Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​10 let Kabinetu přírodnin na zámku v Kuníně

Kunínský kabinet přírodnin letos slaví 10. výročí svého trvání a tak pro návštěvníky v rámci již tradičních malých výstav nazvaných "Poklady z depozitářů" připravil mnoho nových zajímavých exponátů.

K vidění bude více jak 200 kg geoda ametystu z Brazílie, brusy drahých kamenů, minerály z nalezišť od nás a ze světa. Zkamenělá kost a zub dinosaura, vzorky z doby, kdy tu byla provozována zámecká škola a mnohé další přírodniny. Ve stálé expozici jsou k vidění minerály, zkameněliny od nejstarších prvohorních až po čtvrtohorní a je zde připomínán i významný příborský rodák Mauric Remeš. 

Letos naposledy si budou moci návštěvníci prohlédnout unikát, který byl vědecky zpracován a to vzorek ryby s projevem kanibalismu. Tento vzorek bude po skončení sezóny odvezen do sbírek Národního muzea. 

Krásným spojením bude i zahájení výstavy obrazů Libuše Volné a Kristýny Večeřové, které pojí nejen společné téma přírody, ale i něco, co lze vyčíst z jejich lyrických prací. Obrazy budou vystaveny v pokladně zámku od 3. 4. do 10.5.2015.

Vernisáž výstavy se bude konat 3. 4. 2015 v prostorách kunínského zámku a to ve Velkém sále.

Program: 

Úvodní slovo autora výstavy Bronislava Novosada 

17.00 koncert Komorního orchestru Kopřivnice: 

1. H. Purcell / 1659 – 1695 / : Trumpet voluntery 

2. W.A.Mozart / 1756 - 1791 / : Divertimento D dur Allegro – Andante – Presto 

3. G.Giordanni / 1751 – 1798 / : Caro mio ben 

4. L.Janáček / 1854 – 1928 / : Suita pro smyčcový orchestr Andante con moto – Presto – Andante 

5. E.Zámečník / 1939 / : Hukvaldská serenáda

6. C.Debussy /1862 – 1918 / : Cake walk 

7. H.Mancini / 1924 – 1994 / : Moon river 

8. L.Anderson / 1908 – 1975 / : The Waltzing cat 

9. H.Arlen / 1905 – 1986 / : Over the rainbow 

10. L.Bernstein / 1918 – 1990/ : America 

11. G.Gershwin / 1898 – 1937 / : Somebody loves me

Rezervace na koncert u Evy Ruskové na Obecním úřadě v Kuníně: 

evidence@kunin.cz, nebo tel.: 556 731 046 

18.00 konec koncertu 

Poděkování a prohlídka všeho co je spojeno s výstavou k 10. výročí trvání Kabinetu přírodnin na zámku v Kuníně. Malé občerstvení doplní tento slavnostní večer. 

Nechť Velký pátek není jen dnem, který otevírá skály a vydává jejich poklady , ale i dnem, který otevírá srdce všech lidí. 

Něco málo o Komorním orchestru Kopřivnice: 

Historie orchestru se začala psát 13.ledna 1995, kdy se hráči poprvé sešli ke společné zkoušce. Díky dobré organizaci a píli zúčastněných, vystoupil orchestr již 31.března na učitelském koncertu ve Štramberku. Na svém prvním samostatném koncertu se představil ještě téhož roku, a to 10.června ve Štramberku „Pod věží“. 

Nápad vytvořit komorní těleso při hudební škole, kde by našli uplatnění její absolventi z oboru smyčcových nástrojů, realizovala paní Markéta Melčáková, učitelka houslí. Orchestr byl a stále je otevřený všem zájemcům, takže se původní počet hráčů brzy rozrostl na současných 20 nadšených amatérů i profesionálů různého věku i povolání..... Za dvacet let svého působení, převážně v rámci moravskoslezského regionu, se v orchestru vystřídalo mnoho hudebních nadšenců / viz seznam /, které spojovala láska k aktivnímu muzicírování, obětavé nasazení pro společnou věc a pocit uspokojení z kladných ohlasů obecenstva. V orchestru hostovala také řada sólistů, kteří ozvláštnili program koncertů a stali se alespoň na krátký čas příjemnou součástí kolektivu orchestru. 

U dirigentského pultu se postupně vystřídali : Markéta Melčáková, Petr David a Petr Lichnovský. Na závěr ještě trochu statistiky : za dobu dvacetiletého působení má orchestr na kontě celkem přibližně 300 vystoupení, z toho ročně asi 5 koncertů samostatných 15 společných se sbory . 

Malá ochutnávka z vystoupení KOK:

https://www.youtube.com/results?search_query=komor...

Něco málo o Libuši Volné a Kristýně Večeřové. 

....výtvarnice, které pojí vztah k přírodě a nejen k ní. Každá hledá svoji cestu, na jejímž začátku je to, co je onou běžností, která pro mnohé znamená určitou samozřejmost. Nalézají onu lyriku vystupující a s lehkostí předkládají pozorovateli ono niterné zachycení něčeho, co vidí jen člověk spjatý s přírodou. Jsou tím co tento svět potřebuje, ono tiché hledání sebe sama....



V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Vrátní

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 20 160 Kč/měsíc

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.