Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Vleky a lanovky v Karlově a Malé Morávce zahájily provoz

25. prosince 2020 15:11 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Chladnější počasí minulých dnů pohotově využili provozovatelé lyžařských areálů v Jeseníkách. Využili hned první možnosti zahájení provozu a od pátku jsou v provozu první sjezdovky. Sníh je na nich sice převážně technický ale jeho kvalita a úprava je výborná a lyžaři si to pochvalují.

Betlémské světlo dorazilo do Jeseníků, církevní sváteční akce budou velmi omezeny

22. prosince 2020 10:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Také do Jeseníků již dorazilo Betlémské světlo. Na příjezd vlaku od Olomouce čekali na nádraží v Bruntále první zájemci a samozřejmě místní skauti, kteří mají distribuci světla na starosti. Sváteční církevní akce pak budou letos bohužel velmi omezeny.

Karlovický strojní mlýn získá nový kabát i interiéry

18. prosince 2020 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Historická budova strojního mlýna v Karlovicích na Bruntálsku vstupuje do nové etapy své existence. Actaea, společnost pro přírodu a krajinu, získala potřebné dotace na komplexní rekonstrukci. Ve mlýně právě začaly práce na celkové přestavbě budovy se zachováním její historické podoby.

Česká Miss World dovezla dárky do dětského domova ve Vrbně pod Pradědem

18. prosince 2020 14:52 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Letošní královna krásy České republiky navštívila i se svou maminkou dětský domov ve Vrbně pod Pradědem. Nebyla to zdaleka její první návštěva tady, protože má k městu i domovu osobní vztah, teď ale dovezla dětem hromadu praktických vánočních dárků. A děti měly obrovskou radost.

Česká královna krásy obdarovala děti v dětském domově

17. prosince 2020 11:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Letošní královna krásy České republiky navštívila i se svou maminkou dětský domov ve Vrbně pod Pradědem. Nebyla to zdaleka její první návštěva tady, protože má k městu i domovu osobní vztah, teď ale dovezla dětem hromadu praktických vánočních dárků. A děti měly obrovskou radost.

Práce na přípravě obchvatu Bruntálu pokračují, chystají se výkupy pozemků

15. prosince 2020 10:57 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Silnice I/45 tvoří tranzitní trasu v Olomouckém a MS kraji. Kromě vnitrostátní dopravy je důležitou spojkou za Šternberka do Polska také pro mezinárodní dopravu. Rok od roku je více zatížená. V centru Bruntálu se navíc propojuje se silnicí I/11. Řešením jejího přetížení i emisní zátěže je právě výstavba jihovýchodního obchvatu Bruntálu.

Od Euroregionu Praděd je stále možné získat dotace

11. prosince 2020 14:29 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V roce 1997 vznikl Euroregion Praděd jako dobrovolné sdružení českých a polských spolků a svazků města a obcí. Hlavním cílem sdružení jsou především společné projekty k podpoře kultury a cestovního ruchu v česko – polském příhraničí. Ty jsou financovány prostřednictvím fondů mikroprojektů a v posledních letech se nebývale rozvíjí.

Areály jsou připraveny na lyžaře, nad provozem však visí otazníky

11. prosince 2020 14:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Lyžařské areály v Jeseníkách jsou na letošní sezónu připraveny. Mrazivé počasí posledních dnů jim umožnilo zasněžování a sjezdovky tak pokrývá kolem půl metru technického sněhu. Vleky ale zatím kvůli vládním opatřením spustit nesmí.

Originální výstava na náměstí v Bruntále mapuje česko - polskou spolupráci

9. prosince 2020 11:34 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Česko – polská spolupráce vstupuje v Bruntále do své nové etapy. Nejnovější projekt se jmenuje Společný kulturní rok a byl zahájen ve spolupráci s polským Prudnikem. Právě instalovaná výstava na bruntálském náměstí rekapituluje hlavní česko – polské projekty uplynulých let.

Stavba Sagapo v Bruntále je největší krajskou investiční akcí roku ve městě

7. prosince 2020 10:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Rozsáhlou transformací prochází bruntálská organizace Sagapo, která pomáhá zdravotně a mentálně postiženým lidem. Zhruba v polovině je výstavba nového uceleného komplexu, ve kterém bude po dokončení Sagapo působit. Stavba by měla být dokončena v květnu příštího roku a bude splňovat přísné ekologické požadavky.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více