Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Bruntálské Sagapo bude brzy působit v novém

4. prosince 2020 14:15 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Rozsáhlou transformací prochází bruntálská organizace Sagapo, která pomáhá zdravotně a mentálně postiženým lidem. Zhruba v polovině je výstavba nového uceleného komplexu, ve kterém bude po dokončení Sagapo působit. Stavba by měla být dokončena v květnu příštího roku a bude splňovat přísné ekologické požadavky.

V Horním Václavově vysadili 125 nových stromů

4. prosince 2020 14:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jeseníky dostaly v posledních letech velkou ránu od kůrovce. Zanikly celé lesy a bývalá monokultura smrků byla přerušena. Obce i města vyvíjejí velké úsilí při nové výsadbě a pestřejší skladbě stromů. Nově se do záchrany krajiny zapojují také soukromé subjekty.

V Horním Václavově přibylo 125 nových stromů, pomůžou retenci vody i biodiverzitě

4. prosince 2020 11:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jeseníky dostaly v posledních letech velkou ránu od kůrovce. Zanikly celé lesy a bývalá monokultura smrků byla přerušena. Obce i města vyvíjejí velké úsilí při nové výsadbě a pestřejší skladbě stromů. Nově se do záchrany krajiny zapojují také soukromé subjekty.

Děti ve školce napekly perníčky pro seniory v domově důchodců Pohoda

3. prosince 2020 9:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vánoce jsou za dveřmi a z mnoha bytů už voní první vanilka či skořice. V mateřské školce v Bruntále se rozhodli, přenést kouzlo vánoc blíže k těm, kteří si sami péct nemohou. Malí předškoláci obdarovali babičky a dědečky v domově seniorů.

Bruntál už také vánočně svítí. Strom, Betlém a ulice města září a zahajují advent

2. prosince 2020 9:08 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Současná koronavirová omezení bohužel nedovolila masovou účast veřejnosti při slavnostním rozsvícení vánočního stromu. Došlo k němu tedy úderem sobotní jedenadvacáté hodiny a bylo zahájeno letošní adventní období.

Vánoční strom do Bruntálu přijel z Roudna a už zdobí hlavní náměstí Míru

25. listopadu 2020 9:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Závěr podzimu patří ve všech obcích a městech každoročně vánočním stromům. Ty zdobí všechny centra a náměstí. Na většině náměstí, snad z výjimkou Krnova, živý strom neroste. Obce je proto celý rok vybírají a dovážejí ze svého okolí. Tak tomu bylo i v Bruntále.

Mateřské školy v nouzovém stavu: Důraz na hygienu, jinak běžný provoz

20. listopadu 2020 10:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zastavení školní docházky a distanční výuka se netýkaly mateřských školek. Tady život probíhá stejně jako dříve a budoucí školáci se baví, učí i užívají čerstvého vzduchu. Epidemiologická situace se tady projevila především větším důrazem na hygienická opatření.

17. listopadu v 17:11 zazněl největší bruntálský zvon k připomenutí státního svátku

18. listopadu 2020 11:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na výzvu České biskupské konference zazněly po celé zemi zvony ve všech chrámech. Připomněly tím přesně v 17 hodin a 11 minut svátek 17. listopadu

Pečovatelská služba help in potřebuje pomoc. Přišla o dvě auta

9. listopadu 2020 10:44 | Bruntál | Karel Soukop

Sociální služba Help-in funguje na Bruntálsku již 18 let. Právě teď však musí řešit velké provozní problémy. Ne vlastní vinou přišla v posledních měsících o dva své automobily. Ty přitom nutně potřebuje k rozvozům jídel i k zajištění převozu klientů.

Dětským domovům působí nouzový stav daleko více problémů

9. listopadu 2020 10:34 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Výuka ve školách je přerušena, děti se učí on line distančně z domova. Málokdo si však uvědomuje, že ne všechny děti mají možnost pracovat s počítačem doma za pomoci a pod dohledem rodičů. Jsou to děti v dětských domovech.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více