Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Bednářová

Školní vysílání 27. 10. 2011 - Hrajeme si a učíme se spolu – Bawimy się i uczymy razem

28. října 2011 8:59 | Karviná | Eva Bednářová

Pro žáky druhého ročníku ZŠ Školská a ZŠ s polským jazykem vyučovacím v Karviné připravily paní učitelky Mgr. Alina Morawiecová a Mgr. Urszula Sikorová společnou dopolední výuku. Co se za jedno dopoledne společně naučili a jak si mezi sebou rozuměli, se dozvíte v naší reportáži. Největší radost měli ale žáci obou škol z ukázky výcviku služebních psů. Co čtyřnozí kamarádi umí, nám v tělocvičně naší školy předvedl pan Robert Sudek, psovod PČR Ostrava. Reportáž připravili: Adéla Pastuszková, Sabina Wizurová, Pavel Huťka a Gabriela Štvrtňová.

Město Frýdek-Místek šetří prostředky za energie díky e_aukcím

27. října 2011 18:00 | Frýdek-Místek | Eva Bednářová

Obrovské úspory, díky kterým se frýdeckomísteckých příspěvkových organizací města nedotýká zdražování plynu a elektřiny. Tak lze přiblížit přínos elektronických aukcí. Město jejich prostřednictvím nakupuje elektřinu i plyn.

Moravskoslezský dřevařský klastr podporuje studenty

27. října 2011 17:45 | Frýdek-Místek | Eva Bednářová

Střední škola elektrostavební a dřevozpracující ve Frýdku-Místku se zapojila do Moravskoslezského dřevařského klastru. Ve zkratce jde o to, motivovat žáky základních škol ke studiu na stavebních a dřevozpracujících školách.

Aktuálně z Orlové 27. 10. 2011

27. října 2011 17:05 | Orlová | Eva Bednářová

1. Zvýšená ostraha hřbitova v Orlové - Městě od 27. 10. do 6. 11. 2011
2. Koncert kapely Boredom,klub Futra 28. 10. od 19.00
3. Žákovský koncert ZUŠ J. R. Míši 10. 11. od 17.00
4. Taneční večer, DK Orlová, 11. 11. od 18.00

Národní divadlo Moravskoslezské bude snižovat počet premiér

27. října 2011 12:32 | Ostrava-město | Eva Bednářová

Národní divadlo Moravskoslezské hospodaří další rok se ztrátou. Rozpočet divadla je asi 230 milionů korun, a protože je příspěvkovou organizací města, drtivou většinu 188 a půl milionu dostává na hospodaření od Ostravy. Zbývající peníze doplatí kraj a asi 21 milionů získává ze vstupného. V současné době je divadlo ve ztrátě 18 milionů koruna a proto nechali ostravští radní udělat v divadle audit, který by zjistil, jak ztrátám zamezit.

Beseda 27. 10. 2011 - František V. Lobkowicz, biskup ostravskoopavské diecéze

27. října 2011 12:14 | Frýdek-Místek | Eva Bednářová

O tom, co přineslo 15 let fungování ostravskoopavské diecéze, si povídáme s jejím biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem.

Karviná i letos finančně podpoří obě místní nemocnice

27. října 2011 8:30 | Karviná | Eva Bednářová

Krajská Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji i soukromá Karvinská hornická nemocnice získají peníze od města. Dotaci schválili karvinští zastupitelé na svém posledním zasedání tento týden. Rájecká nemocnice dostane od města 943 tisíce korun, soukromá hornická nemocnice pak 309 tisíc.

Školní vysílání 27. 10. 2011 - „První pomoc - šance pro život“

27. října 2011 7:55 | Karviná | Eva Bednářová

Pro 54 žáků osmých a devátých tříd ZŠ Školská proběhl šestihodinový kurz poskytování první pomoci. Žáci se od profesionálních zdravotníků nejprve dověděli teoretické informace o úkonech zachraňujících lidský život a pak si prakticky nacvičili celý postup záchrany života. Naučili se správně používat tísňové linky a na závěr celého kurzu dostali kartičku s návodem, jak pomáhat v podobných situacích. Školení bylo přínosem i pro učitele, kteří získali nové informace o poskytování první pomoci, které využijí ve své výuce. Reportáž připravili: Adéla Pastuszková, Sabina Wizurová, Pavel Huťka a Gabriela Štvrtňová.

Na zimu jsme připraveni! hlásí silničáři v Ostravě

26. října 2011 19:07 | Ostrava-město | Eva Bednářová

Vedení Ostravy po zkušenostech z uplynulých let stále zdokonaluje systém boje s přívaly sněhu nebo s námrazou na silnicích. I letos je připraveno několik novinek, aby byla doprava ve městě a okolí co nejbezpečnější, což je hlavním cílem společnosti Ostravské komunikace.

Projekt rekonstrukce areálu Lodičky v Karviné byl ukončen

26. října 2011 18:15 | Karviná | Eva Bednářová

Společný česko-polský projekt, jehož výsledkem je zrekonstruovaný arál loděnice na české straně a nový park v polské Ustroni, byl definitivně ukončen závěrečnou konferencí.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více