Letošní Farmářské trhy nabídly návštěvníkům v průběhu roku celou řadů produktů, výrobků, chuťovek i zážitků. Zatím poslední trhy byly po nabídce květin, ovoce, zeleniny, masa, mléčných produktů a dalšího sortimentu tematicky zaměřené především na ryby.
“Dnes se koná již tradiční akce Ryba na talíř na náměstí Svobody. Můžete zde vidět přípravu sladkovodních ryb a také ochutnat třeba kapří hranolky. Kromě toho si tu mohli lidé zakoupit tradiční sortiment, jako medy, pečivo, různé řemeslné výrobky a připravovat se mohli už i na Vánoce,” sdělil náměstek primátora Frýdku-Místku Jakub Míček.
Projekt na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb.
“”Ukazujeme lidem, že ryby jsou zdravé, lehce stravitelné, plné úžasných bílkovin a dalších látek. Předvádíme lidem vše od filetování po přípravu. Rozdáváme recepty a děláme takovou osvětu tohoto oboru. Ochutnat mohou kapří hranolky nebo pstruha na bílém víně. Ukazujeme, že ty recepty jsou jednoduché a snadno připravitelné doma. Odezva je krásná. Jezdíme na různé trhy a gastroakce, kde nás ti lidé vyhledávají a my jim pomáháme si tu rybu připravit jednoduše a rychle,” popsal vedoucí projektu Petr Cvan.
Město pořádá farmářské trhy už od roku 2011. Za tu dobu se staly nejen místem, kde si lidé nakoupí kvalitní potraviny a další zboží, ale také společenským centrem, kde se setkávají a užívají si doprovodný program.
“Farmářské trhy jsou už tradiční akcí. Co dva týdny je pořádáme na náměstí. Zájem občanů nás velmi těší. Je tady spousta výrobků, které si mohou občané koupit, od zabijačky přes med po chleba a další,” řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.
I když mají Farmářské trhy podstatnou část už za sebou, do konce roku se ještě lidé mohou těšit na několik tematicky zaměřených trhů.
“Do konce roku se budou konat ještě tři farmářské trhy. Kromě 17. října to bude také 31. října, kdy budou tematicky zaměřeny na Dušičky. Poslední letošní farmářský trh se uskuteční 14. listopadu a bude ve znamení zabijačky,” sdělila mluvčí Magistrátu Frýdku-Místku Jana Matějíková.
Pokud vás zaujala příprava sladkovodních ryb, ale nestihli jste se na poslední farmářské trhy přijít podívat, můžete navštívit webové stránky www.rybanataliř.cz, kde všechny potřebné informace o projektu, ale zejména chutné recepty na přípravu pokrmů ze sladkovodních ryb naleznete.