Než vypukne vánoční hodování, tak zní název ne tak úplně běžné výstavy, která v těchto dnech probíhá na frýdeckém zámku.
“Je to zejména o tom, co se kdysi jedlo, jak vypadají současné Vánoce, jak se skládá štědrá večeře, co se jí na Silvestra a Nový rok. Máme tady ukázky gastronomických obrázků, máme tady hezké novoročenky, alespoň na obrázcích interiéry. Pak jsou to historické recepty, kuchařky, různé kuchařské pomůcky a náčiní, někdy i hodně staré, i z poloviny 19. století,” popsal komisař výstavy Jaromír Polášek.
Výstavu doprovází panely, které obsahují jednodušší i složitějšími recepty vánočních jídel. Návštěvník si tak podle nich může připravit vídeňský bramborový salát, který se podával kolem roku 1900 nebo tradičního nadívaného těšínského kapra či třeba perníkovou sladkou rybí omáčku. Najít se na výstavě dá i pár opravdových kuriozit.
“V jedné vitríně máme marcipánové prasátko po mé prababičce, které dělala jako mladá holka někdy kolem roku 1880. Takže podle toho to prasátko vypadá a už bych ho rozhodně nejedl,” dodal Polášek.
Výstavu Než vypukne vánoční hodování mohou návštěvníci frýdeckého zámku shlédnout do 28. ledna. V den derniéry proběhne i gastronomická přednáška spolu s ochutnávkou jídel.