Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Elektrický úhoř dokáže vyrobit napětí až 650 voltů

3. září 2010 3:31 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Akvárium na Černé louce v Ostravě je nabité neobvyklými živočichy a pro jeho poslední přírůstek to platí doslova. Je jím totiž elektrický úhoř, který dokáže vyrobit elektrické napětí až 650 voltů. Přitom ostravským trolejbusům stačí pro pohon 600 voltů.

Stane se Ostrava Evropským městem kultury?

2. září 2010 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava má šanci, že se v příštích letech stane kulturním centrem v naší zemi, srovnatelným pouze s Prahou. V příštím týdnu oznámí komisaři vítěze soutěže o hlavní evropské město kultury 2015. Pokud Ostrava uspěje, získá dostatek financí na další desítky kulturních projektů.

Nová vědecká knihovna v Ostravě zřejmě v nejbližších letech nebude

1. září 2010 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Nová vědecká knihovna v Ostravě takzvaná černá kostka pravděpodobně v nejbližších letech postavena nebude. Ministr kultury Besser chce totiž navrhnout vládě, aby ji nefinancovala. Stát se přitom zavázal přispět na její stavbu téměř polovinou z miliardy sta tisíc. Vedení kraje se to nelíbí a ve stávající vědecké knihovně je doslova pohřební nálada.

Hejtman Jaroslav Palas přivítal školáky z Krnova v novém školním roce

1. září 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Prvního září nastoupilo do základních škol v Moravskoslezském kraji celkem asi 11 900 prvňáčků. My jsme se byli s kamerou podívat v Krnově, kde děti osobně přišel pozdravit hejtman Jaroslav Palas. Prázdniny ale samozřejmě skončily i středoškolákům a jak se těšili do školy jsme zjišťovali na konzervatoři v Ostravě.

Obcím budou chybět finanční prostředky

27. srpna 2010 19:43 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Do velkých problémů se v příštím roce dostanou desítky obcí v celém Moravskoslezském kraji. Vláda totiž rozhodla, že nebude spolufinancovat projekty z Regionálního operačního programu Evropské unie. Sedm a půl procenta, kterými stát přispíval, jsou často miliony a mnoho obcí je ve svých rozpočtech navíc nemá.

Ve Vítkovicích vyrůstá technologické centrum

27. srpna 2010 4:25 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava se stále více stává kromě průmyslového centra země i centrem vědy a výzkumu. V těchto dnech vyrůstá ve Vítkovicích špičkové pracoviště, které se specializuje na nové technologie.

Představitelé města nesouhlasí se zastavením některých staveb v Ostravě

26. srpna 2010 1:37 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Asi nic v posledních dnech nenaštvalo obyvatele našeho regionu tolik, jako rozhodnutí ministra dopravy Víta Bárty o zastavení dopravních staveb v Moravskoslezském kraji.

Novela autorského zákona možná ovlivní poplatky v knihovnách

25. srpna 2010 1:23 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Lidé, kteří hodně čtou a knihy si často půjčují v knihovnách, si možná budou muset brzy připlatit. Chystaná novela autorského zákona počítá se zdražením autorských poplatků za výpůjčku na dvojnásobek. Část vybraných peněz by nově dostali také vydavatelé.

Ostravská ZOO chystá pro své návštěvníky řadu novinek

19. srpna 2010 0:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Nejnavštěvovanější atrakcí v Moravskoslezském kraji je po dlouhá léta ostravská ZOO, také proto její provozovatel město Ostrava investuje v posledních letech desítky milionů korun do vylepšení, rekonstrukcí a oprav. Nejnovější atrakcí je společný výběh medvědů a opic, který bude otevřen v příštích dnech.

V Moravskoslezském kraji ubývá domácích i zahraničních turistů

18. srpna 2010 11:44 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj se potýká s úbytkem turistů nejen těch domácích, ale také zahraničních. Asi nejvíce to pociťují nejoblíbenější lákadla našeho regionu a to jsou hrady a zámky. Například Hradec nad Moravicí má nejhorší sezónu za posledních 14 let.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více