Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Silvestr 2010 v Moravskoslezském kraji

4. ledna 2011 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V naší úvodní reportáži se ještě vrátíme k silvestrovským oslavám. Většina radnic v rámci šetření letos ohňostroj nepořádala. O to bujařejší pak byly oslavy tam, kde ohňostroj byl, jako například na Slezskoostravském hradě. Napilno ale měli také záchranáři, policisté a hasiči.

Zastupitelé Moravskoslezského kraje schválili rozpočet na rok 2011

23. prosince 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

I v příštím roce bude Moravskoslezský kraj hospodařit se schodkem, takže příjmy budou nižší než výdaje. Nový rozpočet schválilo zastupitelstvo bez větších výhrad. Opoziční ODS se zdržela hlasování.

Odborníci varují před neuváženým zadlužováním kvůli vánočním nákupům

22. prosince 2010 6:25 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Štědrý den se kvapem blíží a lidé ještě na poslední chvíli nakupují dárky, stromečky, kapry a potraviny, aby bylo na 24. všechno připraveno. Nákupní centra praskají ve švech a obchodníci si mnou ruce. Odborníci ale varují před neuváženým zadlužováním kvůli vánočním nákupům.

Severomoravské vodovody a kanalizace projdou modernizací

21. prosince 2010 7:36 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Severomoravské vodovody a kanalizace musejí plnit náročné směrnice Evropské unie, a proto v posledních deseti letech investovali více než 4 miliardy korun. Kvalita vody je tradičně velmi dobrá a i v příštím roce projde řada čistíren úpravami a modernizací.

Od nového roku budeme za vodu platit více

17. prosince 2010 5:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Severomoravské vodovody a kanalizace plánují v příštím roce rozsáhlé investice, a proto musela společnost přistoupit ke zdražení vody. Lidé tak zaplatí o 5,5 % více než letos. Dalším důvodem zvýšení ceny je i zdražení vstupních surovin. Přesto patří voda v Moravskoslezském kraji k nejlevnějším v zemi.

Zemědělci se obávají novely zákona, umožňující prodej půdy cizincům

17. prosince 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Zemědělci v Moravskoslezském kraji se obávají, že přijdou o půdu, na které hospodaří. Vláda totiž schválila novelu zákona, podle které mohou nově kupovat půdu cizinci. Ta je totiž u nás mnohem levnější něž v zahraničí. Místní sedláci mají často půdu jen pronajatou.

Vedení města Ostravy odsouhlasilo bezplatné jízdné v MHD v době smogu

16. prosince 2010 7:09 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Od 16. prosince začne v Ostravě platit další opatření ke zlepšení katastrofálního stavu ovzduší. Pokud vyhlásí meteorologové signál regulace, bude městská hromadná doprava zdarma. Občané se to dozví ze sdělovacích prostředků nebo přímo v MHD.

Díky projektu Bezpečná Ostrava se daří snižovat počet krádeží

13. prosince 2010 16:12 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravští policisté se zaměřují na boj proti zlodějům. V současné předvánoční době ještě zvýšili svou aktivitu. Na denním pořádku jsou desítky kapesních krádeží i vykradených vozidel. Díky projektu Bezpečná Ostrava se ale jejich počet daří snižovat.

Posílat živá zvířata vlakem už nebude možné

13. prosince 2010 11:10 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Od neděle 12. prosince čeká klienty Českých drah několik změn. Nový jízdní řád, zrušení některých spojů, zdražení jízdného ale také nepříjemná novinka pro chovatele. Živá zvířata už nebude možné posílat jako samostatný balík. S králíkem nebo třeba holubem bude chovatel muset vlakem cestovat.

Ostrava zpoplatní terminály maximální částkou

10. prosince 2010 11:06 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Provozovatelé videoterminálů v Ostravě, což je obdoba výherních automatů, budou od příštího roku platit městu poplatky. Městské obvody by tak měly obohatit své rozpočty o miliony korun. Za videoterminály se totiž do současné doby platit nemusí. Zpoplatněny byly ze zákona jen hrací automaty.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více