Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj pronajme novojičínskou nemocnici

23. září 2011 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje schválilo návrh smlouvy se společností Radioterapie o pronájmu Nemocnice Nový Jičín, která byla dosud příspěvkovou organizací kraje. Důvodem je její dluh 270 milionů, který by jen z velkými potížemi dokázal umořit. Zásadními body smlouvy mezi krajem a Agelem, který firmu Radioterapie vlastní, je postupné splácení dluhů, investice do nemocnice a zachování péče, a to i ve Vítkově, kde má nemocnice pobočku.

Zastupitelstvo MS kraje rozhodlo o sloučení středních škol na Bruntálsku

22. září 2011 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Zastupitelstvo MS kraje schválilo sloučení dvou středních škol na Bruntálsku. Obě školy jsou příspěvkové organizace. Konkrétně bude spojeno Gymnázium Bruntál a Sportovní gymnázium Vrbno pod Pradědem. Přejímací organizací se stane bruntálské gymnázium. Sloučení bylo navrženo v rámci optimalizace škol v souvislosti s úbytkem žáků.

Zastupitelstvo Ostravy je proti novele zákona o rozpočtovém určení daní

15. září 2011 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Zastupitelstvo Ostravy napříč politickým spektrem vyjádřilo svůj nesouhlas s návrhem novely zákona o rozpočtovém určení daní. Pouze strana TOP 09 se zdržela hlasování. Autorem návrhu je totiž její ministr Miroslav Kalousek. Ostrava by v případě schválení zákona měla o 900 milionů nižší rozpočet.

Primátor Ostravy píše premiérovi kvůli lagunám

15. září 2011 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Zakázka na odstranění ekologické zátěže - ropných lagun Ostramo - měla být hotova už na konci roku 2010. Ministerstvo životního prostředí loni termín posunulo na konec roku letošního. Ani toto datum se ale nejeví jako reálné, a proto napsalo vedení Ostravy dopis premiéru Nečasovi. Chtějí, aby na vytěžení lagun osobně dohlédl.

Pracovní skupina k ovzduší v MS kraji poprvé zasedala

13. září 2011 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, aby spolu s hejtmanem Moravskosleszkého kraje Jaroslavem Palasem a dalšími členy pracovní skupiny začali pracovat na vyřešení problému špatného ovzduší v celém regionu. Diskutovalo s o novém zákoně o ochraně ovzduší a také velkém problému s lokálními topeništi. Ministr se s hejtmanem domluvil na pilotním projektu, který by měl situaci s topením v domácnostech řešit.

Pachové ohradníky zabraňují střetům automobilů se zvěří

11. září 2011 0:12 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj se snaží snížit počet nehod automobilů se zvěří, a proto na základě požadavku České myslivecké jednoty zahájil instalace pachových ohradníků. Na projektu se finančně podílí i Nadace Generali. Cílem je ochránit zhruba 200 km nejrizikovějších úseků silnic v celém kraji.

Město Ostrava rozšíří Vědecko-technologický park

9. září 2011 10:37 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravští radní považují za jeden z hlavních nástrojů pro snižování nezaměstnanosti v regionu budování průmyslových zón. Ty jsou už ale z velké části zaplněny, a tak se hledají nové.

Moravskoslezský kraj chystá povinné přijímací zkoušky na střední školy

9. září 2011 9:42 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Úřad Moravskoslezského kraje chystá pro školní rok 2012/2013 povinné přijímací zkoušky na téměř všechny střední školy, které má ve své správě. Jde o ty školy a obory, které poskytují maturitní zkoušku. Testy budou z matematiky a českého jazyka a jejich rozsah a úroveň bude podobný, jako v letošním roce.

Festival Spectaculo Interesse již za 12 dní

7. září 2011 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

19. září začne v Ostravě největší a nejprestižnější festival loutkového a alternativního divadla v České republice Spectaculo Interesse. Festival se koná každé dva roky a letos bude Divadlo loutek Ostrava hostit už devátý ročník. Město nad touto divadelní přehlídkou převzalo záštitu.

Město Ostrava zahájilo kampaň Ostravu nedáme!

3. září 2011 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Vedení Ostravské radnice zahajuje kampaň s názvem Ostravu nedáme, která informuje občany o připravované novele zákona o rozpočtovém určení daní. Radní dělají všechno proto, aby změna nebyla schválena, protože by podle nich pro Ostravu i celý Moravskoslezský kraj znamenala doslova pohromu.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více