Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Lavina v Jeseníkách usmrtila skialpinistu, Horská služba varuje

17. ledna 2021 19:02 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Jeseníkách došlo v pátek 16. ledna k tragické události. Lavina v oblasti Velkého Kotle strhla skialpinistu, který se spolu se dvěma přáteli nacházel v lavinové oblasti. Horská služba upozorňuje všechny návštěvníky hor, aby dbali jejích pokynů a pohybovali se jen po značených trasách. Hřebenové túry nedoporučuje vůbec.

Dětský domov Velké Heraltice se potýká s nouzovým stavem a distanční výukou. Problémy zatím zvládá

15. ledna 2021 9:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Dětský domov ve Velkých Heralticích je v mnohém unikátní. Pod jednou střechou zde současně působí domov, střední škola, praktická škola i domov pro nezletilé matky s dětmi. Nouzový stav a epidemická omezení v současnosti jsou novými problémy, které musí řešit, zejména v oblasti školní výuky.

„Pusťte nám lanovky“, prosí lyžaři i provozovatelé areálů. Ty jsou naplněné k prasknutí

12. ledna 2021 10:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Lyžařské areály v Jeseníkách i Beskydech jsou víkend co víkend naplněné k prasknutí. Za pohybem a čerstvým vzduchem sem vyrážejí turisté i rodiny s dětmi z celé republiky. Lyžaři mají bohužel stále smůlu. Lanovky a vleky jsou zastaveny.

Podhorská nemocnice chystá vakcinační centra v Bruntále a Rýmařově, očkování personálu probíhá

8. ledna 2021 8:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Do systému vakcinace proti koronaviru jsou zapojena také nestátní zdravotnická zařízení. Do Podhorské nemocnice v Bruntále a Rýmařově dorazily první vakcíny látky Comirnaty od firmy Pfizer Biontech.

V krnovské a opavské nemocnici zahájili očkování zdravotníků proti covidu

5. ledna 2021 10:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Krnovská nemocnice má k dnešnímu dni plně obsazených všech 12 lůžek Jednotky intenzivní péče. Právě nyní proto otevírají další šestilůžkovou jednotku. Do Krnova a do Opavy současně dorazily první dávky vakcín od firmy Pfizer Biontech a obě nemocnice ihned zahájily očkování. V první řadě se bude týkat personálu nemocnic.

Do škol se vrátily první dva ročníky dětí. Kromě nemocných téměř všichni

4. ledna 2021 12:51 | Bruntál | Karel Soukop

Čtvrtého ledna skončily dětem prodloužené vánoční prázdniny a nastal čas školní výuky. Podle vládních nařízení však přímo do škol nastoupili pouze žáci 1. a 2. ročníku. Ostatní budou pokračovat distanční výukou na dálku. Podívali jsme se, jaký je po vánocích zájem nejmenších dětí o návštěvu školy.

První dva ročníky nastoupily do škol, další budou mít distanční výuku

4. ledna 2021 9:58 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Čtvrtého ledna skončily dětem prodloužené vánoční prázdniny a nastal čas školní výuky. Podle vládních nařízení však přímo do škol nastoupili pouze žáci 1. a 2. ročníku. Ostatní budou pokračovat distanční výukou na dálku. Podívali jsme se, jaký je po vánocích zájem nejmenších dětí o návštěvu školy.

Lyžařské vleky a lanovky stojí, areály přesto praskají ve švech

28. prosince 2020 8:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

„Musíme s dětmi ven a za pohybem, doma se tak dlouho být nedá,“ to jsou nejčastější komentáře těch, co vyrazili do hor za sněhem. Lyžařské areály v Jeseníkách tak byly hned po vánocích zcela zaplněné.

Bruntálské setkání otužilců se nemohlo konat, jeho tradice však přesto nezanikla

26. prosince 2020 14:08 | Bruntál | Karel Soukop

Již počtrnácté měl letos proběhnout další Bruntálský krystalek, setkání otužilců na Kobylím rybníce v centru města. Bohužel kvůli vládním omezením shromažďování letošní ročník oficiálně nemohl být organizován. Jeho tradice však díky dálkovému plavci a zakladateli setkání Pavlu Poljanskému přesto nezanikla.

Skauti přivezli do Jeseníků tradiční betlémské světlo, bohoslužby čeká omezení

25. prosince 2020 15:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Také do Jeseníků již dorazilo Betlémské světlo. Na příjezd vlaku od Olomouce čekali na nádraží v Bruntále první zájemci a samozřejmě místní skauti, kteří mají distribuci světla na starosti.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více