Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Ostrava chce zachovat výjimku v přerozdělování daní

20. ledna 2011 5:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Vedení ostravského magistrátu se obává změn v přerozdělování daní. V současné době totiž Ostrava stejně jako Praha, Brno a Plzeň dostává ze státního rozpočtu více peněz než jiná města. Těm se to ale nelíbí a chtějí změnu. Pro Ostravu by ale snížení příjmů mohlo mít katastrofální následky.

Pokutu za nekvalitní pohonné hmoty dostalo celkem 6 čerpacích stanic v kraji

19. ledna 2011 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Celkem šesti čerpacím stanicím v Moravskoslezském kraji udělila v roce 2010 Česká obchodní inspekce pokutu za prodej nevyhovujících pohonných hmot. Nejčastější závadou byl nízký bod vzplanutí motorové nafty. Tato závada může vést i k poškození vozu.

Moravskoslezská ČSSD zatím kandidáta na předsedu strany nevybrala

18. ledna 2011 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Blíží se volba předsedy ČSSD, a proto se v Petřvaldu u Karviné rozhodovali členové moravskoslezské sociální demokracie, koho by ve vedení strany rádi viděli. Krajská konference ale nakonec většinou hlasů nepodpořila nikoho, ani jeden z kandidátů nezískal potřebný počet hlasů.

Dopravních nehod vozidel s chodci v našem kraji neubývá

17. ledna 2011 6:52 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisty v Moravskoslezském kraji trápí velký počet dopravních nehod vozidel s chodci. Většinu těchto střetů zavinili řidiči. Ti se ale vymlouvají, že jim chodec vešel do cesty nečekaně nebo ho neviděli. Podle policistů by pomohly reflexní prvky na oblečení. Pozitivní je, že klesl počet úmrtí. V celé zemi loni zemřelo 151 chodců.

Na jaře začne revitalizace řeky Ostravice

13. ledna 2011 10:40 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Obyvatelé Ostravy a okolí řeky Ostravice se mají na co těšit. Už na jaře začne první fáze takzvané revitalizace toku. Cílem je udělat z řeky oblíbený cíl pro vycházky, vyjížďky nebo trávení volného času. Projekt začne čištěním toku.

Nová Karolina bude bez mostu, který navrhla architektka Jiříčná

13. ledna 2011 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Práce na Nové Karolině v centru Ostravy rychle pokračují. Vedení města ale oznámilo, že most od světoznámé architektky Evy Jiřičné, který měl být ozdobou celého komplexu, nebude. Místo něj propojí Karolinu s okolím jeho napodobenina. Lidé prý rozdíl nepoznají.

Zdražení mýtného může autodopravcům způsobit existenční problémy

10. ledna 2011 7:04 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Od nového roku bylo pro kamiony zdraženo mýtné o čtvrtinu. To se nelíbí autodopravcům, pro které to může znamenat i likvidaci firmy. Strach ze zdražení mají i obyvatelé obcí, které vedou podél dálnic, a řidiči by je mohli využít k jízdě bez mýtného. Zatím se ale jejich obavy nenaplnily. Řidiči prý jezdí po vedlejších silnicích jen pokud mají poblíž vykládku.

Pacienti dluží nemocnicím za poplatky miliony korun

7. ledna 2011 6:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nemocnice v Moravskoslezském kraji se potýkají s dlužníky, kteří nezaplatili regulační poplatky. Největší částku, která jde do milionů korun, dluží pacienti za pobyt v nemocnici. Nemocnice nestačí vlastními silami dluhy vymáhat, a tak se obracejí na advokátní kanceláře. V Městské nemocnici Ostrava už dluh narostl na téměř 4 miliony korun.

Začal soud s muži, kteří málem uvláčeli svou oběť k smrti

6. ledna 2011 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V Ostravě začal soud s 3 muži, kteří loni v květnu po hádce na diskotéce přivázali za auto 27letého Bělicu a téměř ho uvláčeli k smrti. Dvěma z obžalovaných hrozí nejméně 15 let vězení. Jejich oběť má doživotní následky. Zpočátku to dokonce vypadalo, že zranění vůbec nepřežije.

Tři ostravské školy získaly finance na ozdravné pobyty dětí

5. ledna 2011 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

První 3 školy v Ostravě už dostaly finance na ozdravné pobyty dětí. Tento projekt magistrátu má sloužit žákům z nejvíce znečištěných lokalit města. Do fondu, který pobyty financuje, mají přispívat hlavně velcí znečišťovatelé ovzduší. Vedením města je ale zatím přístupem některých těchto firem zklamáno.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více