Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj se snaží vylepšit hospodaření krajských nemocnic

17. listopadu 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj se snaží zastavit špatné hospodaření nemocnic, které spravuje. V říjnu byla ztráta všech 7 nemocnic dohromady 90 milionů korun. V tuto chvíli už začal audit, který by měl zastavit plýtvání a najít možnosti jak hospodaření zlepšit.

V pití mléka zaostáváme za Evropou

15. listopadu 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V celé zemi začala kampaň Bílé plus, která má za cíl zvýšení spotřeby mléka a mléčných výrobků. I když spotřeba mléka loni mírně vzrostla, ve srovnání s Evropou značně zaostáváme. Například spotřeba klasického másla klesla za posledních 20 let o 50 procent.

Vedení kraje zpřísní regulační opatření pro největší znečišťovatele ovzduší

11. listopadu 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Každým dnem by mělo přijít zimní počasí, které je bohužel ve značné části Moravskoslezského regionu charakteristické smogem. Vedení kraje chce proto ještě do konce roku zpřísnit regulační opatření pro největší znečišťovatele ovzduší. Jeho podstatou je povinnost podniků začít s regulací dříve.

Automobilka Hyundai zvýší počet pracovních míst.

10. listopadu 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Frýdek-Místek je okresem s nejmenší nezaměstnaností v Moravskoslezském kraji. Hlavním zaměstnavatelem je automobilka Hyundai a na ní navázané provozy. Dobrou zprávou je, že továrna vyrobila za dva roky 300 tisíc aut a v příštím roce vyrobí stejný počet. To bude znamenat nových asi tisíc pracovních míst.

Výrazně se zvyšuje počet onemocnění cukrovkou

8. listopadu 2010 4:28 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V Moravskoslezském kraji, stejně jako ve zbytku země, stále přibývá počet nemocných cukrovkou. Průměrně se na cukrovku léčí 7 až 8 procent obyvatel. Podle lékařů je největším problémem to, že většina lidí přijde do ordinace pozdě a léčba je pak mnohem méně účinná.

Karvinská spalovna už má odběratele tepla

4. listopadu 2010 4:18 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Spalovna odpadu, která má být vybudována v Karviné už má odběratele tepla. Společnost Dalkia totiž podepsala smlouvu s Krajským integrovaným centrem Opady. Od konce roku 2015 tak začne teplem ze spalovny zásobovat Karvinou. To že bude spalovna právě v Karviné, se ale stále některým lidem nelíbí. Přitom prý sníží emise v ovzduší.

ArcelorMittal Ostrava obnovil dodávky surového železa pro Evraz Vítkovice Steel

1. listopadu 2010 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Vedení ostravské huti ArcelorMittal se po 4 měsících dohodlo s ocelárnou Evraz Vítkovice Steel na obnovení dodávek surového železa. Výroba v ocelárně by se měla v nejbližších dnech opět rozjet. Skončí tak doba nejistoty pro jejich 320 zaměstnanců.

LDN v Klokočově získala mezinárodní akreditaci za kvalitu služeb

29. října 2010 6:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Léčebna dlouhodobě nemocných v Klokočově se může pochlubit mimořádnými úspěchy v práci s pacienty. Úmrtnost je o polovinu nižší než je republikový průměr, téměř 90 procent pacientů se po léčbě vrací zpět do normálního života. Léčebna jako první v zemi získala prestižní mezinárodní akreditaci za kvalitu služeb.

Koaliční jednání ve městech se pomalu chýlí ke konci

29. října 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Povolební koaliční vyjednávání v jednotlivých městech Moravskoslezského kraje se chýlí ke konci. Jasno už je v Karviné, kde s převahou zvítězila ČSSD, a křesla v radě města už si rozdělili i zastupitelé ve Frýdku Místku. V ostatních 4 okresních městech se zatím politické strany nedohodly.

Výsledky 2. kola senátních voleb v Moravskoslezském kraji

26. října 2010 0:39 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V Moravskoslezském kraji ovládli volby Sociální demokraté. Zvítězili v komunálních a teď i v senátních volbách. ČSSD získalo více hlasů ve všech 4 volebních obvodech. Účast byla ale velmi nízká. K urnám přišlo jen 24,6 procenta voličů.  

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více