Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Odborníci varují: Počet nemocných kožním melanomem stále vzrůstá

Máte rakovinu kůže. Tato slova si u nás ročně vyslechne stále více lidí. V minulém roce bylo s diagnózou zhoubného kožního melanomu léčeno přes 8 tisíc pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Ta na jejich léčbu vynaložila více než 68 milionů korun. To je téměř o 17 milionů korun více než v roce 2013, kdy bylo s diagnózou zhoubného melanomu v ČPZP evidováno zhruba 7 600 lidí. 

Mateřská znaménka i pihy jsou běžné kožní projevy, které se na kůži nacházejí buď od dětství, mohou ale přibývat i během dospělosti. Jejich zbarvení se zintenzivňuje UV zářením, k jiným změnám by u nich v dospělosti ale nemělo docházet. Revizní lékař ČPZP MUDr. Jiří Řepišťák upozorňuje: „Při nadměrném slunění hrozí riziko poškození pokožky. U znamének je třeba hlídat vzhled. Jakákoli změna, například vyvyšování, tmavnutí, rozpíjení znaménka do plochy, zarudnutí, krvácení či pocit svědění může signalizovat problém, který je třeba urychleně řešit s ošetřujícím kožním lékařem. Velmi důležité je provádění samovyšetření pokožky, nezapomínat na kštici, podpaží, třísla, oblast intimních partií, oblast oka, nehty a sliznice a plosky nohou.“ 

Melanomu, tedy velmi nebezpečnému typu rakoviny kůže, který rychle metastázuje, lze při aktivním přístupu pojištěnců přitom předejít. „S rakovinou kůže bojují čím dál tím mladší ročníky. Mnoho lidí podceňuje své problémy a nedbá dostatečně na prevenci, na kterou má každý nárok. Včasná diagnostika melanomu je přitom rozhodující. Svým klientům nabízí Česká průmyslová zdravotní pojišťovna speciální příspěvky na nadstandardní zhodnocení stavu pokožky, a to ve výši až 500 Kč,“ uvádí Elenka Mazurová, mluvčí ČPZP. 

Dbát zvýšené opatrnosti by měli lidé, kteří patří do rizikových skupin. Jsou to lidé světlého fototypu (se světlou pletí rezavými vlasy a pihami). Dalším faktorem je pozitivní rodinná anamnéza či výskyt zhoubného melanomu v minulosti. Ohroženi jsou také lidé se sníženou funkcí imunitního systému, například osoby po transplantaci orgánů, které užívají imunosupresiva.

Prevenci melanomu by ale neměl podceňovat nikdo. Mezi obecné zásady platí vyhýbat se přímému slunečnímu záření mezi 11 a 14 hodinou, užívání dostatečného množství krémů s UV faktorem (SPF 30 až 50) a především v letních měsících volba vhodného oděvu (vyrábí se i oděv uzpůsobený pro nošení na slunce), který chrání pokožku před paprsky. Je nutno si uvědomit, že zvhlčená pokožka především mořskou vodou absorbuje až o 20 procent více UV záření. Ochranný krém je třeba nanášet pravidelně v průběhu dne, i „voděodolné“ přípravky jsou totiž smývány nejen vodou, ale i potem. Chránit před paprsky je třeba i opomíjené části těla, jako jsou ušní boltce, rty či nárty. „Rodiče by zvláště v tomto extrémně slunném létě měli dbát na nezbytnou ochranu svých ratolestí. Opakovaná spálení mohou být rizikovým faktorem i po mnoha letech,“ varuje MUDr. Jiří Řepišťák. 

Se samovyšetřením, které odborníci doporučují provádět pravidelně, může pomoci pravidlo ABCDE. 

Varovné příznaky, kvůli kterým by lidé měli navštívit ordinaci, jsou:

A - asymetrie: skvrna má nepravidelný tvar. 

B - ohraničení (border): skvrna by měla být pravidelná. Pokud není, jde o varovný příznak. 

C - barva (colour): skvrna by měla upoutat vaší pozornost, pokud má skvrnitou pigmentaci s různými odstíny, nebo je tmavě hnědá až černá. 

D - průměr (diameter): dávejte si dobrý pozor na znaménka, jejichž průměr je větší než 5 milimetrů. 

E - vyvýšení (elevation): projevem růstu nádoru může být to, když znaménko roste do výšky. Pokud je však znaménko několik vyvýšené a nijak se nemění, nemusí to znamenat nebezpečí, nicméně je dobré to pro jistotu konzultovat s dermatologem. 

V klinické praxi se také vyhodnocuje varovný příznak „ošklivého káčátka“: jde o skvrnu, která se diametrálně odlišuje od ostatních znamének. 

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna je druhou největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou s více než 1,2 milionu pojištěnců a více než sto pobočkami po celé České republice.



IT pracovník neoprávněně dobíjel herní účty a prosázel 4,5 milionu, peníze šly jeho matce

Dnes 8:04 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté obvinili 33letého IT pracovníka a jeho 55letou matku z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovým systémům. Muž měl zneužít svou pracovní pozici k dobíjení herních účtů navzdory tomu, že byl veden v rejstříku vyloučených osob. Celkově prosázel přibližně 4,5 milionu korun.

Dálniční tunel v Klimkovicích prošel povinnou kouřovou zkouškou

Povinnou kouřovou zkouškou prošel v neděli dálniční tunel v Klimkovicích. Ten byl uzavřen od konce září kvůli plánované modernizaci technologií.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

12. října 2024 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Ani chladné a deštivé počasí nezkazilo Večerní běh Bruntálem

Včera 14:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.