Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Uzávěra silnice mezi Ostravou a Opavou značně komplikuje dopravu

29. července 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Jsou prázdniny a ty už tradičně využívají silničáři k zásadnějším opravám komunikací. Asi nejvíce ovlivňuje dopravu v našem regionu uzávěra části silnice mezi Ostravou a Opavou. Problémy jsou ale i v Karviné, kde spravují hlavní tah od Ostravy.

Kvůli nepřízni počasí musely být žně přerušeny

28. července 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Počasí letošního roku dává pořádně zabrat také zemědělcům. Na jaře bylo příliš deště a v létě zase příliš horko. Další ránu zasadily zemědělcům silné lijáky v minulém týdnu, kdy chtěli začít úrodu sklízet. Už teď je jasné, že výnosy budou nižší než loni.

Pacienti mohou v kraji hlasovat o úrovni péče v nemocnicích

27. července 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Obyvatelé Moravskoslezského kraje mají v těchto dnech výjimečnou možnost ovlivnit úroveň zdravotní péče ve svých nemocnicích. Ještě tři měsíce se mohou zúčastnit ankety, ve které ohodnotí služby poskytované zdravotníky z nejrůznějších pohledů.

Nemocnice v kraji hlásí nedostatek krve

26. července 2010 5:23 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V posledních dnech opět začal nemocnice v celém Moravskoslezském kraji trápit stejný problém - nedostatek krve. Tradiční dárci vždy o prázdninách odjíždějí na dovolenou a kvůli častějším úrazům stoupá spotřeba krve.

Začaly Shakespearovské slavnosti v Ostravě

23. července 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Milovníci divadelních her Williama Shakespeara z našeho kraje mají v těchto dnech opravdový svátek. Na Slezskoostravském hradě totiž začaly Shakespearovské slavnosti. V následujících dnech proto mají návštěvníci možnost zhlédnout hned 6 jeho her. Jako první jeho asi nejznámější kus, Romeo a Julie.

18 případů žloutenky v Karviné a Orlové

22. července 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Lékaři a hygienici se snaží zastavit šíření žloutenky typu A na Karvinsku. Zatím se touto infekční nemocí nakazilo 18 lidí v Karviné a Orlové. Nejlepší prevencí proti žloutence je důsledná hygiena. V zasažených lokalitách už také proběhlo očkování.

Město Ostrava zřídilo fond pro ozdravné pobyty dětí

20. července 2010 7:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava už má připraveno více než 7 milionů korun, které poslouží dětem z nejvíce znečištěných oblastí k ozdravným pobytům. Do nedávno zřízeného fondu může přispět každý, ale vedení radnice počítá hlavně s dary od největších regionálních znečišťovatelů.

Přibývá případů takzvaných osobních bankrotů

19. července 2010 6:30 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V posledních měsících výrazně přibylo tzv. osobních bankrotů. Dlužníci se tímto způsobem v průběhu 5 let zbaví svých závazků, které by nedokázali splatit. V Moravskoslezském kraji soud zaznamenal 100 procentní nárůst oproti loňskému roku.

Policisté na Karvinsku se rozhodli bojovat proti zvýšené nehodovosti

16. července 2010 5:58 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Od začátku prázdnin se v naší zemi stalo už více než 3300 nehod, při kterých zahynulo 73 lidí. Například v Karviné Loukách zemřelo minulý týden při srážce dvou aut 5 lidí. Proto se policisté na Karvinsku rozhodli, že zintenzivní dopravní kontroly. Jako první si posvítili na řidiče v Orlové.

Od července platí nový protikuřácký zákon

13. července 2010 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Od začátku července začal platit nový protikuřácký zákon. Ten nařizuje majitelům hospod a restaurací vylepit na dveře svého podniku nálepku, zda je nebo není kuřácký. Rozhodli jsme se proto otestovat, jestli tuto novou povinnost hospodští plní.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více