Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Historická rychta v Karlovicích je zase o krok blíže záchraně

1. října 2020 9:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Historická budova rychty v Karlovicích z roku 1645 už měla namále. Před pár lety hrozila dokonce i její demolice. Hnutí Duha Jeseníky se před třemi lety rozhodlo zabojovat o její záchranu. Budovu zakoupilo a zahájilo práce na její záchraně.

Na společnou cestu životem můžete vyplout také elektrolodí po přehradě

29. září 2020 8:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Unikátní elektroloď na Slezské Hartě je oblíbeným cílem nejen turistů. Dostaveníčko si tady dávají také různé firmy a spolky při oslavách a setkáních. A svoji premiéru tady právě měla i svatba.

Také zámek v Bruntále můžete až do konce října navštívit zdarma

28. září 2020 8:54 | Bruntál | Karel Soukop

Zámek Bruntál, původně pozdně gotický hrad, byl nejprve renesančně přebudován a koncem 18. století barokně přestavěn. Vyniká především svou zajímavou dispozicí ve tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím. Je také památkou, kterou až do konce října můžete navštívit bez vstupného.

Vůně řízků se linula Karlovem a Malou Morávkou

25. září 2020 11:51 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Do Karlova a Malé Morávky pod Pradědem se sjeli gurmáni na už tradiční Festival řízků. Zapojily se do něj téměř všechny restaurace, které jsou v provozu a o hosty rozhodně neměly nouzi.

Zámek Bruntál patří mezi památky se vstupem zdarma až do konce října

25. září 2020 11:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Až do konce října můžete využít projektu s názvem Objevuj zdarma Moravskoslezský kraj. Pro podporu cestovního ruchu kraj připravil 57 atraktivit - hradů, zámků, rozhledem a dalších objektů, které můžete navštívit zcela zdarma. Z těch, které se týkají Jeseníků, zavítáme na naší první návštěvě na tu největší – na státní zámek v Bruntále.

Pirátské přepadení elektrolodi Harta zpestřilo loučení s létem

25. září 2020 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nevšední zážitek čekal na pasažéry elektrolodi na přehradě Slezská Harta. Při návratu do přístavu byla loď přepadena piráty pod vedením potomka prvního českého piráta v Karibiku, Augustina Heřmana. Přepadení se neobešlo bez střelby a výkupného.

Zahrady a externí objekty bruntálského zámku procházejí velkou přestavbou

25. září 2020 10:46 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zámek v Bruntále je jednou 57. památek, které až do konce října můžete navštívit zdarma díky krajskému projektu Objevuj zdarma Moravskoslezský kraj. Za plného provozu zde právě probíhá revitalizace všech zámeckých exteriérů.

Každý pedagog i student by měl navštívit výstavu J. A. Komenského na bruntálském zámku

21. září 2020 12:34 | Bruntál | Karel Soukop

Letos uplyne tři sta padesát let od úmrtí Jana Amose Komenského. Bruntálské muzeum k tomuto výročí uspořádalo výstavu. Zájemci ji mohou navštívit ve velké výstavní síni bruntálského zámku.

Elektroloď Harta byla přepadena piráty. V Leskovci na Moravicí tak stylově zakončili letní sezónu

21. září 2020 9:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nevšední zážitek čekal na pasažéry elektrolodi na přehradě Slezská Harta. Při návratu do přístavu byla loď přepadena piráty pod vedením potomka prvního českého piráta v Karibiku, Augustina Heřmana. Přepadení se neobešlo bez střelby a výkupného.

„Adapťáky pro prváky“ – pomáhají nejen těm ze školek ale i novým studentům na středních školách

18. září 2020 10:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nástup do prvních ročníků škol nebývá jednoduchý. Je to velká změna přístupu učitelů, prostředí i systému výuky. A neplatí to jen pro prvňáčky z mateřských škol. Adaptovat na nové prostředí se vyplatí i budoucím studentům. Příkladem jdou Střední průmyslové škole a obchodní akademii v Bruntále.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více