Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

Bruntál |  | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

V 11 hodin se houfy dětí konečně dočkaly. Pilot Marek Vašťák přiletěl bez nároku na odměnu až od Uherského Hradiště.

Barbora Zdráhalová, organizátorka: „Myslíme si, že děti si zaslouží, aby ty očička jim zase jiskřily štěstím a měly nějaký zážitek. Do teďka vlastně žijou v tom bahně a špatném zážitku.“
Marek Vašťák, pilot helikoptéry, LR Airlnes: „Jsme tady tento týden podruhé. Poletíme ještě dnes ještě jednou. Tato akce je sponzorovaná naší společností, po nikom nic nežádáme a je to pomoc lidem.“

Základní škola v Zátoru začne po odbahnění opět fungovat. Především proto, aby ulevila rodičům, opravujícím svoje domy.

Klára Hlavatá, organizátorka: „My jsme dovezli přímotopy do základní školy, aby děti mohly v pondělí zahájit výuku a bylo jim teplo. Teď bych řekla, že mají trošku úsměv na tváři, takže to byl náš dnešní cíl. Úsměv a teplo, myslím si, že to patří k sobě.“
Petr Studnička, ředitel ZŠ Zátor: „Je to ono, co potřebujeme, protože topení nám sice jede, ale zrovna v těch částech někde ne a tohleto nám pomůže, díky moc.“
Barča, žákyně školy: „Tak měli jsme zatopený sklep a zahrada byla úplně totálně.“
Zuzana Brychtová, obyvatelka Zátoru: „Vytopila moje rodiče a moji 89 letou babičku, takže naši mají komplet zničenou celou domácnost, všechno pryč. Já jsem členkou krizového štábu, jsem členkou zastupitelstva, takže pomáhám na obci s organizací, s vydáváním pomoci.“
p. Měsícová, obyvatelka Zátoru: „My jsme měli vytopené kompletně celé sklepy, měli jsme zasaženou kompletně zahradu, do domu nám chyběly 3 centimetry.“
Eva Uhercová, obyvatelka Zátoru: „Vody jsme měli přibližně takhle, na zahradě nevím, kolik bylo, to jsme museli opustit barák, byli jsme evakuovaní a šli jsme se podívat po dvou dnech, jak to tam vypadá, teď už jsme bez vody a vyklízíme.“
Kristýna, žákyně školy: „Nám strhla vlastně celou zahradu, celý plot a my jsme měli kolem 400 paletek, tak jsme to všechno museli vyhazovat.“

Dětem dovezl vrtulník plno plyšáků a sladkosti a s vojáky si mohly vyzkoušet i jejich techniku.

Nahlásit chybu


K tématu

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

13. září 2024 13:02 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.

Bylo to horší, než v roce 1997, shodují se místní v Nových Heřminovech a Zátoru

18. září 2024 10:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Až nyní, kdy voda ustupuje, spatřují lidé dílo zkázy, které vykonala velká voda. V Nových Heřminovech i Zátoru se obyvatelé shodují na tom, že povodeň i její následky byly mnohem horší, než v roce 1997.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.


Ministři jednali se zástupci povodní zasažených obcí v Moravskoslezském kraji

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci měst a obcí Moravskoslezského kraje.

V Pustkovci začne rekonstrukce sportovní haly. Po opravě se do ní vrátí děti přilehlé ZŠ

V Ostravě-Pustkovci začne po letech příprav rekonstrukce sportovní haly. Objekt je v tak špatném stavu, že už do něj několik let nemohou chodit děti z přilehlé základní školy a energetická náročnost je extrémně vysoká. O náklady na opravu se dělí město a Národní sportovní agentura.

Imobilní muž zemřel po požáru rodinného domu na Opavsku

Včera 11:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Všechny záchranné složky zasahovaly v pondělí večer u požáru rodinného domu v Pusté Polomi na Opavsku. Dům opustilo pět lidí, uvnitř ale zůstal imobilní muž. Toho vynesli až hasiči a museli ho oživovat. Záchranáři ho v kritickém stavu přepravili do nemocnice, kde bohužel zemřel. Zraněna byla i mladá žena. Oheň způsobil škodu 1,5 milionu korun. Příčina požáru je v šetření.

Miniveletrh sociálních služeb nabídl lidem poradenství i výrobky klientů

Centrální tržnice v Karviné patřila poskytovatelům sociálních a návazných služeb a to v rámci miniveletrhu, kde se všichni společně prezentovali. Návštěvníci tak mohli získat na jednom místě potřebné informace a měli možnost zakoupit si výrobky uživatelů.

Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Fajne školní bistro je velmi oblíbené. Jídelny se učí i inspirují

V Ostravě je velmi oblíbený projekt Fajne školní bistro, jehož cílem je učit i motivovat školní jídelny k vaření nejen zdravých, ale i chutných jídel. Letos pokračuje už pátou sezónu.

V Ostravě se konalo ustavující zastupitelstvo MS kraje. Hejtmanem byl zvolen Josef Bělica

Hejtmanem MS kraje se stal podle očekávání Josef Bělica z Hnutí ANO. Dosavadní hejtman získal na ustavujícím krajském zastupitelstvu 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. Hnutí ANO tak povede náš kraj už třetí volební období.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

21. října 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Někteří houbaři ignorují zákaz vstupu do beskydských lesů poškozených povodněmi

Letošní houbařská sezona v Beskydech je velmi dobrá a lidé nosí plné koše hřibů. Někteří však riskují své zdraví a životy, když vstupují do míst, kde je to po povodních zakázáno.

V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo

20. října 2024 21:01 | Bruntál | Karel Soukop

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

14. října 2024 10:29 | Bruntál | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

52. Večerní běh Bruntálem neohrozilo ani chladné a deštivé počasí

14. října 2024 9:21 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Benefiční akce bruntálských pořadatelů pro postižené obce

6. října 2024 20:08 | Bruntál | Karel Soukop

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

17. září 2024 9:58 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky
Vydáno 29. září 2024 19:48, Bruntál, Karel Soukop
Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

V 11 hodin se houfy dětí konečně dočkaly. Pilot Marek Vašťák přiletěl bez nároku na odměnu až od Uherského Hradiště.

Barbora Zdráhalová, organizátorka: „Myslíme si, že děti si zaslouží, aby ty očička jim zase jiskřily štěstím a měly nějaký zážitek. Do teďka vlastně žijou v tom bahně a špatném zážitku.“
Marek Vašťák, pilot helikoptéry, LR Airlnes: „Jsme tady tento týden podruhé. Poletíme ještě dnes ještě jednou. Tato akce je sponzorovaná naší společností, po nikom nic nežádáme a je to pomoc lidem.“

Základní škola v Zátoru začne po odbahnění opět fungovat. Především proto, aby ulevila rodičům, opravujícím svoje domy.

Klára Hlavatá, organizátorka: „My jsme dovezli přímotopy do základní školy, aby děti mohly v pondělí zahájit výuku a bylo jim teplo. Teď bych řekla, že mají trošku úsměv na tváři, takže to byl náš dnešní cíl. Úsměv a teplo, myslím si, že to patří k sobě.“
Petr Studnička, ředitel ZŠ Zátor: „Je to ono, co potřebujeme, protože topení nám sice jede, ale zrovna v těch částech někde ne a tohleto nám pomůže, díky moc.“
Barča, žákyně školy: „Tak měli jsme zatopený sklep a zahrada byla úplně totálně.“
Zuzana Brychtová, obyvatelka Zátoru: „Vytopila moje rodiče a moji 89 letou babičku, takže naši mají komplet zničenou celou domácnost, všechno pryč. Já jsem členkou krizového štábu, jsem členkou zastupitelstva, takže pomáhám na obci s organizací, s vydáváním pomoci.“
p. Měsícová, obyvatelka Zátoru: „My jsme měli vytopené kompletně celé sklepy, měli jsme zasaženou kompletně zahradu, do domu nám chyběly 3 centimetry.“
Eva Uhercová, obyvatelka Zátoru: „Vody jsme měli přibližně takhle, na zahradě nevím, kolik bylo, to jsme museli opustit barák, byli jsme evakuovaní a šli jsme se podívat po dvou dnech, jak to tam vypadá, teď už jsme bez vody a vyklízíme.“
Kristýna, žákyně školy: „Nám strhla vlastně celou zahradu, celý plot a my jsme měli kolem 400 paletek, tak jsme to všechno museli vyhazovat.“

Dětem dovezl vrtulník plno plyšáků a sladkosti a s vojáky si mohly vyzkoušet i jejich techniku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000045179/letecka-humanitarni-pomoc-potesila-i-deti-v-zatopenem-zatoru-vrtulnik-privezl-primotopy-i-hracky