Severní Ameriky a Japonska. Bylo to historicky poprvé, kdy se záznam Českého rozhlasu Ostrava a operního představení z Národního divadla moravskoslezského dostal do prestižní mezinárodní výměnné nabídky záznamů a přenosů z předních operních domů světa: „Záznam představení je po umělecké stránce velice zdařilý, s některými opravdu pozoruhodnými výkony. Ostravská opera tím prokazuje dílu, jeho autorovi i naší kultuře mimořádnou službu,“ uvedla po pořízení nahrávky hudební redaktorka Českého rozhlasu a členka Hudební skupiny Euroradia Dagmar Henžlíková.

„Věříme, že nahrávka vstoupí do historie nahrávek oper Antonína Dvořáka v českém a světovém kontextu a bude tak důstojnou připomínkou 110. výročí úmrtí Antonína Dvořáka,“ říká koordinátorka mimořádných projektů NDM Martina Klézlová. Editor CD a dramaturg opery NDM Daniel Jäger k tomu dodává: „Vydáním tohoto CD chceme také upozornit světové operní domy na toto pozoruhodné Dvořákovo dílo, zpracovávající mimo jiné celoevropský námět. Nahrávka je zároveň jedinečným dokumentem současné generace pěvců (Dana Burešová, Tomáš Černý, Ulf Paulsen, Martin Bárta, Martin Gurbaľ ad.), která paradoxně nemá tolik nahrávek ve srovnání s generacemi předcházejícími.“

Křest CD se uskuteční v úterý 3. března 2015 v 17 hodin ve foyeru 1. balkónu Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě za účasti Dany Burešové (Armida), Tomáše Černého (Rinald), Ulfa Paulsena (Ismen), Roberta Jindry (dirigent) a dalších hostů.

Nahrávka – osoby a obsazení:

HYDRAOT, král Damašku Martin Gurbal’

  1. ARMIDA, jeho dcera Dana Burešová
  2. ISMEN, vládce Sýrie a čaroděj Ulf Paulsen
  3. RINALD, rytíř Tomáš Černý
  4. BOHUMÍR, vůdce křižácké výpravy Martin Bárta
  5. PETR, poustevník David Szendiuch
  6. SVEN, rytíř Martin Šrejma
  7. GERNAND, rytíř Matěj Chadima
  8. DUDO, rytíř Peter Svetlík
  9. UBALD, rytíř Roman Vlkovič
  10. ROGER, rytíř Ondřej Koplík
  11. MUEZIN, HLASATEL Martin Štolba
  12. SIRÉNAMarianna Pillárová
  13. Sbor a orchestr opery NDM (koncertní mistři: Vladimír Liberda, Petr Kupka)
  14. DirigentRobert Jindra

SbormistrJurij Galatenko

Nastudováno v českém originále.

  1. Audiozáznam představení 8. listopadu 2012 v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě
  2. Hudební režie František Mixa
    1. Mistr zvuku Lubomír Výrek
  1. CD 1 [39:53] CD 2 [49:13] CD 3 [72:40]
  2. DDD Stereo

(C) 2014 Národní divadlo moravskoslezské, www.ndm.cz

  1. (P) 2012 Český rozhlas, www.rozhlas.cz

O OPEŘE ARMIDA

Po jednoznačném úspěchu Rusalky (1901) hledal Dvořák další námět k opernímu zpracování. Na počátku roku 1902 mu připomněl Jaroslav Vrchlický, že mu již dříve nabízel své libreto Armida podle Tassova Osvobozeného Jeruzaléma o lásce rytíře Rinalda a pohanské kouzelnice Armidy. Tuto látku již zhudebnily desítky skladatelů, mimo jiné Lully, Händel, Mysliveček, Gluck, Haydn nebo Rossini. Vrchlický epos roku 1887 přeložil do češtiny a brzy na to jej zpracoval i jako operní libreto. Po počátečním Dvořákově odmítnutí o jeho zhudebnění uvažovali Karel Bendl, Zdeněk Fibich a Karel Kovařovic, Vrchlický však stále doufal ve zhudebnění Dvořákem. Libreto splňovalo řadu nároků, které Dvořák měl: jednalo se o námět z celoevropské kultury, obsahovalo mnoho možností pro drobnokresbu prostředí i fantaskní obrazy. Nicméně skladatel měl z kompozice velké obavy. Po velkých peripetiích v souvislosti s textovými změnami operu dokončil a připravil k premiéře v pražském Národním divadle v roce 1904. Přijetí obecenstvem bylo sice příznivé, ale nepovedené inscenační pojetí se stalo předmětem ostré kritiky. Vypětí při přípravě premiéry a zklamání nad výsledkem se podepsalo na Dvořákově zhoršujícím se zdravotním stavu. Skladatel zemřel několik týdnů po premiéře Armidy, 1. května 1904. Přes svoji nezpochybnitelnou uměleckou hodnotu je Armida na jevištích uváděna jen zřídka. Premiéra v Národním divadle v roce 1904 byla následována pouze šesti reprízami, načež z jeviště zmizela na dlouhých čtyřiadvacet let. V roce 1928 se o její rehabilitaci pokusil Otakar Ostrčil. Byl poněkud úspěšnější, opera byla tentokrát stažena až po osmnácti reprízách. Jako druhý se o znovuuvedení Armidy v Národním divadle zasloužil Václav Talich v roce 1941, ale naději na udržení díla na repertoáru tentokrát zmařilo uzavření divadla nacisty v roce 1944. Stihlo se jen třináct repríz. Po obnovení provozu divadla se opera vrátila na scénu v roce 1946 a pod taktovkou Františka Škvora bylo odehráno dvanáct představení. Derniéra 11. února 1948 představovala poslední možnost zhlédnout Armidu na jevišti Národního divadla na dalších téměř čtyřicet let. Teprve v roce 1987 přistoupilo vedení divadla k novému nastudování, které se v průběhu pěti sezón hrálo celkem osmadvacetkrát. Na mimopražských scénách se Armida vzácně objevovala v Plzni (1925 a 1943), Brně (1935 a 1994), Olomouci (1936) a Liberci (1968). V Ostravě byla dosud nastudována třikrát – pod taktovkou Jaroslava Vogela (1941), Václava Návrata (1991) a Roberta Jindry (2012). Před dosud posledním ostravským nastudováním zazněla Armida na našem území naposledy v roce 1995 v Praze v koncertním provedení České filharmonie a dirigenta Gerda Albrechta. Prozatím jediné zahraniční nastudování Armidy se uskutečnilo v německém jazyce v roce 1961 v Brémách. Titulní roli tehdy na prahu své kariéry vytvořila mladá Montserrat Caballé.



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.